Päätöksen perustelut
ARAn asunnottomuuslaskentojen marraskuun 2023 poikkileikkauspäivänä Tampereella oli asunnottomia henkilöitä 274 henkilöä ja pitkäaikaisasunnottomia 33 henkilöä. Asunnottomuutta on edelleen kaupungissa, vaikka asunnottomuustyötä on tehty pitkäjänteisesti ja poikkihallinnollisesti yhdessä toimijoiden kanssa. Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmassa, pormestari Kalervo Kummolan kaupunkistrategiassa, valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa, asunto- ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Yhtenä keskeisenä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on asumisneuvonnan järjestäminen. Kaupunki järjestää Asukas ensin -asumisneuvontahankkeessaan asumisneuvontaa sekä omana työnään että hankkimalla asumisneuvontapalvelua. Kaupunki saa Asukas ensin -asumisneuvontahankkeelle Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta avustusta.
Tampereen kaupungin köyhyystyöryhmä on päättänyt osoittaa 20 000 euroa ruokajakelun yhteydessä toteutettavalle asumisneuvonnalle.
Kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö pyysi Siltavalmennusyhdistys ry:ltä tarjousta hävikkiruokajakelun yhteydessä toteutettavasta asumisneuvonnasta vuodelle 2024.
Hankinnan arvo alittaa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 25.1 §:n 4 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.
Silta-Valmennusyhdistys ry on antanut tarjouksen matalan kynnyksen jalkautuvasta asumisneuvonnasta ruokajakelun yhteyteen. Jalkautuvan asumisneuvontatyön tarkoituksena on liittää ruokajakelun yhteyteen Tesoman Käräjätörmälle jalkautuvaa talous- ja asumisneuvontaa, koska on todettu, että ruoka-apua hakevilta puuttuu usein tietämystä Kelan ja hyvinvointialueen etuuksista, oikeuksista hakea niitä, muusta palvelujärjestelmästä sekä asukkaan oikeuksista ja velvollisuuksista.
Silta-Valmennusyhdistys on toiminut pitkään haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden parissa, ohjaten ja tukien heitä kohti yhteiskunnallista osallisuutta. Jalkautuvan asumisneuvontatyön tekijöinä toimivat Silta-Valmennusyhdistyksen työntekijät, joilla on pitkä kokemus heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden parissa työskentelystä. Ohjaus tapahtuu ruokajaon yhteydessä. Tarvittaessa työntekijät ovat valmiita tekemään myös yksilövalmennusta ruokajaossa tavattujen henkilöiden parissa. Silta-Valmennusyhdistys on valikoitunut ruokajakeluun suuntautuvan asumisneuvontatoiminnan tuottajaksi, koska yhdistyksellä on erinomaiset edellytykset asumisneuvontatoiminnan järjestämiseen sen verkostojen ja kohderyhmän tarpeiden tuntemuksen sekä työskentelyotteen vuoksi.
Toteutus sisältää Silta-Valmennusyhdistyksen tuottaman asumisneuvontatoiminnan kohtaavana työnä syksyn 2024 aikana, kustannus 73 euroa per henkilötyötunti (31.12.2024 mennessä kustannus enintään 10 000 euroa).
Sopimuksen mukaisesti hinnat sisältävät kaikki palvelusta syntyvät kustannukset. Siltavalmennusyhdistys laskuttaa kustannukset kuukausittain toteutuneiden tuntien mukaisesti. Laskuun merkitään viitteeksi: Siltavalmennusyhdistys asumisneuvonta, kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.
Palveluntuottaja velvoitetaan osallistumaan Asukas ensin -asumisneuvontahankkeen ohjausryhmän työskentelyyn. Ohjausryhmä seuraa palvelua ja sen vaikuttavuutta palveluntuottajan raportoinnin ja ohajusryhmätyöskentelyyn osallistumisen kautta.
Siltavalmennusyhditys ry:n tulee toimittaa ennen hankintapäätöksen tekemistä tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimivat asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.
Hallintosäännön 37 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle (elinvoiman palvelualueen toimintasääntö 1.8.2024 alkaen, 15.5.2024 § 52).
Toimintasäännön 19 §:n mukaan vähintään 15 000 euron hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.