Päätöksen perustelut
ARAn asunnottomuuslaskentojen marraskuun 2023 poikkileikkauspäivänä Tampereella oli asunnottomia henkilöitä 274 henkilöä ja pitkäaikaisasunnottomia 33 henkilöä. Asunnottomuutta on edelleen kaupungissa, vaikka asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti ja poikkihallinnollisesti yhdessä toimijoiden kanssa. Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa, pormestari Kalervo Kummolan kaupunkistrategiassa, valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa, asunto- ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Yhtenä keskeisenä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on asumisneuvonnan järjestäminen. Kaupunki järjestää Asukas ensin -asumisneuvontahankkeessaan asumisneuvontaa sekä omana työnään että hankkimalla asumisneuvontapalvelua. Kaupunki saa Asukas ensin -asumisneuvontahankkeelle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on myöntänyt Tampereen kaupungille asumisneuvonnan tuesta vuosina 2023 - 2027 annetun lain perusteella valtionavustusta asumisneuvonnan järjestämiseen tamperelaisille.
ARA:n avustama vuoden 2024 hankekausi on suunniteltu toteuttavan Tampereen kaupungille palkattavien työntekijöiden sekä järjestöiltä ostettavan asumisneuvontatoiminnan turvin. Tämä liittyy erityisesti hankkeen tavoitteiden (asuntoperusoikeuden turvaaminen; asunnottomuuden ennaltaehkäisy; häätöjen ennaltaehkäisy; sosiaalisen turvallisuuden edistäminen) saavuttamiseen. Ennestään tiedetään, että järjestöt onnistuvat tavoittamaan henkilöitä, joille virallinen palvelujärjestelmä ei ole monista syistä saavutettavissa. Järjestöyhteistyön turvin on tarkoituksena luoda moniin eri olosuhteisiin vastaava asumisneuvontatoiminnan verkosto Tampereen kaupungille. Asumisneuvontatoiminnan välittömänä kohderyhmänä ovat 1) henkilöt ja perheet, jotka hyötyvät toimijuuteen ja toimintakykyyn suhteutetusta asumisneuvonnasta, jonka turvin heitä kannustetaan hoitamaan asioita jatkossa itsenäisesti ja 2) palvelujärjestelmän ulkopuolelle jääneet henkilöt, jotka tarvitsevat tukea itsenäisen asumisen järjestämiseksi, sen toteutumiseksi sekä yhteistyötä palvelujärjestelmän piiriin pääsemiseksi. Asumisneuvonnan kohderyhmiä laajennetaan vuoden 2024 hankekaudella hankkimalla asumisneuvontaa myös järjestötoimijoilta, jotka työskentelevät sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät ole virallisen palvelujärjestelmän piirissä mutta tarvitsevat tukea asumisen järjestämiseksi ja asumisen kriisitilanteiden ehkäisemiseksi.
Kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö pyysi Tampereen A-Kilta ry:ltä tarjousta etsivästä naistyöstä hyötyvien asiakkaiden kanssa toteutettavasta asumisneuvonnasta.
Tarjouksen mukaan asumisneuvonta toteutetaan toimipisteellä, puhelimitse tai digitaalisia alustoja hyödyntäen sekä tarvittaessa kotikäynnein. Työskentelyssä hyödynnetään A-Killan ja erityisesti Etna-työn vankkaa verkostoa, osaamista sekä Kelan kahden välistä palvelulinjaa sekä Pirhan sosiaalipalveluita. Työ on luottamuksellista ja tarvittaessa anonyymia. Työntekijä saa kaiken tarvitsemansa tuen muilta A-killan työntekijöiltä sekä tarvittaessa työparin haastaviin tilanteisiin. Asiakkailta kerätään palaute. Apua tarjotaan tamperelaisille naisille, joilla on haasteita asumisen kanssa. Mikäli pelkkä asumisneuvonta ei riitä, on asiakkaalla halutessaan mahdollisuus saada Etna-työn pitkäkestoisempaa tukea, joka on maksutonta. Lisäksi järjestön muut toiminnat sekä vertaistuki ovat käytettävissä
Työhön sijoitetaan asumisen kysymyksiin perehtynyt ammatiilainen, joka työskentelee joustavasti ja keskimäärin kahtena päivänä viikossa tässä tehtävässä joulukuuhun 2024 saakka.
Toiminnalla pyritään ehkäisemään asumisen ongelmia sekä vastaamaan asunnottomien naisten määrässä Tampereella tapahtuneeseen huolestuttavaan kehitykseen. Tarjouksen mukainen kustannus on 14 800 euroa + ALV 50 työpäivän työpanoksesta. Hinta sisältää esihenkilötyöskentelyn, tiimin tuen tehtävässä sekä muut mahdolliset kulut.
Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 25.1 §:n 4 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.
Sopimuksen mukaisesti hinnat sisältävät kaikki palvelusta syntyvät kustannukset. Tampereen A-kilta ry laskuttaa kustannukset kuukausittain toteutuneiden tuntien mukaisesti. Laskuun merkitään viitteeksi: Tampereen A-kilta ry, asumisneuvonta, kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.
Palveluntuottaja velvoitetaan osallistumaan Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen ohjausryhmän työskentelyyn. Ohjausryhmä seuraa palvelua ja sen vaikuttavuutta palveluntuottajan raportoinnin ja ohjausryhmätyöskentelyyn osallistumisen kautta.
Tampereen A-kilta ry:n tulee toimittaa ennen hankintapäätöksen tekemistä tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimivat asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.
Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle (elinvoiman palvelualueen toimintasääntö 1.8.2024 alkaen, 15.5.2024 § 52).
Toimintasäännön 19 §:n mukaan vähintään 15 000 euron hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.