Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 11.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 94 Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2025 vuosisuunnitelma 

TRE:4040/02.02.01/2024

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talouspäällikkö Krista Kurppa, puh. 040 649 1538, controller Marko Sivonen, puh. 040 741 6821, strategiacontroller Tuomas Huhtala puh. 040 353 7384 etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2025–2028 taloussuunnitelman kokouksessaan 11.11.2024. Vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.
 
Kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan toimenpiteissä painottuu vuonna 2025 erityisesti kestävän ja sujuvan liikkumisen edistäminen. Toimenpiteisiin sisältyy mm. superbussiliikenteen konseptisuunnittelu, seudun lähijunaliikenteen tarjonnan suunnittelu sekä automaattisen joukkoliikenteen kehittäminen. Lisäksi joukkoliikenne osallistuu yhteistyössä palvelualueen muiden ryhmien kanssa mm. raitiotien liityntäpysäköintialueiden suunnitteluun, superbussilinjojen infran suunnitteluun, liikennehubien kehittämiseen, sekä liikkumisen sujuvuuden varmistamiseen keskustan rakennushankkeiden toteutusaikana.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunta ja sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.

Joukkoliikennelautakunta vastaa osaltaan kaupunkiympäristön palvelualueen joukkoliikenteen palveluryhmän toimintatuloista ja -menoista sekä investoinneista. Vuoden 2025 kehyksessä on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit.

Kuntien talous on heikentymässä huomattavasti vuonna 2024. Suurten kaupunkien talousnäkymät vuosille 2024–2025 ovat kuntien vuoden 2024 tilinpäätösennusteiden ja vuoden 2025 talousarviovalmistelusta saatujen tietojen perusteella merkittävästi alijäämäiset Helsinkiä ja Espoota lukuun ottamatta. Myös eri ennustelaitokset ovat arvioineet kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien ja pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–2028.

Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli pääosin nykyisten palvelujen taso. Lautakuntien kehysesityksiin on huomioitu valituissa palveluissa (varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, joukkoliikenne) suoritemäärän kasvun aiheuttama kustannusten nousu, ratikan laajenemisen kustannukset, palkankorotusten arvioitu vaikutus sekä uusien ja peruskorjattujen tilojen vuokrakustannukset. Mahdollisista muista lisäysesityksistä oli luovuttava tai ne oli katettava olemassa olevan budjetin sisältä tai maksuja ja taksoja korottamalla.

Vuoden 2025 talousarviossa on sitovaa lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate ja nettoinvestoinnit. Joukkoliikennelautakunnan toimintakate vuonna 2025 on -38,816 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa. Joukkoliikennelautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2025 on -0,5 miljoonaa euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman nettoinvestointien välillä ei ole eroa.

Joukkoliikennelautakunnan käyttötalouden vuosisuunnitelmaesityksessä on huomioitu tulojen lisäyksiä yhteensä 4,2 milj. euroa ja menojen lisäyksiä yhteensä 8,8 milj. euroa. Toimintakatetta muutokset heikentävät 4,6 milj. euroa vuoden 2024 alkuperäiseen vuosisuunnitelmaan verrattuna. Tulojen kasvuun vaikuttaa pääosin joukkoliikenteen suoriteperusteisesta kasvusta johtuva lipputulojen kasvu. Toimintamenojen lisäyksinä on huomioitu joukkoliikenteen suoriteperusteinen kustannuskasvu, talousarviopohjan 0,06 milj. euron korjauksina vuoden 2024 palkankorotusten palkkaperintö ja järjestelyvaraerät sekä vuoden 2025 tasausmaksun muutos sekä sisäiset vuokrien muutokset. Erikseen neuvotelluista merkittävistä muutostarpeista on huomioitu raitiotien vastikkeen 1,5 milj. euron kasvu sekä raitiotien liikennöintiallianssin kustannusten 2,0 milj. euron kasvu järjestelmän valmiusasteen noustessa. 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Kaupunkiympäristön palvelualueeseen kuuluvan kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vuoden 2025 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Joukkoliikennejohtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Krista Kurppa, Marko Sivonen, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)