Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 4.9.2024

§ 37 Arvonlisäverokannan muutokset alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksaan 

TRE:4439/02.04.03/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö, Anu.Toppila@tampere.fi

Perustelut

Jätetaksan valmistelu

Jätehuoltolautakunta päätti 4.10.2023 (§ 45) asettaa alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksaesityksen julkisesti nähtäville 11.10.-9.11.2023. Jätetaksa koskee Tampereen Vuoreksen ja Ranta-Tampellan kaupunginosissa käytössä olevilla alueellisilla putkikeräysjärjestelmillä kerättäviä asumisen ja julkisen hallinto- ja palvelutoiminnan jätteitä. Taksa ei koske muuta kunnan ensisijaiselle ja toissijaiselle jätehuollon järjestämisvastuulle kuuluvia jätteitä eikä saostus- ja umpisäiliölietteitä, joille on omat taksansa.

Jätetaksaesitys on ollut julkisesti nähtävillä Tampereen kaupungin virallisella ilmoitustaululla sekä alueellisen jätehuoltolautakunnan internetsivuilla. Asianosaisille varattiin mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta hallintolain mukaisesti. Asian vireilläolosta on tiedotettu julkisen kuulutuksen, lehti-ilmoituksen ja tiedotteen avulla.

Jätetaksaesityksestä jätetyt lausunnot ja mielipiteet

Alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksaesityksestä ei jätetty lausuntoja tai mielipiteitä esityslistan valmistumiseen mennessä.

 Jätehuoltolautakunnan edellisen käsittelyn jälkeen tehdyt muutokset jätetaksaan

Alueellisen jätehuoltolautakunnan 4.10.2023 (§ 45) käsittelyn jälkeen Pirkanmaan Jätehuolto Oy on esittänyt putkikeräysjärjestelmän jätetaksan pykälään 12 lisättäväksi uutta lisätyöhintaa sekä pykälään 7 lisättäväksi uutta hintaa koskevaa määritelmää. Uusi lisätyöhinta koskee putkikeräysjärjestelmän keräyspisteellä tai sitä täydentävällä lähikeräyspisteellä suoritettavia ylimääräisiä töitä, mitkä toteutetaan keräyspisteen käyttäjän tai kiinteistön haltijan aloitteesta. Näitä voivat olla esimerkiksi keräyspisteeseen kuulumattoman esineen, kuten kiinteistön haltijan avainten, poistaminen putkikeräysjärjestelmästä. Kiinteistön haltijan tai keräyspisteen käyttäjän aloitteesta toteutettavista lisätöistä peritään jatkossa samansuuruinen lisätyömaksu kuin siivousmaksu (97,14 € alkavaa tuntia kohden, alv 0 %). Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n esitys on huomioitu nyt hyväksyttävänä olevassa jätetaksassa.

Maksumuistutukset ja jätetaksan voimaantulo

Jätetaksa hyväksytään ilman arvonlisäveroa. Jätetaksassa esitetään informatiivisuuden vuoksi kuitenkin myös arvonlisäverollinen yksikköhinta pyöristettynä likiarvona.

Jätelaki säätelee jätemaksuja koskevien maksumuistutusten käsittelyä. Jätehuoltoviranomainen voi jätelain mukaisesti kohtuullistaa jätemaksua, mikäli taksan mukaista maksua on pidettävä kohtuuttoman suurena tai pienenä. Maksuvelvollisella on oikeus tehdä 14 päivän kuluessa jätelaskun saamisesta kirjallinen muistutus asiasta kunnan jätehuoltoviranomaiselle.

Jätetaksaa esitetään astuvaksi voimaan 1.1.2024, vaikka sen hyväksymistä koskevaan päätökseen haettaisiin muutosta. Taksa on voimassa toistaiseksi, kunnes eri päätöksellä toisin määrätään.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö, Anu.Toppila@tampere.fi

Liitteenä oleva alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksa hyväksytään käyttöönotettavaksi toimialueella.

Jätetaksa tulee voimaan 1.1.2024 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan 7.12.2022 § 51 hyväksymä alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksa kumotaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltopäällikkö Anu Toppila, puh. 040 806 3362, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Jätehuoltolautakunta on hyväksynyt 13.12.2023 (§ 54) alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksan 1.1.2024 alkaen. Jätetaksa on hyväksytty ilman arvonlisäveroa, mutta taksassa on kuitenkin informatiivisuuden vuoksi esitetty myös arvonlisäverolliset hinnat. Taksan 10 §:ssä on maininta, että jätetaksassa on oletettu, että arvonlisävero on 24 %. Mikäli tähän tulee muutoksia tai käyttöön otetaan muu vastaava maksu, otetaan niiden vaikutus huomioon voimaantulopäivästä lukien.

Eduskunta on hyväksynyt muutoksen, jonka myötä yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Arvonlisäverokannan korotus vaikuttaa myös voimassa oleviin jätetaksoihin. Uuden arvonlisäverokannan mukaiset jätemaksut on päivitetty liitteenä olevaan jätetaksaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Toppila Anu, Jätehuoltopäällikkö

Arvonlisäverokannan muutokset alueellisen putkikeräysjärjestelmän jätetaksaan merkitään tiedoksi.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Jonna Wahlroos