Päätöksen perustelut
Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen:
Konsernimääräyksessä määritellään henkilöstön oikeus saada työterveyshuollon palveluita lakisääteisen työterveyshuollon ylittävältä osalta. Lakisääteisen työterveyshuollon ylittävät työterveyshuoltopalvelut ovat työnantajalle vapaaehtoisia eli työnantaja voi käyttää harkintaa paitsi työterveyshuoltopalveluiden laajuudessa myös mahdollisissa rajauksissa palveluihin.
Asian tausta ulottuu 1970-luvulle kaupungin henkilökunnan terveydenhuoltosäännön laatimiseen. Konsernimääräykseen kirjattua linjausta on noudatettu Tampereella kaupunginvaltuuston päätöksen pohjalta vuodesta 1987 (kaupunginvaltuusto 18.11.1987).
1972–1974: Kaupungin henkilökunnan terveydenhuolto uudelleen järjestettiin ja henkilöstön terveysasema perustettiin. Laadittiin henkilökunnan terveydenhuoltosääntö. Sen piiriin kuuluivat viranhaltijat tai työntekijät, joiden päivittäinen tai periodiin sisältyvä työaika on vähintään puolet virka- ja työehtosopimuksen mukaisesta säännöllisestä työajasta, ja jotka saavat pääasiallisen toimeentulonsa kaupungilta.
1981: Työterveyshuoltolain voimaantulon jälkeen terveydenhuoltosääntöä muutettiin. Sairaanhoidon palveluihin tuli 3 kuukauden karenssi, joka koski lyhytaikaisia työsuhteita.
Kaupunginvaltuusto 18.11.1987: Karenssia pidennettiin 6 kuukauteen työllisyyslain muutosten ja kustannusten nousun vuoksi.
Kaupunginvaltuusto 25.10.1991: Terveydenhuoltosääntöä muutettiin jälleen, ja sairaanhoidon etuuksia rajoitettiin poistamalla mm. lääkkeiden, poliklinikkamaksujen ja matkakulujen korvaukset. Kaupunginvaltuusto korosti ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ja työkyvyn ylläpitämisen tärkeyttä.
Henkilöstöjaosto 23.5.2005: Henkilöstöjaosto kumosi aikaisemman terveydenhuoltosäännön ja asetti pysyväismääräyksen henkilöstön työterveyshuolto- ja sairaanhoitopalveluista. Kaupunki tarjosi lakisääteisen työterveyshuollon lisäksi yleislääkäritasoisen avosairaanhoidon palvelut. Työnantajan kustantamiin sairaanhoitopalveluihin on oikeus palvelussuhteen kestettyä yhdenjaksoisesti kuusi kuukautta.
Henkilöstöjaosto 30.10.2009: Pysyväismääräys muuttui konsernihallinnon pysyväismääräykseksi, ja oikeus lakisääteisiin palveluihin säilyi taloudellisiin syihin perustuvien vapaiden aikana.
Henkilöstöjaosto 29.3.2010: Konsernihallinnon pysyväismääräystä muutettiin erikoislääkäripalkkioiden korvaamisen osalta. Kyseinen toiminto siirtyi sairauskassalle.
Henkilöstöjaosto 28.11.2011: Konsernimääräys päivitettiin siten, että yleislääkäritasoisen avosairaanhoidon palvelut laajennettiin koskemaan myös osa-aikaista henkilöstöä, jotta varmistetaan tasapuolinen kohtelu ja palvelujen saatavuus koko henkilöstölle.
Tämän jälkeen henkilöstön työterveyshuollon palveluiden piiriin kuulumiseen ei ole tehty oleellista linjamuutosta. Vuonna 2018 konsernimääräyksen sisältö vietiin osaksi 14.12.2018 (TRE:7978/00.01.01/2018) annettua konsernimääräystä Työajan käyttö terveydenhuoltopalveluissa yhdessä konsernimääräyksen Terveydenhoitopalvelut ja työaika kanssa.
Jatkossa KVTES:n työaikaa koskevia määräyksiä täydentävä työajan käyttö terveydenhuoltopalveluissa ohjeistetaan omana henkilöstöyksikön ohjeenaan, ja henkilöstön oikeus saada työterveyshuollon palveluita lakisääteisen työterveyshuollon ylittävältä osalta määritellään alkuperäiseen tapaan tässä konsernimääräyksessä. Konsernimääräys päivitettiin vastaamaan nykyistä termistöä ja ilmaisua sujuvoitettiin. Lisäksi sitä selkeytettiin nostamalla siihen usein kysytty vuonna 2011 henkilöstöjaostossa tehty linjaus osa-aikaisten kuulumisesta palveluiden piiriin.
Hallintosäännön (1.5.2024) 36 § 2)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin hallintoon, taloudenhoitoon ja toimintaan liittyvistä konsernimääräyksistä ja merkittävistä ohjeista.