Perustelut
Kaupungin neljältätoista merkittävältä tytäryhtiöltä on kerätty tunnusluvut ja kirjallinen raportointi elokuun lopun tilanteesta osaksi Tampereen toiminnan ja talouden katsausta 8/2024. Konsernikatsauksessa seurataan huhti-, elo- ja joulukuussa kaupunkikonsernin tytäryhtiöiden talouden kehitystä. Vuoden 2024 katsauksissa seurattavat tytäryhteisöt ovat Tampereen Energia -konserni, Pirkanmaan Jätehuolto -konserni, Finnpark-konserni, Tampere-talo-konserni, Tampereen Vuokra-asunnot Oy, Tampereen Särkänniemi konserni, Tullinkulman Työterveys Oy -konserni, Tampereen Tilapalvelut Oy, Pirkanmaan Voimia Oy, Tampereen Infra Oy, Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, Tampereen Vesi Oy ja Pirkan Opiskelija-asunnot Oy.
Konsernituloslaskelma kuvaa koko kaupunkikonsernin kannattavuutta. Konsernituloslaskelma osoittaa konsernin tilikauden tuloksen siten kuin konserniyhteisöt olisivat yksi kirjanpitovelvollinen. Tämä tarkoittaa, että konsernitilinpäätöksestä vähennetään konserniyhteisöjen väliset sisäiset tuotot ja kulut, sisäinen voitonjako, sisäiset katteet ja vähemmistöosakkaiden osuudet toiminnan tuloksesta. Edellä mainittujen erien eliminoinnilla saattaa olla olennainen vaikutus yhdisteltäviin lukuihin, minkä vuoksi konsolidoitujen lukujen perusteella ei voi suoraan päätellä tuloksen suuruutta yhdisteltävän yhteisön erillistilinpäätöksessä.
Konsernin toimintakate toteutui tammi-elokuussa maltilliset 7,2 milj. euroa edellisvuoden vastaavaa ajanjaksoa parempana toimintatuottojen kasvun takia. Tilinpäätösennusteen mukaan toimintakate on kuitenkin toteutumassa 36,6 milj. euroa edellisvuotta heikompana toimintatuottojen vähenemisen vaikutuksesta. Vuosikate toteutui 20,5 milj. euroa vertailukautta heikompana johtuen pääosin verotulojen vähenemisestä. Toimintakatteen heikkenemisen sekä verotulojen vähenemisen seurauksena myös tilinpäätöksen vuosikatteen ennustetaan laskevan 55,5 milj. euroa vertailuvuodesta. Elokuun rahoitustuottojen ja -kulujen toteuma oli 1,9 milj. euroa vertailukautta parempi, vaikka ennusteen mukaan rahoitustuotot ja -kulut tulevat toteutumaan 1,6 milj. euroa edellisvuotta heikompana. Konsernin tulos oli 38,7 milj. euroa heikompi kuin vuosi sitten. Ennusteen mukaan konsernin tilikauden tulos muodostuu 4,5 milj. euroa alijäämäiseksi, mikä on 68,6 milj. euroa heikompi tulos kuin edellisessä tilinpäätöksessä. Tuloksen ennustetaan heikkenevän vuodentakaiseen verrattuna erityisesti kaupungilla. Konsernin tulosennusteeseen vaikuttavat positiivisesti erityisesti Tampereen Energia -konsernin ja Tampereen Vesi Oy:n tulokset. Suunnitelman mukaiset poistot kasvoivat 15,3 milj. euroa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta ja niiden ennustetaan kasvavan tilinpäätökseen 11,5 milj. euroa vertailuvuodesta. Vuosikate kattoi poistoista 126 prosenttia. Tilikauden ylijäämän ennuste on 70,4 milj. euroa heikompi kuin edellisvuonna
Tampereen kaupunkikonsernin taseen loppusumma oli elokuun lopussa 4 604,2 milj. euroa, mikä on 136,8 milj. euroa enemmän kuin tilinpäätöksessä 2023. Alkuvuoden konsernirakenteen muutoksia on käsitelty osiossa Konsernirakenne ja olennaiset tapahtumat. Pysyviä vastaavia ovat erät, jotka on tarkoitettu tuottamaan tuloa jatkuvasti useana tilikautena. Pysyviin vastaaviin sisällytetään aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä sijoitukset. Yli 90 prosenttia konsernin pysyvistä vastaavista on aineellisia hyödykkeitä. Aineelliset hyödykkeet kasvoivat vuodenvaihteesta 169,7 milj. euroa (4,5 %), mikä selittyy pääosin ennakkomaksujen ja keskeneräisten hankintojen, sekä rakennusten kasvulla. Rahoitusarvopaperit kasvoivat vuodenvaihteesta 22,1 milj. euroa (82,8 %), mitä selittää erityisesti Vilusen Rinne Vuokra-asunnot Oy:n rahoitusarvopapereiden kasvu. Konsernin oma pääoma vahvistui positiivisen tuloksen seurauksena 23,4 milj. euroa. Konsernin omavaraisuusaste (38 %) heikkeni tilinpäätöksestä kaksi prosenttia. Omavaraisuuden tavoitetasona voidaan kuntasektorilla pitää vähintään 50 prosenttia. Konsernin lainakanta (2 406,7 milj. euroa) kasvoi vuodenvaihteesta 171,0 milj. euroa. Lainakanta kasvoi eniten Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:llä, Tampereen Virastotalo KKOy:llä sekä kaupungilla. Lainakannan ennustetaan kasvavan vuoden loppuun mennessä 2 439,8 milj. euroon. Lyhytaikainen koroton vieras pääoma ei ole täysin vertailukelpoinen edelliseen tilinpäätökseen kirjanpidon jaksotusten vuoksi. Konsernin suhteellinen velkaantuneisuus oli 162 prosenttia, mikä tarkoittaa, että tammi-elokuun käyttötuloista olisi tarvittu 162 prosenttia vieraan pääoman takaisinmaksuun.
