Kaupunginhallitus, kokous 7.10.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 387 Tampereen kaupungin lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi 

TRE:4097/12.03.00/2024

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081 ja kulttuurijohtaja Sampo Terho, puh. 040 750 5254, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kulttuuripoliittisen selonteon laatiminen sisältyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Nyt lausuntokierroksella olevassa luonnoksessa ehdotettava kulttuuripoliittinen tavoitetila ulottuisi 2040-luvulle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Tampereen kaupungilta lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi 2.9.2024 saapuneella lausuntopyynnöllä. Lausunto on pyydetty antamaan lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta viimeistään maanantaina 14.10.2024. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.5.2024) 15 § mukaisesti kaupunginhallitus päättää strategisesti merkittävien, koko kaupunkia koskevien lausuntojen antamisesta.

Kulttuuripoliittinen selonteko nimeää alla olevan vision, tavoitteet, ja toimenpiteet. Tampereen kaupunkia on pyydetty lausumaan, tukeeko se selonteon visiota ja tavoitteita, ja mitä toimenpidekokonaisuuksia pidämme tärkeimpinä.

Visio

Visio on kulttuuripoliittinen tavoitetila 2040-luvulla: 2040-luvulla kulttuuri on Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. Onnistuneen kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa.

Tavoitteet

  1. Kulttuuri on muutosvoima
  2. Kulttuurin tekijät ja sisällöt avainasemassa
  3. Kulttuuri on jokaisenoikeus
  4. Kansainvälinen vaikuttavuus syntyy kulttuurista


Toimenpidekokonaisuudet

  1. Kulttuurin perusta tulevaisuuskestäväksi
  2. Kulttuurin tekijät avainasemassa
  3. Pitkäjänteistä ja monialaista kulttuuripolitiikkaa
  4. Uudistumisen, kestävyyden ja kasvun mahdollistaminen
  5. Yhteistyön ja osallisuuden voima
  6. Yhteinen linja politiikassa
  7. Kulttuurin kukoistava toimintaympäristö
  8. Kansainvälistyvä kulttuuri
  9. Lisää luovuutta: kulttuuri yhteiskunnallisena ja taloudellisena muutosvoimana


Lausuntovalmistelu on tehty yhteistyössä sivistyspalvelujen palvelualueen kulttuurin palveluryhmän sekä konsernihallinnon kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän edunvalvonnan kanssa.

Tampereen kaupunki tukee selonteon visiota, joka sisältää kaupungille keskeiset näkökulmat yhteisöllisyyden rakentamisesta, kulttuurin taloudellisesta arvosta, ja sivistyksen sekä hyvinvoinnin edistämisestä. Kaupunki tukee myös selonteon neljää tavoitetta, mutta kehottaa lausunnossaan painottamaan luovien alojen elinkeinopoliittista potentiaalia nykyistä vahvemmin ja muistuttaa, että Suomen tavoitteena täytyy olla voimakas pääsy osaksi aineettomien pääomien kansainvälistä kasvumarkkinaa.

Kaupunki painottaa toimenpidekokonaisuuksista kohtia 6, 2, 7, 8 ja 5. Toimenpide-kokonaisuudet eivät ole vaihtoehtoisia, vaan tukevat toisiaan ja limittyvät keskenään. Selonteon toimenpidekokonaisuuksista puuttuvat vielä konkreettiset lakimuutokset ja rahoitusratkaisut, joihin selonteko lupaa palata myöhemmin laadittavassa toimenpideohjelmassa. Kaupunki painottaa tämän toimenpideohjelman olevan ratkaiseva selonteon merkityksellisyydelle, ja esittää ajatuksen parlamentaarisen työryhmän kokoamisesta, joka osallistuu toimenpideohjelman suunnitteluun ja sitouttaa eduskuntapuolueet selonteon hahmottelemaan visioon vaalikaudet ylittävällä tavalla.

Selonteon valmistelussa on kuunneltu kuntakenttää vain väljästi ja Tampereen kaupunki painottaa, että myöhemmän toimenpidesuunnitelman luonnostelussa on tärkeää kuunnella erityisesti suuria kaupunkeja, joiden vastuulla kulttuuripalvelujen rahoittaminen ja järjestäminen pitkälti ovat.

Lausuntopyyntö, luonnos kulttuuripoliittiseksi selonteoksi sekä esitys Tampereen kaupungin lausunnoksi ovat tämän asian liitteinä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Opetus- ja kulttuuriministeriölle annetaan liitteen mukainen Tampereen kaupungin lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Lauri Savisaarelle ja kulttuurijohtaja Sampo Terholle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Opetushallitus/Lausuntopalvelu.fi, Sampo Terho, Lauri Savisaari, Matti Helimo, Jaakko Laurila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.