Yhdyskuntalautakunta, kokous 5.11.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 286 Pökhölminpuiston yleissuunnitelma 

TRE:4362/10.03.04/2024

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Kaisa Rantee, puh. 040 487 0900, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh, 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pökhölminpuisto sijaitsee Lamminpään kaupunginosassa, vuonna 2021 voimaan tulleen asemakaavan numero 8585 alueella. Ennen kaavamuutosta alue oli pienteollisuusaluetta, jonka ainut viheralue oli Paasikiventiehen rajautuva suojaviheralue. Pökhölminpuisto rakennetaan asemakaavassa muodostuneiden uusien asuinkortteleiden ja muiden lähialueen asukkaiden lähivirkistysalueeksi. Asemakaavan mukaisten asuinkortteleiden rakennustyöt ovat käynnistyneet ja alueella asuu jo uusia asukkaita. Pökhölminpuistossa on kasvillisuus- ja oleskelualueita sekä uusia jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä, jotka johtavat asuinalueen katuverkkoon ja Paasikiventien suuntaiselle pyöräilyn laatukäytävälle. Viheryleissuunnitelmassa on myös mukana pieni osa Nauhatehtaansivun suojaviheraluetta, joka yhdistää jalankulun ja pyöräilyn reitin Paasikiventien liikennealueeseen.

Pökhölminpuiston yleissuunnitelmassa on nurmi- ja niittyalueita sekä uusia puuistutuksia. Nurmialueet sijoittuvat puiston keskiosiin, johon sijoittuu myös kivituhkapintainen oleskelualue. Oleskelualueelle asennetaan penkkejä sekä istutetaan pensasryhmiä, pienikokoisia kukkivia puita sekä kookkaaksi kasvava yksittäispuu. Puiston muu istutettava puusto sommitellaan monilajisiksi ryhmiksi puiston reuna-alueille rakennettaville niittyalueille. Puiston eteläosassa Suonsivunkadun kääntöpaikan vierellä kasvava puuryhmä säilytetään, mutta muutoin puiston alueella ei ole säilyneitä tai säilytettäviä kasvillisuusalueita.

Pökhölminpuiston yleissuunnitelmassa on kaksi tärkeää jalankulun ja pyöräilyn yhteyttä, Maijajuurenpolku ja Maijajuurenraitti. Molemmat väylät toteutetaan valaistuina, murskepintaisina ja ne kunnossapidetään talvisin. Maijajuurenpolku sijaitsee Pökhölminpuiston länsilaidassa ja siltä on kulkuyhteys etelässä Suonsivunkadulle ja pohjoisessa Suorannankadulle. Maijajuurenraitti on toinen Pökhölminpuiston kulkureiteistä. Se sijoittuu puiston keskeisille viher- ja oleskelualueille, josta reitti jatkuu kohti Paasikiventietä seuraavaa pyöräilyn laatukäytävää. Paasikiventien reunassa sijaitsee Nauhatehtaansivun suojaviheralue, jonka kautta yhteys rakennetaan.

Puiston reitit ja oleskelualue valaistaan ja sinne asennetaan penkkejä, roska-astioita ja alueen historiasta kertova infotaulu. Pökhölminpuiston kunnossapitoluokitus on R3 ja R4. Jalankulun ja pyöräilyn reittejä kunnossapidetään luokassa B1.

Yleissuunnitelmaluonnos oli nähtävillä 23.8. - 6.9.2021, ja siitä jätettiin kolme palautetta.  Palautteissa toivottiin uusien leikki- ja liikuntapaikkojen rakentamista Pökhölminpuistoon tai viereiseen Jussinpuistoon, koska palautteiden mukaan nykyiset leikkialueet ovat kaukana ja Lamminpään koulun kenttäpalvelut ovat ruuhkaisia. Leikkipaikkapalvelut järjestetään Lamminpäässä leikkipaikkaohjelman mukaan, jossa Uuninperänpuisto on määritelty säilytettäväksi alueleikkipaikaksi ja Kuusikorpi säilytettäväksi lähileikkipaikaksi. Yleissuunnitelmaan ei tehdä palautteiden perusteella muutoksia ja suunnitelmaa käytetään tarkemman jatkosuunnittelun pohjana. Tällöin tarkennetaan puiston pintamateriaali-,​ kasvillisuus- sekä​ valaistus ja kalustevalintoja ja näiden sijoittumista.

Pökhölminpuiston kustannusarvio on 190 000 euroa ja puiston pinta-​ala on noin 4470 neliömetriä. Rakentamisen kustannus on noin 43 euroa neliömetriä kohden. Pökhölminpuiston tavoitteellinen rakentamisajankohta on vuonna 2025.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Pökhölminpuiston yleissuunnitelma, piirustusnumero 18/21338/6 hyväksytään kustannusarvioineen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Palautteen antajat (3 kpl), Kaisa Rantee, Marika Viinanen, Anne Ravaska, Kirsi Mäntysaari-Ukkola, Timo Koski, Petri Kujala, Tarja Nikupaavo-Oksanen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 270 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.