Kaupunginhallitus, kokous 30.9.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 373 Tampereen kaupungin liittyminen Lighting Urban Community International -yhdistyksen jäseneksi 

TRE:4257/00.03.01/2024

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö Iina Ojala, puh. 040 801 6189, hankekehityspäällikkö Markus Joonas, puh. 050 345 0705 ja markkinointiasiantuntija Jonna Nyholm, puh. 040 674 3617, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampere on tehnyt pitkäjänteistä työtä valaistuksen kehittämiseksi, ja Tampere on saavuttanut myös kansainvälistä huomiota valaisun osalta, sillä Tammerkosken valaisu on palkittu kansainvälisellä palkinnolla. 

Valon merkitys kaupunkibrändin rakentamisessa ja kaupunkikeskustojen elävöittämisessä korostuu pimeinä vuodenaikoina. Onnistuneilla valaisuratkaisuilla on myös ratkaiseva merkitys turvallisuuden näkökulmasta. Valaisuratkaisuja luotaessa on huomioitava myös luonnon monimuotoisuus ja kehitettävä ratkaisuja, jotka ottavat huomioon moninaiset tarpeet. Valotapahtumat ja valotaide ovat myös keskeisiä kaupunkibrändin ja vetovoiman vahvistajia. 

Kansainvälisen verkostoitumisen, kansainvälisten kumppanuuksien lisäämiseksi ja osaamisen jakamisen näkökulmasta Tampereen on tarkoituksenmukaista liittyä kansainväliseen valaisualan LUCI-yhteisöön (Lighting Urban Community International). LUCI on vuonna 2002 perustettu kansainvälinen kaupunkivalaistusta kehittävä yhdistys, johon kuuluu kaupunkijäseniä ympäri maailman. Yhdistyksen jäseninä ovat useat Euroopan pääkaupungit ja muut suuret kaupungit. Yhdistyksen jäseninä on myös useita kaupunkijäseniä Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Kaupunkijäsenien lisäksi yhdistykseen kuuluu kumppanijäseninä valaistusalan ammattilaisia ja asiantuntijoita ympäri maailman. LUCI:n tavoitteena on luoda viihtyisää, kestävää ja turvallista pimeän ajan kaupunkiympäristöä. Suomesta verkostoon kuuluvat valotapahtumiin ja valaistuksen kehittämiseen panostavat kaupungit Helsinki, Jyväskylä ja Oulu. Tampere toimii jo aktiivisessa yhteistyössä suomalaisten jäsenkaupunkien kanssa ja on tutustunut kansainvälisen yhdistyksen toimintaan tutustumisjäsenenä. Yhdistyksen toiminta on avointa kuitenkin ainoastaan yhdistykseen liittyneille jäsenille ja Tampereen tulee seuraavaksi hakea yhdistyksen jäsenyyttä voidakseen osallistua aktiivisesti yhdistyksen ja sen alaisten työryhmien työskentelyyn.

Tampereen tavoitteena on edistää Tampereen kansainvälistä tunnettuutta kaupunkivalaistuksessa, kehittää Tampereen pimeän ajan tapahtumallisuutta valotapahtumien ja valotaiteen kautta, hakea uusia, kansainvälisiä kumppaneita ja partnereita kaupunkivalaistuksen kehittämisessä ja verkostoitua valaistuksen edelläkävijäkaupunkien kanssa osaamisen jakamiseksi.

Yhdistyksen jäsenyyden vuosikustannus on 3 110 euroa ja se maksetaan kustannuspaikalta  K1130_0179541, Strateginen hankekehitys.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 15 § 34)-kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää yhdistyksiin liittymisestä ja eroamisesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki liittyy Lighting Urban Community International -yhdistyksen jäseneksi.

Jäsenyyden kustannus on 3 110 euroa/vuosi ja se maksetaan kustannuspaikalta  K1130_0179541, Strateginen hankekehitys.

Tampereen kaupungin yhteyshenkilö on strategisen hankekehityksen hankekehityspäällikkö Markus Joonas.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle ja hankekehityspäällikkö Markus Joonakselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Pekka Salmi, Mikko Nurminen, Teppo Rantanen, Anna-Kaisa Heinämäki, Niina Pietikäinen, Iina Ojala, Jonna Nyholm, Markus Joonas, Jussi Kulomäki, Saara Saarteinen, Saana Karala, Tuomas Huhtala  

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.