Päätöksen perustelut
Tampere Welcoming City -kehitysohjelma käynnistyi vuoden 2024 alussa. Ohjelman avulla tuetaan Tampereen kaupunkistrategian ja pormestariohjelman toimeenpanoa. Kehitysohjelman toimenpiteet toteuttavat kaupunkistrategian painopisteitä tulevaisuuden edelläkävijyydestä, yhdenvertaisista yksilöistä, tekevistä yhteisöistä ja organisaation uudistumiskyvystä. Ohjelma vastaa myös osaltaan valtuustokauden 2021-2025 tavoitteeseen kansainvälisten osaajien määrän kasvamisesta Tampereella. Kehitysohjelman tärkeänä tavoitteena on varmistaa omalta osaltaan Tampereen elinkeinoelämän kilpailukykyä ja kaupungin elinvoimaa myös tulevaisuudessa.
Tampere Welcoming City -kehitysohjelman tavoitteena on edesauttaa Tampereen muutosta yhä kansainvälisemmäksi kaupungiksi. Ohjelman avulla panostetaan kaupunkistrategian mukaisesti kansainvälisten osaajien houkutteluun sekä osaajien ja heidän perheidensä pitovoiman varmistamiseen. Ohjelman kautta vaikutetaan siten osaavan työvoiman saatavuuteen, Tampereen työmarkkinoiden kansainvälistymiseen, segregaation ehkäisyyn, maahanmuuttajien suomen kielen oppimiseen ja sujuvien palveluiden vakiinnuttamiseen.
Ohjelmassa on neljä painopistettä: 1. kansainvälisen työn kaupunki, 2. kansainvälinen koti, 3. kaupunkikehitys ja segregaation ehkäisy ja 4. kansainvälistyvä kaupunkiorganisaatio. Sen lisäksi, että kehitysohjelman valmistelu on toteutettu laajassa sidosryhmäyhteistyössä, myös ohjelman toimenpiteitä viedään eteenpäin sidosryhmäyhteistyön kautta.
Kansainvälisten osaajien pitovoimaan vaikuttaa erityisesti se, miten perheiden integraatio eli miten osaajan puolison ja lasten mahdollisuudet elää täysipainoista elämää onnistuu. Puolisoiden kohdalla integraatiossa korostuu erityisesti mahdollisuus osallistua työelämään. Tähän Tampere Welcoming City -kehitysohjelman painopisteistä liittyvät etenkin ensimmäinen ja toinen painopiste. Kansainvälisen työn kaupunki -painopiste luo edellytyksiä Tampereen työmarkkinoiden kansainvälistymiselle ja elinkeinoelämän tulevaisuuden kilpailukyvylle ja toimintakyvylle. Tavoitteena on uudistaa Tampereen työmarkkinoita yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa siten, että kansainväliset osaajat voisivat työllistyä nykytilannetta merkittävästi helpommin Tampereen seudun yrityksiin. Kansainvälinen koti -painopiste edistää yhteiskunnan ja yhteisöjen vastaanottavuutta sekä kulttuurien välistä vuorovaikutusta. Tavoitteena on lujittaa Tampereella asuvien kansainvälisten osaajien tunnetta Tampereelle kuulumisesta, edistää integroitumista paikallisiin yhteisöihin ja parantaa sitä kautta merkittävästi kansainvälisten osaajien pitovoimaa.
Konkreettisesti puolisoiden työllistymiseen liittyvästä toiminnasta vastaa International House Tampere toteuttamalla paikallista Puoliso-ohjelmaa (Spouse Programme), jossa tarkoituksena on tukea alueelle tulevan osaajan puolison kotoutumista ja työllistymistä. Osaajien pitovoiman näkökulmasta puolisoiden ja perheiden integroituminen on tunnistettu keskeiseksi myös Tampereen kaupungin ja Tampereen korkeakouluyhteisön keskinäisessä kumppanuudessa (kumppanuussopimus 2022-2025), jonka tavoitteena on muun muassa alueellisen kilpailukyvyn vahvistaminen, kansainvälisyyden tukeminen ja opiskelijaystävällisen kaupungin kehittäminen. Kumppanuussopimusta toteuttavassa TKI-yhteistyössä periaatteena on kohdistaa resursseja alueellisesti tärkeän, strategisen haasteen ratkaisemiseksi. Vuonna 2024 haasteeksi valittiin osaavan työvoiman saatavuus ja saatavuuden varmistaminen. Siinä kansainväliset osaajat ja osaajapalvelut ml. perheiden pitovoima on tunnistettu yhdeksi painopisteeksi. Kansainvälisten osaajien, sisältäen puolisot, työllistymisen edistäminen on puolestaan tunnistettu tärkeäksi toimenpiteiden kohteeksi.
Sopimuksen kohteena olevan hankkeen toteuttaminen, sisältäen siitä saatavat tulokset ja tuotokset, vastaa Tampere Welcoming City -kehitysohjelman tavoitteisiin, Tampereen seudun työllisyysalueen kansainvälisten osaajien ja heidän puolisoidensa palveluihin liittyviin tietotarpeisiin, ja samalla myös Osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen -haasteen alueelliseen ratkaisemiseen sekä tähän liittyvään tutkitun tiedon tarpeeseen.
Hankkeen konkreettiset tuotokset ja tulokset ovat seuraavat: Hankkeessa tunnistetaan benchmarking-materiaalin pohjalta konkreettiset toimenpidesuositukset ja kehitystoimenpiteet Tampereen puoliso-ohjelman kehittämiseksi. Koostetaan tiivistetty raportti benchmarking-tuloksista ja kehitysehdotuksista. Kehittämissuositukset toimivat suoraan pohjana ESR+-rahoitushakemukselle, jossa Tampereen korkeakouluyhteisö on hakijana ja Tampereen kaupunki kumppanina.
Tampereen kaupungin rahoittama Kansainvälisten puoliso-ohjelmien benchmark -hanke toteutetaan aikavälillä 1.1.-31.3.2025, ja sen tuottamat tuotokset tulee toimittaa yhteistyösopimuksen osapuolten saataville 30.4.2025 mennessä.
Kustannukset 24 430 euroa maksetaan vuoden 2024 määrärahoista konsernihallinnon kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän kustannuspaikalta 113516, Tampere Welcoming City -kehitysohjelma. Rahoitusosuudet jakautuvat seuraavasti: Tampereen yliopisto 11 482,10 euroa ja Tampereen ammattikorkeakoulu 12 947,90 euroa.
Sopimus allekirjoitetaan ennen kuin päätös on lainvoimainen, koska yhteistyön kustannukset laskutetaan kaupungilta vuoden 2024 aikana.
Konsernihallinnon toimintasäännön delegointiliitteen (konsernijohtajan päätös 27.2.2024 § 46) mukaisesti ryhmän johtaja päättää johtamansa toiminnan osalta tavaroiden ja palvelujen hankinnoista enintään 60 000 euroon asti sekä sopimusten hyväksymisestä vuosisuunnitelman rajoissa.