Päätöksen perustelut
Tampereen väestönkasvusta merkittävä osa on peräisin työperäisestä maahanmuutosta, ja tulevaisuudessa työperäisen maahanmuuton merkitys työvoiman saatavuudelle ja kaupungin elinvoimalle kasvaa entisestään. Kansainvälisten osaajien houkuttelussa käytävä kilpailu on kovaa, ja kaupungin on panostettava sekä osaajahoukuttelun määrään että laatuun, jotta se menestyisi kilpailussa. Korkean tason erityisosaajien ja heidän perheidensä houkuttelu alueelle on pilotin keskiössä.
Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palveluyksikkö toteuttaa CitiVerse-kehitystä tukevan, laajennetun todellisuuden (XR) teknologioita (VR/AR/MR) hyödyntävän "Metaversum-pilotin". Pilotin kohderyhmänä ovat kansainväliset osaajat, joihin Tampereen osaajahoukuttelun toimenpiteet keskittyvät. Pilotissa tuotettavilla sisällöillä erityisesti kansainvälisen osaamisen palvelut pyrkivät tarjoamaan kansainvälisille osaajille ja heidän perheilleen vaikuttavan ja tehokkaan tavan esitellä Tampere erinomaisena urakohteena ja loistavana paikkana asua. Tuotantoa voidaan hyödyntää myös muissa yksiköissä.
Pilotti pohjautuu Tampereen alueen työvoiman hankintaan ulkomailta. Pilotti toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin International Housen kansainvälisen osaamisen palveluiden ja Welcoming City -kehitysohjelman välillä. Pienhankinnan kohteena on kuusi VR-tuotantona toteutettua videota osaajahoukuttelun tueksi.
Laajennetun todellisuuden teknologiat (XR = AR, MR ja VR) tarjoavat vaikuttavan tavan esitellä Tampere houkuttelevana ura- ja opiskelukohteena sekä turvallisena ja miellyttävänä paikkana asua koko perheelle. Kaupunkien Metaversumi, joka tunnetaan myös nimellä CitiVerse, koostuu sarjasta toisiinsa yhdistettyjä ja hajautettuja hybridi- ja virtuaalimaailmoja. Nämä maailmat heijastavat fyysisiä vastineitaan ja ovat synkronoituja niiden kanssa, ja Metaversumia pidetään potentiaalisena alustana tarjota uusia virtuaalisia hyödykkeitä ja palveluja kuntalaisille. Tampere on aloittamassa kolmen Metaversum-pilotin sarjaa hankkimalla tarvittavan teknologian pilottien toteuttamiseksi. Ensimmäinen näistä piloteista keskittyy kansainvälisen osaamisen palveluyksikköön.
VR-videotuotannon tarjouskilpailu toteutettiin julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jälj. hankintalaki) 11. luvun mukaisesti kansallisen kynnysarvon alittavana hankintana. Hankinta toteutettiin rajoitettuna menettelynä, jossa tarjoukset pyydettiin viideltä toimittajalta, jotka tilaaja oli ennalta arvioinut luotettaviksi ja toimituskykyisiksi. Kaikille toimittajille annettiin mahdollisuus tapaamiseen tarjouspyyntöön liittyvien kysymysten esittämiseksi. Toimittajien kysymykset koottiin yhteen ja lähetettiin kaikille viidelle toimittajaehdokkaalle kolme päivää ennen tarjousten jättämisen määräajan umpeutumista. Tarjousten jättämiselle varattuun määräaikaan 22.8.2024 klo 23.59 mennessä jättivät Koju Film Company Oy, Northman VR Ab ja Revo Film Oy.
Tarjousten arvioinnissa valintaperusteina olivat 1) kokonaiskustannus, 2) hinta-laatusuhde, 3) aiempi kokemus ja referenssit 360-videotuotannosta, 4) ymmärrys kohderyhmän tarpeista ja videoiden vaikuttavuudesta sekä 5) projektin tehokas aikataulutus. Valintaperusteet oli sisällytetty tarjouspyyntöön. Lisäksi arvioinnissa korostui tarjouksista välittyvä innovatiivisuus 360-videoiden ja virtuaalitodellisuuden mahdollistamien etujen hyödyntämisessä.
Edellä mainittujen perusteiden myötä toimittajaksi valittiin Revo Film Oy (3418497-9), joka täytti valintaperusteiden vaatimukset sekä panosti tarjouksessa mukaansa tempaavien virtuaalituotantomenetelmien hyödyntämiseen. Hankinnan arvo on 36 700 euroa.
Konsernihallinnon toimintasäännön delegointiliitteen (konsernijohtajan päätös 27.2.2024 § 46) mukaisesti ryhmän johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta (projektit pois lukien) tavaroiden ja palvelujen hankinnoista enintään 60 000 euroon asti sekä sopimusten hyväksymisestä vuosisuunnitelman rajoissa.