Päätöksen perustelut
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa hakijan vastineesta Kolmenkulman kiertotalousalueen ympäristölupahakemuksesta annettuihin lausuntoihin. Hakijan vastineen liitteessä on esitetty myös päivitetty kuormitus- ja vaikutusarvio sekä virtauskaavio, joka huomioi hankkeen yhteisvaikutukset muiden alueen toimintojen kanssa.
Lausuntoa pyydetään 2.12.2024 mennessä. Lausunnon valmisteluun ovat osallistuneet ympäristötarkastaja Emmi Lehkonen, ympäristötarkastaja Sari Sassi ja ympäristösuunnittelija Eeva Punju.
Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö-ja rakennusjaosto,joka on kokouksessaan 5.2.2019 § 19 siirtänyt toimivaltaansa lausuntojen antamiseen liittyvissä asioissa ympäristönsuojelupäällikölle (nyk. ympäristöpäällikkö).
Ympäristöpäällikön lausunto
Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristölupahakemuksesta antaman lausunnon mukaan hankkeen Natura-arviointia tulee päivittää tietyiltä osin. Hakijan vastineessa vesistökuormitus- ja vaikutusarviota on täydennetty, mutta varsinaista täydennettyä Natura-arviointia ei ollut vastineen liitteenä. Hakijan vastineessa todetaan kuitenkin, että Natura-arviointia päivitetään yhteisvaikutusten osalta vastineen liitteessä esitetyn kuormitusarvioinnin ja virtauskaavion perusteella. Tampereen kaupunki omistaa Myllypuron Natura 2000 -alueen, joten kaupungilta tulee pyytää luonnonsuojelulain 35 §:n mukainen lausunto täydennettävästä Natura-arvioinnista.
Ympäristölupahakemuksesta annetuissa lausunnoissa sekä hakijan vastineessa on tuotu esille Myllypuron pohjaeläinselvitys vuodelta 2018. Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö on teettänyt Myllypurossa pohjaeläinselvityksen myös vuonna 2023. Selvityksen tulokset on viety ympäristöhallinnon Pohje-rekisteriin ja selvitys löytyy myös ympäristönsuojelun verkkosivuilta (Ikuri-Kalkun Myllypuron luonnonsuojelualue).Vuonna 2018 suositeltiin pohjaeläinselvityksen vertailuaseman (Myllypuro 1) siirtämistä toiseen sijaintiin, koska sen mitatut pohjaeläinparametrit olivat vastoin ennakko-odotusta alhaisemmat kuin oletetulla alavirran vaikutusalueella. Vuoden 2023 selvityksessä vertailuasema päätettiin kuitenkin pitää entisellä paikallaan, koska edustavampaa vertailupaikkaa Myllypuron yläjuoksulta ei löytynyt ottaen huomioon Leppiojan louhikkoisuuden ja pienen virtaaman. Koska vuoden 2023 selvitys toteutettiin alkuperäisellä vertailuasemalla, olisi perusteltua jatkossa pitää näyteasema nykyisessä sijainnissaan tulosten vertailukelpoisuuden vuoksi.
Hakemuksen mukaan betoniteollisuuden betonilietettä varastoidaan murskepinnoitteisella alueella. Hakijan vastineen mukaan vastaanottokentälle rakennetaan esimerkiksi maa-aineksesta pato, joka estää betonilietteen valumista ojaan. Valtioneuvoston asetuksessa kiinteän betoniaseman ja betonituotetehtaan ympäristönsuojeluvaatimuksista (VNa 858/2018, 5 §) edellytetään, että selkeytysaltaista nostettava liete on kasavarastoinnissa sijoitettava betonialustalle tai muulle vastaavalle tiiviille alustalle, josta ylimääräinen vesi johdetaan takaisin selkeytysaltaaseen. Vaikka em. asetusta ei sovelleta hakemuksen mukaiseen toimintaan, tulee lupamääräyksin vastaavasti ehkäistä betonilietteen haitallisia vaikutuksia ympäristöön.
Hakemuksen ja vastineen mukaan kiertotalousalueella otetaan vastaan jätehuoltolaitoksissa jätteiden mekaanisessa käsittelyssä syntyviä mineraaleja kuten hiekkaa ja kiviaineksia (19 12 09). Edellä mainitulla jätenimikkeellä viitataan hiekoitushiekkaan. Mikäli lupaviranomainen katsoo, että kyseinen jätenimike ei viittaa hiekoitushiekkaan, tulee kyseisen jätteen vastaanoton sallimista harkita erikseen.