Päätöksen perustelut
Tampereen etsivän työn verkostoon kuuluu Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialueen Pirhan ja järjestöjen etsivää työtä tekeviä työntekijöitä ja esihenkilöitä. Järjestöistä verkostossa mukana ovat Pro-tukipiste, Tampereen A-killan ETNA-työ ja Katukilta-hanke, Nauha ry.:n etsivä nuorisotyö, Silta-Valmennusyhdistys ry.:n ETTI – etsivä nuoristyö, Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke sekä A-klinikkasäätiön Katuklinikka. Verkosto on ollut olemassa Tampereella siitä lähtien, kun etsivä työ on Tampereella käynnistetty vuonna 1991. Verkoston jäsenten yhteinen agenda on erityisesti palveluiden ulkopuolella ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, heidän tukemisensa, oikeuksiensa puolustaminen sekä äänen esiintuominen yhteiskunnassa. Verkoston jäsenet tekevät etsivää työtä erilaisissa toimintaympäristöissä ja eri kohderyhmien parissa, jotka ovat palveluiden ulkopuolella tai eivät tule niissä autetuksi. Verkoston tehtävänä on jakaa ja vaihtaa tietoa kohderyhmien elinolosuhteista, ilmiöistä ja palveluista, kehittää etsivää työtä ja ylläpitää yhteistyötä toimijoiden välillä. Tampereen kaupungilta verkostossa on ollut mukana kohdennetun työn koordinaattori, etsivän nuorisotyön tiimi sekä kadulla jalkautuvaa ja liikkuvaa työtä tekeviä nuoriso-ohjaajia.
Yhteiskehittämismatkan tavoitteena on lähteä tutustumaan Irlannissa tehtävään työhön palveluiden ulkopuolelle jäävien parissa sekä kehittämään yhdessä tämän kohderyhmän palveluita ja yhteistyön toimintamalleja Tampereella. Matkan keskiössä on oppiminen sekä uudenlaisten näkökulmien saaminen palveluiden ulkopuolella olevien nuorten palveluiden kehittämiseen ja verkostoyhteistyön vahvistamiseen. Matkan erityisenä painopisteenä on alle 29-vuotiaiden nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja palvelut. Vierailukohteissa sivutaan varmasti myös päihdetyön, asunnottomuuden, seksityön ja ihmiskaupan teemoja.
Kutsua on kohdennettu verkoston jäsenten lisäksi Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan sekä päättävien tahojen yksiköihin, joissa verkosto on arvioinut olevan matkan tavoitteisiin ja teemoihin liittyvää erityisosaamista tai mielenkiintoa. Tavoitteena on, että matkalla alkava kehittämistyö ja verkostoyhteistyö jatkuvat matkan jälkeen. Yhteistyötä koordinoi matkan jälkeen etsivän työn verkoston esihenkilöistä muodostuva suunnitteluryhmä.
Erasmus+ -hankerahoituksen hakemisesta ja hallinnoinnista vastaa Nuorisokeskus Marttinen yhteyshenkilöinään Sami Sorjonen. Nuorisokeskus Marttisen perustehtävänä on tukea alle 29-vuotiaiden nuorten kasvua ja kehitystä, sekä edistää nuorten ja nuorten parissa työskentelevien kansainvälistä liikkumista. Nuorisokeskuksen kansainvälisen nuorisotyön toiminnasta organisoidaan mm. nuorisovaihtoja, vapaaehtoistyötä, koulutuksia ja opintomatkoja. Nuorisokeskus Marttinen on vastannut Dublinin-matkan käytännön järjestelyistä sekä ohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä etsivän työn verkoston suunitteluryhmän sekä Irlannissa olevan pitkäaikaisen yhteistyötahon kanssa. Matkan ohjelma koostuu erilaisista tutustumiskäynnistä nuorten ja nuorten aikuisten palveluihin, asiantuntija-puheenvuoroista ja esittelyistä sekä lähtijöiden yhteisistä kehittämiskeskusteluista. Matkasta, sen tuloksista ja jatkotoimista raportoidaan sekä Erasmus+ -ohjelmalle että lähettäville organisaatioille.
Nuorisokeskus Marttinen kustantaa osallistujien lennot ja majoituksen EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoituksesta. Muut matkasta aiheutuvat KVTES:in mukaiset matkakustannuksen korvaukset, siltä osin kuin matkanjärjestäjät eivät niitä kata, maksetaan apulaispormestai Helimon osalta kustannuspaikalta 113140, sisäinen tilaus 28079.
Tampereen kaupungin matkustussäännön mukaan muilla kuin kaupungin varoilla rahoitettavan matkan tai koulutuksen vastaanottaminen on mahdollista, jos matka tai koulutus ei vaaranna puolueettomuutta, riippumattomuutta tai tasapuolisuutta tehtävien hoidossa. Apulaispormestari Matti Helimolla ei ole sellaisia eturistiriitoja, jotka estäisivät heidän osallistumisensa matkalle eikä heidän osallistumisensa vaaranna hänen riippumattomuuttaan, puolueettomuutta tai tasapuolisuutta työtehtävien hoidossa.
Tampereen kaupungin hallintosääntö 34 § kohta 8) pormestari päättää luottamushenkilöiden matkoista ja koulutuksista lukuun ottamatta tarkastuslautakuntaa.