Neljästätoista raportoitavasta yhtiöstä yksitoista ennustaa vuoden 2024 tuloksensa olevan positiivinen. Näistä Tampereen Energia konserni, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Särkänniemi-konserni, Tampereen Vesi Oy, Tampereen Raitiotie Oy, Tullinkulman työterveys Oy sekä Tampereen Tilapalvelut Oy ennustavat parantavansa tulostaan verrattuna vuoteen 2023. Positiivista tulosta ennustavista Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, Pirkanmaan Voimia Oy sekä Tampereen infra Oy ennustavat tuloksensa laskevan vuoteen 2023 verrattuna.
Negatiivisen tulosennusteen ovat antaneet Tampereen Vuokra-asunnot Oy, Pirkan opiskelija-asunnot Oy sekä Tampere-Talo konserni. Näistä Tampereen Vuokra-asunnot Oy on kuitenkin parantamassa tulostaan verrattuna vuoteen 2023.
Tampereen energia -konsernin liikevaihtoennuste vuodelle 2024 on 303,2 milj. euroa, joka on 70,3 milj. euroa edellistä vuotta alhaisempi. Sähkön vähittäismyynnin liiketoiminta on myyty Väre Oy:lle 1.4.2024 alkaen ja poistunut liikevaihto laskee vuoden 2024 liikevaihtoa arviolta 51,7 milj. euroa suhteessa edelliseen vuoteen. Lisäksi sähköntuotannosta ja kaasuenergian myynnistä saatava liikevaihto pienenee markkinahinnan laskun myötä. Energiakonsernin liikevoitto suhteessa edelliseen vuoteen kasvaa 9,3 milj. eurolla.
Tampere-talo-konsernin liikevaihto on kokonaisuutena budjetoidun mukainen ja liikevaihdon toteuma 1-8/2024 on Tampere-talo Oy:ssä 10,4 milj. euroa ja Talo Events Oy:ssä 7,5 milj. euroa. Kulut molemmissa yhtiössä ovat kuitenkin kasvaneet. Näihin ovat vaikuttaneet erityisesti tapahtumakulujen kasvu sekä yleinen kustannusten nousu, joita ei olla saatu kompensoitua asiakkailta perittävillä lippu- tai tapahtumanjärjestämiskuluilla. Tästä syystä konsernin tulosennuste vuodelle 2024 on -0,09 milj. euroa tappiollinen. Yhtiö pyrkii tekemään kaikki mahdolliset toimet konsernin tuloksen saamiseksi vähintään nollatulokseen asiakastyytyväisyyden kuitenkaan kärsimät
Tampereen Särkänniemi Oy:n vuosi on ollut kahtia jakautunut. Muut kuukaudet heinäkuuta lukuun ottamatta ovat olleet parempia kuin edellisenä vuonna liikevaihdolla mitattuna. Heinäkuussa kuitenkin jäätiin sekä liikevaihdossa että kävijöissä viime vuodesta. Toiminta on saatu kannattavaksi mitoittamalla henkilökuntaa ja avoinna olevia palveluita päiväkohtaisen kävijäodotuksen mukaisesti. Särkänniemessä käytiin alkuvuodesta myös muutosneuvottelut, joiden tulokset realisoituvat tulokseen vasta loppuvuoden aikana. Lähes koko henkilökunta tullaan lomauttamaan kuukaudeksi elo-joulukuun aikana ja muutaman henkilön työsuhde päätettiin. Liikevaihto- ja tulosennusteen toteutuminen edellyttävät, että syksyn lomaseosngin aikainen Karmivan Karnevaalin myynti onnistuu suunnitellusti.
Yhtiökohtaiset tarkemmat tiedot löytyvät Tampereen toiminnan ja talouden katsauksen 8/2024 sivuilta 27-48.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupunkikonsernin ja merkittävien tytäryhtiöiden talouskatsaus 08/2024 merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.