Päätöksen perustelut
ARAn asunnottomuuslaskentojen marraskuun 2023 poikkileikkauspäivänä Tampereella oli asunnottomia henkilöitä 274 henkilöä ja pitkäaikaisasunnottomia 33 henkilöä. Asunnottomuutta on edelleen kaupungissa, vaikka asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti ja poikkihallinnollisesti yhdessä toimijoiden kanssa. Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa, pormestari Kalervo Kummolan kaupunkistrategiassa, valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa, asunto- ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Yhtenä keskeisenä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on asumisneuvonnan järjestäminen. Kaupunki järjestää Asukas ensin -asumisneuvontahankkeessaan asumisneuvontaa sekä omana työnään että hankkimalla asumisneuvontapalvelua. Kaupunki saa Asukas ensin -asumisneuvontahankkeelle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta avustusta.
Tampereen kaupungille on myönnetty asumisneuvonnan tuesta vuosina 2023 - 2027 annetun lain perusteella valtionavustusta asumisneuvonnan järjestämiseen tamperelaisille.
ARA:n avustama vuoden 2024 hankekausi on suunniteltu toteuttavan Tampereen kaupungille palkattavien työntekijöiden sekä järjestöiltä ostettavan asumisneuvontatoiminnan turvin. Tämä liittyy erityisesti hankkeen tavoitteiden (asuntoperusoikeuden turvaaminen; asunnottomuuden ennaltaehkäisy; häätöjen ennaltaehkäisy; sosiaalisen turvallisuuden edistäminen) saavuttamiseen. Ennestään tiedetään, että järjestöt onnistuvat tavoittamaan henkilöitä, joille virallinen palvelujärjestelmä ei ole monista syistä saavutettavissa. Järjestöyhteistyön turvin on tarkoituksena luoda moniin eri olosuhteisiin vastaava asumisneuvontatoiminnan verkosto Tampereen kaupungille. Asumisneuvontatoiminnan välittömänä kohderyhmänä ovat 1) henkilöt ja perheet, jotka hyötyvät toimijuuteen ja toimintakykyyn suhteutetusta asumisneuvonnasta, jonka turvin heitä kannustetaan hoitamaan asioita jatkossa itsenäisesti ja 2) palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneet henkilöt, jotka tarvitsevat tukea itsenäisen asumisen järjestämiseksi, sen toteutumiseksi sekä yhteistyötä palvelujärjestelmän piiriin pääsemiseksi. Asumisneuvonnan kohderyhmiä laajennetaan vuoden 2024 hankekaudella hankkimalla asumisneuvontaa myös järjestötoimijoilta, jotka työskentelevät sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät ole virallisen palvelujärjestelmän piirissä mutta tarvitsevat tukea asumisen järjestämiseksi ja asumisen kriisitilanteiden ehkäisemiseksi.
Kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö pyysi Setlementti Tampere ry:ltä tarjousta romanitaustaisille henkilöille toteutettavasta asumisneuvonnasta vuodelle 2024.
Setlementti Tampere ry on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, yleishyödyllinen järjestö. Setlementti Tampere ry:llä on pitkä kokemus tuetun asumisen järjestämisestä ja hyvät suhteet Tampereen romaniyhteisöön. Tarjottavaa asumisneuvontaa tukee myös Setlementti Tampereen erillinen, Suomen romanipoliittisen ohjelman tavoitteita tukeva hanke. Asumisneuvonnan yhteydessä on mahdollista kartoittaa asiakkaan muut palveluohjauksen tarpeet ja ohjata asiakas hankkeen tarjoamaan henkilökohtaiseen tukityöhön ja psykososiaaliseen tukeen, joka tunnistaa ja huomioi romanikulttuurin erityispiirteet ja on sukupuolisensitiivistä. Hankkeessa myös tiedotetaan romaniyhteisöä palveluista ja varmistetaan palveluihin pääsy tuella ja neuvonnalla.
Setlementti Tampere ry on antanut tarjouksen asumisneuvonnasta, jota kohdennetaan romanitaustaisille henkilöille, jotka eivät välttämättä koe palvelujärjestelmälähtöisesti tarjottua tukea saavutettavaksi. Asumisneuvontaa toteuttaa soveltuvan koulutuksen ja kokemuksen omaava romanitaustainen työntekijä, jolla on palvelujärjestelmän hyvä tuntemus, asumiseen liittyvä sisällöllinen osaaminen ja mahdollisuus jatkaa tarvittaessa työskentelyä myös tulevaisuudessa. Palvelun tuottamiseen osoitettava työpanos on keskimäärin 19 tuntia viikossa (sisältäen asiakastyöhön, hallinnolliset tehtävät, seurannan ja raportoinnin sekä verkostotyön).
Työskentely ja asiakastapaamiset tapahtuvat pääosin kasvokkain Setlementti Tampereen tiloissa. Palvelua tarjotaan myös puhelimitse ja etäyhteyksillä. Asiakastapaamisten lisäksi jalkaudutaan tarvittaessa asumispaikkoihin sekä erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Kohderyhmälle järjestetään asunnonhakutyöpajoja, infotilaisuuksia ja teemapäiviä.
Toteutus sisältää Setlementti Tampereen tuottaman asumisneuvontatoiminnan 2960 euroa/kuukausi. Vajaiden sopimuskuukausien osalta palvelun hinta on 141 euroa/työpäivä (ma-pe).
Sopimuksen mukaisesti hinnat sisältävät kaikki palvelusta syntyvät kustannukset. Setlementti Tampere ry laskuttaa kustannukset kuukausittain toteutuneiden tuntien mukaisesti. Laskuun merkitään viitteeksi: Setlementti Tampere ry, asumisneuvonta, kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.
Palveluntuottaja velvoitetaan osallistumaan Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen ohjausryhmän työskentelyyn. Ohjausryhmä seuraa palvelua ja sen vaikuttavuutta palveluntuottajan raportoinnin ja ohjausryhmätyöskentelyyn osallistumisen kautta.
Setlementti Tampere ry:n tulee toimittaa ennen hankintapäätöksen tekemistä tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimivat asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.
Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle (elinvoiman palvelualueen toimintasääntö 1.8.2024 alkaen, 15.5.2024 § 52).
Toimintasäännön 19 §:n mukaan vähintään 15 000 euron hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.