Perustelut
Kulttuuripoliittisen selonteon laatiminen sisältyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Nyt lausuntokierroksella olevassa luonnoksessa ehdotettava kulttuuripoliittinen tavoitetila ulottuisi 2040-luvulle.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Tampereen kaupungilta lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi 2.9.2024 saapuneella lausuntopyynnöllä. Lausunto on pyydetty antamaan lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta viimeistään maanantaina 14.10.2024. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus päättää strategisesti merkittävien, koko kaupunkia koskevien lausuntojen antamisesta.
Kulttuuripoliittinen selonteko nimeää alla olevan vision, tavoitteet, ja toimenpiteet. Tampereen kaupunkia on pyydetty lausumaan, tukeeko se selonteon visiota ja tavoitteita, ja mitä toimenpidekokonaisuuksia pidämme tärkeimpinä.
Visio
Visio on kulttuuripoliittinen tavoitetila 2040-luvulla: 2040-luvulla kulttuuri on Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. Onnistuneen kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa.
Tavoitteet
- Kulttuuri on muutosvoima
- Kulttuurin tekijät ja sisällöt avainasemassa
- Kulttuuri on jokaisenoikeus
- Kansainvälinen vaikuttavuus syntyy kulttuurista
Toimenpidekokonaisuudet
- Kulttuurin perusta tulevaisuuskestäväksi
- Kulttuurin tekijät avainasemassa
- Pitkäjänteistä ja monialaista kulttuuripolitiikkaa
- Uudistumisen, kestävyyden ja kasvun mahdollistaminen
- Yhteistyön ja osallisuuden voima
- Yhteinen linja politiikassa
- Kulttuurin kukoistava toimintaympäristö
- Kansainvälistyvä kulttuuri
- Lisää luovuutta: kulttuuri yhteiskunnallisena ja taloudellisena muutosvoimana
Lausuntovalmistelu on tehty yhteistyössä sivistyspalvelujen palvelualueen kulttuurin palveluryhmän sekä konsernihallinnon kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän edunvalvonnan kanssa.
Tampereen kaupunki tukee selonteon visiota, joka sisältää kaupungille keskeiset näkökulmat yhteisöllisyyden rakentamisesta, kulttuurin taloudellisesta arvosta, ja sivistyksen sekä hyvinvoinnin edistämisestä. Kaupunki tukee myös selonteon neljää tavoitetta, mutta kehottaa lausunnossaan painottamaan luovien alojen elinkeinopoliittista potentiaalia nykyistä vahvemmin ja muistuttaa, että Suomen tavoitteena täytyy olla voimakas pääsy osaksi aineettomien pääomien kansainvälistä kasvumarkkinaa.
Kaupunki painottaa toimenpidekokonaisuuksista kohtia 6, 2, 7, 8 ja 5. Toimenpide-kokonaisuudet eivät ole vaihtoehtoisia, vaan tukevat toisiaan ja limittyvät keskenään. Selonteon toimenpidekokonaisuuksista puuttuvat vielä konkreettiset lakimuutokset ja rahoitusratkaisut, joihin selonteko lupaa palata myöhemmin laadittavassa toimenpideohjelmassa. Kaupunki painottaa tämän toimenpideohjelman olevan ratkaiseva selonteon merkityksellisyydelle, ja esittää ajatuksen parlamentaarisen työryhmän kokoamisesta, joka osallistuu toimenpideohjelman suunnitteluun ja sitouttaa eduskuntapuolueet selonteon hahmottelemaan visioon vaalikaudet ylittävällä tavalla.
Selonteon valmistelussa on kuunneltu kuntakenttää vain väljästi ja Tampereen kaupunki painottaa, että myöhemmän toimenpidesuunnitelman luonnostelussa on tärkeää kuunnella erityisesti suuria kaupunkeja, joiden vastuulla kulttuuripalvelujen rahoittaminen ja järjestäminen pitkälti ovat.
Lausuntopyyntö, luonnos kulttuuripoliittiseksi selonteoksi sekä esitys Tampereen kaupungin lausunnoksi ovat tämän asian liitteinä.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Opetus- ja kulttuuriministeriölle annetaan liitteen mukainen Tampereen kaupungin lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.