Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 21.8.2024

§ 82 Tieteellisen toiminnan edistämisen määrärahojen kohdentaminen TKIO-mallin käyttöönottoon 

TRE:3839/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Liikka Max, Kehittämispäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Kehittämispäällikkö Max Liikka, puh. 041 730 8868, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää alueen kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kansainvälisyyden tukemiseksi ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittämiseksi. Kaupungin ja korkeakouluyhteisön välistä kumppanuutta syvennettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020 solmitulla strategisella kumppanuussopimuksella. Kumppanuussopimus linjaa yhteistyön pohjaksi toiminnallisia ja tutkimus- ja koulutusyhteistyön painopisteitä. Sopimus päivitettiin lokakuussa 2022, ja nykyinen sopimuskausi kestää vuoden 2025 loppuun asti. Kumppanuussopimuksen toimintaa ohjaavat kumppaniorganisaatioista muodostuva ohjausryhmä ja seurantaryhmä.

Osana Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteistyön kumppanuussopimusta ja kumppanuussopimuksen tutkimuksellisten painopisteiden edistämistä on rakennettu Tampereen kaupungille uutta tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetusyhteistyön mallia. Osana mallin rakentamista on tarkoitus koota hajallaan oleva Tampereen kaupungin tutkimusrahoitus yhteen TKIO-vaikuttavuuden lisäämiseksi. Tieteellistä tutkimusta on rahoitettu aiemmin sekä kaupungin tiedeapurahatoimikunnan myöntämillä apurahoilla että elinvoima- ja osaamislautakunnan myöntämillä avustuksilla. Lautakunnan osoittamat määrärahat ovat vaihdelleet vuosittain noin 70 000–200 000 euron välillä. Vanha toimintamalli on ollut pitkään käytössä, mutta uudistuvassa mallissa TKI-rahoituksen kokonaisuutta ja vaikuttavuutta on mahdollista tarkastella systemaattisemmin.

Elinkeino- ja osaamislautakunta on myöntänyt vuosittain avustuksia korkeakouluille tieteellisen toiminnan edistämiseen, perinteisesti esimerkiksi eri alojen professuurien osarahoittamiseen. Vuonna 2023 on avustettu 40 000 eurolla Kaupin hyvinvointikampuksen TKI-kehittämistyötä. Vuodelle 2024 Tampereen kaupunki on myöntänyt 50 000 euroa elämystalouden professuuriin (Elosa 13.12.2023 § 187). Tavoitteena on jatkaa elämystalouden professuurin tukemista myös tulevina vuosina.

Osana kaupungin tieteelliseen tutkimukseen osoittaman rahoituksen vaikuttavuuden kasvattamista kaupunginhallitus on kokouksessaan 20. marraskuuta 2023 (§ 464) päättänyt hyväksyä esitellyt linjaukset TKIO-yhteistyömallin kehittämiseksi sekä tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamisen jatkovalmistelun pohjaksi. Kaupunginhallitukselle on esitelty yhteisen TKIO-toiminnan ja TKIO-yhteistyömallin sekä kaupungin tutkimusrahoituksen tilannekuvaa kokouksessa 15. huhtikuuta 2024 (§ 161). TKIO-mallia on esitelty elinvoima- ja osaamislautakunnalle osana korkeakouluyhteistyön tilannekatsausta 20.3.2024 (§ 35). Kaupunginhallitus tekee vielä erikseen päätöksen tiedeapurahatoimikunnan lakkauttamisesta syksyn 2024 aikana.

Syksyllä 2024 on tarkoitus pilotoida uutta TKIO-mallia, jossa lakkautetun tiedeapurahatoimikunnan ja elinvoima- ja osaamislautakunnan tieteellisen toiminnan edistämisen määrärahoja käytetään osaavan työvoiman saatavuus –tematiikan ympärille rakentuvien tutkimushankkeiden toteuttamiseen. Uuden toimintamallin tavoitteena on systematisoida Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön välistä strategista TKIO-toimintaa, jolloin toiminta myös kohdentuu yhdessä tunnistettuihin TKIO-tarpeisiin ja niihin vastaamiseen.  Näin myös toiminnan tuloksista tulee seurattavia. Systematisoinnin avulla kumppanuudessa toteutettavasta TKIO-toiminnasta saadaan suunnitelmallista ja vaikuttavaa. Osana TKIO-toimintamallia on laadittu erillinen tutkimus- ja kehittämishankkeiden hakuohjelma, joka kumppanuussopimusta tarkentaen ohjaa kohdentamaan yhteistyötä alueen kannalta tärkeisiin tutkimus- ja kehittämiskohteisin.

Hankevalinnat tehdään erillisessä valintaryhmässä, jonka muodostavat Tampereen kaupungin edustajat sekä Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kutsutut asiantuntijat. Ryhmä edustaa hankkeiden arvioimiseen tarvittavaa asiantuntemusta. Rahoitettavien tutkimushankkeiden päätökset tehdään suorahankintana Hankintalain 1397/2016 9 §:n nojalla. Elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitellään tilannekatsauksena toteutetun pilotin tulokset ja vaikuttavuuden arviointi. Toimintamallin käyttöönotosta huolimatta elinvoima- ja osaamislautakunta voi jatkossakin myöntää määrärahojensa puitteissa myös muita tieteellisen toiminnan avustuksia. 

Vuoden 2025 osalta uutta TKIO-toimintamallia on tavoitteena jatkaa saatujen kokemusten pohjalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Myönnetään 120 000 euroa Tampereen kaupungin TKIO-mallin käyttöönottoon ja ohjelman perusteella valittavien tutkimushankkeiden ja -projektien rahoittamiseen vuoden 2024 aikana. Rahoitus maksetaan kustannuspaikalta 154051, elinkeinopalvelut.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Max Liikka oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Tiedoksi

Max Liikka, Nina Suvinen, Nina Mustikkamäki, Timo Antikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)