§ 194 Tampereen kaupungin ehdokkaan nimeäminen rescEU CBRN -asiantuntijakoulutukseen vuodelle 2025

Lataa  Kuuntele 

TRE:4475/09.05.00/2024

Päätöspäivämäärä

25.11.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Mikko Nurminen, puh. 040 801 2665 ja  eläinlääkintähuollon päällikkö Merja Bojang, puh. 050 521 5184, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin,​ puh. 040 570 4065,​ etunimi. sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen:

Suomeen on perustettu CBRN-valmiusvarasto, jolla varaudutaan kemiallisten (C), biologisten (B), säteilyn (R) ja ydinaineiden (N) aiheuttamiin uhkiin ja onnettomuuksiin. Medical/CBRN-varastolla varaudutaan rajat ylittäviin tartuntatauteihin ja onnettomuus- ja kriisitilanteisiin. Hankekokonaisuutta toteuttaa Suomessa konsortio, johon kuuluvat sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Huoltovarmuuskeskus ja Säteilyturvakeskus. 

Sisäministeriö on pyytänyt hyvinvointialueita ja useita eri viranomaistahoja nimeämään 30.11.2024 mennessä korkeintaan kaksi ehdokasta (kustakin organisaatiosta) rescEU CBRN -asiantuntijakoulutukseen vuodelle 2025. Tampereen kaupungin ympäristöterveys oli yksi nimeämispyynnön saaneista viranomaistahoista.

RescEU-hankkeet kehittävät ensisijaisesti eurooppalaisia valmiuksia vakaviin CBRN-uhkatilanteisiin, onnettomuuksiin ja kriiseihin, mutta avun pyytäjämaana voi olla myös Suomi. 

Työnantajia pyydetään esittämään rescEU-asiantuntijatehtäviin sellaisia henkilöitä, joiden voidaan olettaa toimivan kansallisen CBRN-toimijaverkoston jäseninä. Näin ollen rescEU-koulutukseen nimetyn henkilön on oltava työ- tai virkasuhteessa hyvinvointialueeseen tai muuhun viranomaiseen.

Esittämällä asiantuntijoitaan rescEU-koulutukseen ja sitoutumalla nimettyjen asiantuntijoiden verkostomaiseen toimintaan, voidaan parantaa kansallista varautumista ja CBRN-osaamista merkittävällä tavalla. Koulutetut asiantuntijat jakavat rescEU-toiminnassa kertynyttä tietoa sekä toimivat tarvittaessa asiantuntijoina ja kouluttajina alueillaan. Sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö pitävät tärkeänä kansallisen CBRN-vastatoimiin liittyvän suorituskyvyn nostamista nykyisestä. RescEU-tehtävien tuoma kansainvälinen kokemus vahvistaa Suomen varautumista vaativien CBRN-tilanteiden varalle. Lisäksi koulutetut rescEU-asiantuntijat ovat tärkeä resurssi varauduttaessa rescEU-kapasiteettien vastaanottamiseen myös Suomessa.

Esitettävät asiantuntijat täyttävät hakuaikana Pelastusopiston Webropol-hakulomakkeen hakukirjeessä olevien ohjeiden mukaan. Hakuajan päättymisen jälkeen Pelastusopisto yhteistoiminnassa rescEU-konsortion kanssa valitsee koulutukseen valittavat henkilöt ja ilmoittaa valinnasta suoraan asiantuntijoille.

RescEU-asiantuntijat koulutetaan osaksi Suomen kansainvälisen pelastustoimen asiantuntijarosteria, jota Pelastusopisto ylläpitää. Koulutuksen jälkeen asiantuntijat ovat hälytettävissä rescEU-tehtäville, mikä tarkoittaa 3-6 henkilön tiimiä 1-2 viikon kansainväliselle tehtävälle. Asiantuntijoilla tulee olla hyvä lähtövalmius niin, että he pystyvät lähtemään rescEU-tehtäville lyhyelläkin varoitusajalla.

RescEU CBRN -asiantuntijan koulutuspolku sisältää kaksi koulutuskokonaisuutta. Asiantuntijarosteriin valittavat osallistuvat ensin kansainvälisen pelastustoimen peruskurssille (4 lähipäivää ja 1 etäpäivä) ja sitten rescEU CBRN -asiantuntijakurssille (5 lähipäivää). Koulutukset voivat sisältää ennakkotehtäviä ja verkkotyöskentelyä.

Vuoden 2025 kurssipäivät Pelastusopistolla Kuopiossa ovat Kansainvälisen pelastustoiminnan peruskurssi 8. - 11.4.2025 ja RescEU CBRN -asiantuntijakurssi 9. - 13.6.2025.

Työnantajien toivotaan sitoutuvan siihen, että rescEU-tehtäviin valitut asiantuntijat pystyvät osallistumaan kursseille. Käytäntönä on ollut, että osallistujan työnantaja vastaa koulutukseen osallistujien matkakuluista, koulutuksen aikaisesta palkanmaksusta ja mahdollisista päivärahoista. Koulutus, majoitus ja ruokailu ovat osallistujille maksuttomia. Tärkeää on, että työnantaja sitoutuu siihen, että rescEU-tehtäviin valittu asiantuntija voidaan irrottaa tarvittaessa omista työtehtävistään kansainväliseen rescEU-tehtävään. Tehtävät ovat tyypillisesti 1-2 viikkoa. Kansainvälisissä rescEU-tehtävissä asiantuntijan työnantajana toimii ja palkan maksaa Pelastusopisto. Siviilikriisinhallintaan ja kansainvälisen pelastustoimen tehtäviin osallistuvien henkilöiden palvelussuhteen ehdoista säädetään sisäministeriön asetuksessa 305/2022. Keskeiset kansalliset säädökset perustuvat pelastuslain (379/2011), lain pelastusopistosta (607/2006) ja siviilihenkilöiden osallistumisesta kriisinhallintaan annetun lain (1287/2004) kirjauksiin.

Kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristöterveyden eläinlääkintähuollon yksikön hygieenikkoeläinlääkäri Mari Porma on tullut Tampereen kaupungin virkasuhteeseen vuonna 2017, hänen vakituinen virkansa on valvontaeläinlääkäri, mutta vuoden 2024 alusta hän on tehnyt hygieenikkoeläinlääkärin tehtäviä. Mari Pormalla on tieto-taitoa ja työkokemusta eri CBRN osa-alueista esim. eläintaudeista, zoonooseista, elintarvike- ja vesiepidemioiden hoitamisesta sekä varautumis- ja valmiussuunnitelman tekemisestä. Porma on epidemiaselvitystyöryhmän sihteeri ja jäsenenä eri valmius- ja varautumistyöryhmissä. Mari Porma on ilmaissut halukkuutensa tulla nimetyksi Tampereen kaupungin ympäristöterveyden osalta rescEU CBRN -asiantuntijakoulutukseen vuodelle 2025.

Hallintosäännön (1.5.2024) 36 § 8)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin edustajan nimeämisestä alaisestaan organisaatiosta, ellei muualla ole toisin määrätty.

Päätös

Tampereen kaupungin ehdokkaaksi rescEU CBRN -asiantuntijakoulutukseen vuodelle 2025 nimetään

kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristöterveyden eläinlääkintähuollon yksiköstä
hygieenikkoeläinlääkäri Mari Porma
puh. 0408063661
etunimi.sukunimi@tampere.fi

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.