§ 144 Lausunto Opetushallitukselle luonnoksesta kansalliseksi tekoälyn tukimateriaaliksi varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, osiot 1-5

Lataa  Kuuntele 

TRE:4517/12.01.01/2024

Päätöspäivämäärä

16.10.2024

Päätöksen tekijä

Pormestari

Valmistelijan yhteystiedot

Hallintopäällikkö Riikka Kolkkala, puh. 040 512 8814, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Pormestarin sihteeri Anne Valtakari,​ puh. 050 484 0040,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Opetushallitus on 30.9.2024 pyytänyt Tampereen kaupungin lausuntoa kansallisesta tekoälyn tukimateriaalista, jota opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus laativat varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen sekä oppimisen tueksi. 

Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa -lainsäädäntö ja suositukset -nimisenä julkaistava kokonaisuus kytkeytyy hallitusohjelmassa olevaan peruskoulun tulevaisuustyöhön sekä digitaalisten perustaitojen edistämiseen osana Suomen digitaalisen kompassin toimeenpanoa. Tukimateriaali on laadittu ensi sijassa koulutuksen järjestäjille huomioiden myös opetus- ja kasvatusalan henkilöstö.

Ensimmäisessä vaiheessa pyydetään lausuntoja sisältöosioista 1-5, jotka koskevat tukimateriaalin johdantoa, tekoälyä, tekoälyn virhepäätelmiä ja vinoumia, EU:n tekoälyasetusta sekä tietosuojaa ja yksityisyyttä. 

Lausuntopyyntö ja valmisteltu lausunto ovat tämän päätöksen liitteinä.

Lausunto annetaan vastaamalla Lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön viimeistään 18.10.2024. 

Pormestari päättää lausunnon antamisesta, koska asia kuluu useamman eri viranomaisen päätösvaltaan. Lausunto koskee sekä elinvoiman palvelualuetta että sivistyspalvelujen palvelualuetta.  Hallintosäännön 127 §:n mukaan kun asia kuuluu useamman eri viranomaisen päätösvaltaan, asian päättää ylempi viranomainen. 
 

Päätös

Tampereen kaupunki antaa liitteenä olevan lausunnon luonnoksesta Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa -lainsäädäntö ja suositukset tukimateriaalin osioiksi 1-5.

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)