§ 44 Valvontapäätös Pilke päiväkodit Oy tiedepäiväkoti Komeetan tuottamasta varhaiskasvatuksesta

Lataa  Kuuntele 

TRE:2717/12.06.00/2024

Päätöspäivämäärä

26.8.2024

Päätöksen tekijä

Varhaiskasvatusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Valvontakoordinaattori Pia-​Christine Montin-​Niemi,​ p. 050 528 7379,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus,​ p. 050 523 7386,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Länsi-​ja Sisä-​Suomen aluehallintovirasto on siirtänyt heille tulleen kantelun LSSAVI/3327/2024 Tampereen kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaviranomaiselle valvonta-​asiana käsiteltäväksi. Kantelu on koskenut Pilke tiedepäiväkoti Komeettaa, ja kantelussa on ollut kyse siitä, onko päiväkodin varhaiskasvatusryhmässä ollut 19.2.2024 riittävästi henkilökuntaa ja onko turvallinen varhaiskasvatus toteutunut.  Valvonta-asian käsittely on käynnistetty Tampereen kaupungin valvontaviranomaisen toimesta. 

Valvontakoordinaattori on pyytänyt Pilke päiväkodit Oy:n tiedepäiväkoti Komeetan päiväkodin johtajalta ja aluejohtajalta selvityksen ja tarvittavat asiakirjat kantelussa esiin tulleista asioista.

Valvontakoordinaattori on pyytänyt lisäselvityksen lasten ja kasvattajien läsnäolojen suhdeluvuista ajalta 1.1.-​31.5.2024.  

Tiedepäiväkoti Komeetan päiväkodin johtaja on toimittanut pyydetyn selvityksen. Selvityksessään päiväkodin johtaja on kertonut, ​että 19.2.2024 oli työntekijä ilmoittanut poissaolostaan johtajalle aamulla. Päiväkodin johtaja oli tehnyt työvuoromuutokset ja kello 8.00 ryhmässä oli kaksi kasvattajaa ja kello 8.20 neljä kasvattajaa. Lisäselvityksen mukaan lasten ja kasvattajien välinen suhdeluku on ajanjaksolla 1.1.-​31.5.2024 ollut 3,98-6,70 välillä.  

Varhaiskasvatuslain 35 §:n 1 momentin mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-​,​opetus-​ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrään,​heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, ​joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, ​sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa. Pykälän 3 momentin mukaan päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolme varhaiskasvatuksen tehtävissä olevaa 1 momentissa tarkoitettua henkilöä vastaava määrä lapsia.  

Varhaiskasvatusasetuksen 1 §:n momentin mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-​,​opetus-​ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö,​jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26–28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus,​enintään seitsemää enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-​,​opetus-​ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö,​jolla on edellä tarkoitettu ammatillinen kelpoisuus.   

Päiväkodin johtajan selvityksestä ilmenee, ​että kahden työntekijän ilmoitettua poissaolosta, päiväkodin johtaja on varhaistanut työssä läsnä olevien työhöntuloaikoja sekä ohjeistanut kasvattajia toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Lasten ja kasvattajien suhdeluku on esitetyn Muotoselvityksen mukaan ajalla 1.1.-​31.5.2024 vaihdellut 3,98–6,70 välillä, ​eli mitoitus on ollut varhaiskasvatuslain ja -asetuksen henkilöstömitoitusten säännösten mukainen.  

Esitetyn selvityksen perusteella henkilökuntavaje varhaiskasvatusryhmässä 19.2.2024 on ollut hetkellinen ja koko päiväkodin henkilöstömitoitus on koko valvonta-ajan jakson ollut lainmukainen.  

Varhaiskasvatusympäristön on myös lain 10 §:n mukaisesti oltava kehittävä,​oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen lapsen ikä,​ kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä.  Varhaiskasvatusta suunniteltaessa ja tuotettaessa on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu varhaiskasvatuslain 4 §:n mukaisesti.  

Esitetyn selvityksen perusteella palveluntuottajan toiminnassa ei ole ilmennyt lasten turvallisuuteen liittyvä epäkohtia. 

Päätösvalta: Varhaiskasvatuslain 52 §:n mukaan varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirasto, ​Sosiaali-​ja terveysalan lupa-​ja valvontavirasto sekä 50 §:ssä tarkoitettu kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija. 

Kasvatus- ja opetuslautakunta toimii hallintosäännön 19 §:n mukaan varhaiskasvatuslain 50 §:n tarkoittamana monijäsenisenä toimielimenä. Kasvatus- ja opetuslautakunta on päätöksellään 17.4.2024 § 44 siirtänyt varhaiskasvatusjohtajalle toimivallan päättää, mikäli varhaiskasvatuksen valvonta-asiassa ei ole aihetta toimenpiteisiin.  

 

Sovelletut oikeusohjeet 

Perusteluissa mainitut 
 
Varhaiskasvatuslaki (13.7.2018/-540) 3, 25-30, 35 ja 57 

Päätös

Asiassa on toimittu varhaiskasvatuslain mukaisesti, eikä valvonnasta aiheudu toimenpiteitä. Asian käsittely päättyy.

 

Allekirjoitus

Varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)