Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 21.8.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 84 Suomen- ja englanninkielisen lukiolinjan opetussuunnitelma ja valintaperusteet (Bilingual Study Programme curriculum) 

TRE:3351/12.01.01/2024

Valmistelija

  • Aalto Mari, Lukiokoulutuksen johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Lukiokoulutuksen johtaja Mari Aalto, puh. 040 187 4593, etunimi.sukunimi1@tampere.fi ja kehittämispäällikkö Laura-Leena Leiwo, puh. 041 730 7570, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta on päättänyt kokouksessa 7.6.2023 (§ 116 Lukiokoulutuksen palveluverkkoselvitys) käynnistää englanninkielisen lukiolinjan 1.8.2025 alkaen Pyynikin lukiossa lukiokoulutuksen kielellisen saavutettavuuden lisäämiseksi.

Kohderyhmänä ovat opiskelijat, joiden suomen tai ruotsin kieli ei riitä lukio-opintojen alussa lukio-opiskeluun. Tasa-arvoisen opinpolun näkökulmasta on tärkeää tarjota mahdollisuus jatkaa englanninkielisiä opintoja lukiokoulutuksessa myös niille, jotka ovat suorittaneet osin tai kokonaan englanninkielisen perusopetuksen. 

Valmistelutyön yhteydessä on tarkentunut, että voimassa oleva lainsäädäntö ei mahdollista täysin englanninkielisen opintolinjan käynnistämistä 1.8.2025, sillä tarvittava valtakunnallinen valmistelutyö on kesken ja siten lainsäädännön muutokset tulevat todennäköisesti voimaan vasta vuoden 2026 puolella. Lukiokoulutuksen saavutettavuuden lisäämiseksi linjan profiilia on näin ollen tarkennettu suomen- ja englanninkieliseksi noudattamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä lukiokoulutuksesta ja ylioppilastutkinnosta.

Lukiolaki 714/2018 14 § opetuskielestä määrää, että oppilaitoksen opetuskieli on suomi tai ruotsi. Opetuskielenä voi olla lisäksi saame, romani tai viittomakieli taikka muu koulutuksenjärjestämisluvassa määrätty kieli. Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen järjestämisluvassa opetuksen kieli on suomi. Englanninkielinen opetus koskee vain erityisen koulutustehtävän IB-opetusta.

Lukiolaki kuitenkin mahdollistaa, että osa lukiokoulutuksen oppimäärän opetuksesta voidaan antaa myös muulla kuin 1 momentissa tarkoitetulla opetuskielellä, jos se ei vaaranna opiskelijan mahdollisuutta seurata opetusta ja suorittaa oppimäärä ja ylioppilastutkinto.

1.8.2025 aloittavan linjan nimi on suomen- ja englanninkielinen linja, englanniksi Bilingual Study Programme (Finnish & English). Opintolinja perustuu voimassa olevaan lainsäädäntöön ja määräyksiin sekä opetussuunnitelmaan. Opetuskieli ja ylioppilastutkinnon suorittamiskieli on suomi, ja opintolinjalla on erityinen S2-painotus. Englanti toimii tukikielenä opintojen aikana erityisesti alkuvaiheessa, vähentyen opintojen edetessä. Oppimateriaalien kieli on ensisijaisesti suomi.

Opiskelija tähtää suomenkielisen lukion oppimäärän ja suomenkielisen ylioppilastutkinnon suorittamiseen.

Yhteishaun kautta tapahtuvassa opiskelijaksi otossa opiskelijan keskiarvoksi lukuaineissa esitetään 7,0 lukiokelpoisuuden varmistamiseksi. Yhteishaussa painotetut oppiaineet ovat suomi toisena kielenä tai äidinkielenä (x2) sekä englanti (x3). Tällä painotuksella varmistetaan viesti sekä suomen kielen tarpeellisuudesta linjalla opiskeltaessa että riittävä englannin kielen taito opintojen alkaessa.

Opiskelijan rekisteröity äidinkieli voi olla suomi tai jokin muu. Suomen kielen (S2) vahvistamisen tarve lukion ja ylioppilastutkinnon suorittamisen mahdollistamiseksi määrittää hakeutumista linjalle rekisteröityä äidinkieltä vahvemmin.

Aloittaville opiskelijoille pidetään lukion aloituksen yhteydessä kielitaidon tasotestaus.

Jos opiskelija osaa jonkin verran suomea (taitotaso A1.3-A2.1), hän opiskelee valmentavia opintojaksoja yht. 12 op ja pystyy siirtymään lukion valtakunnallisiin S2-opintoihin jo 1. opintovuoden aikana.

Jos suomen kieltä osaa vain vähän (taitotaso A1.1-A1.2), opiskelijan tulee suorittaa valmentavia opintojaksoja yht. 16 op. Tällöin opiskelija aloittaa varsinaiset S2-opinnot vasta 2.opintovuoden alussa.

Opintolinjalla opiskelevalle pakollisia opintoja ovat 12–16 op:n lisäksi suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden valtakunnalliset syventävät opintojaksot (yht. 6 op).

Suomen- ja englanninkielisen lukiolinjan tavoitteena on mahdollistaa opiskelijan lukion oppimäärän ja suomenkielisen ylioppilastutkinnon suorittaminen. Englanti toimii opinnoissa tukikielen asemassa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Salmi Pekka, Johtaja

Liitteen mukainen opetussuunnitelma hyväksytään tulemaan voimaan 1.8.2025 alkaen sekä hyväksytään linjan valintaperusteet. Valintaperusteet ovat:  1) Yhteishaussa painotetut oppiaineet ovat suomi toisena kielenä tai äidinkielenä (x2) sekä englanti (x3). 2) Perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,0. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mari Aalto, Laura-Leena Leiwo, KO_lukiot-rehtorit@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.