Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 18.12.2024

Lataa  Kuuntele 

§ 135 Petäjässuon luonnonsuojelualueen muodostaminen 

TRE:5538/11.01.03/2024

Valmistelija

  • Sassi Sari, Ympäristöpäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristösuunnittelija Eeva Punju, puh. 040 806 2184, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö on valmistellut yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa Atalan Rissossa sijaitsevan Petäjässuon alueen perustamista luonnonsuojelualueeksi. Alue on noin 9 hehtaarin laajuinen ja kokonaisuudessaan Tampereen kaupungin omistama määräala kiinteistöillä 837-588-1-156, 837-582-1-32 ja 837-583-2-81. Tampereen kaupunki hakee Pirkanmaan ELY-keskukselta alueen rauhoittamista luonnonsuojelulain 47 §:n mukaisesti yksityiseksi luonnonsuojelualueeksi liitteen 1 mukaisella rajauksella ja liitteen 2 mukaisilla rauhoitusmääräyksillä. Samalla haetaan hyväksyttäväksi liitteen 3 mukainen alueen hoito- ja käyttösuunnitelma luonnonsuojelulain 57 § 3 momentin mukaisesti.

Tampereen kaupungin hallintosäännön 22 §:n kohdan 1 mukaan asunto- ja kiinteistölautakunnan tehtävänä on kaupungin maa- ja tilaomaisuuden kehittämisen hallinnasta vastaaminen. Hallintosäännön 23 §:n mukaan ympäristö- ja rakennusjaosto vastaa luonnonsuojeluun liittyvistä tehtävistä.

Alueen rauhoittaminen on osoitettu Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmassa, joka hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 10.12.2012. Luonnonsuojeluohjelman kohteiden rauhoittaminen on Tampereen LUMO-ohjelman yhtenä toimenpiteenä, ja on myös Tampereen strategian toteuttamista. Luonnonsuojelualueen muodostaminen on yksi valtuuston talousarviotavoitteista vuodelle 2024. Alue on sekä maakuntakaavassa että Tampereen kantakaupungin yleiskaavassa 2040 osoitettu luonnonsuojelualueeksi.

Petäjässuon luonnonsuojelualue sijaitsee Risson kaupunginosassa noin 10 km Tampereen keskustasta itään lähellä Kangasalan rajaa. Suo rajoittuu länsiosistaan kivennäismaan metsiin, itäosistaan Risson pientaloalueen tontteihin ja etelässä valtatien 12 reunalle rakennettuun meluvalliin. Pohjoisin osa rajoittuu pieneltä osin Rissonkadun katualueeseen. Alueen pohjoispuolelle, noin 80 metrin etäisyydelle voimajohtolinjan alle, sijoittuu Tampereen raitiotien seudullisen yleissuunnitelman 2021 mukainen ohjeellinen raitiotielinjaus. Yleissuunnitelman vaikutusten arvioinnissa linjauksen toteuttamisesta ei tunnistettu merkittäviä haitallisia vaikutuksia Petäjässuohon, koska linjaus sijoittuu suon läheisyydessä puuttomalle alueelle.

Suojelualueen rajaus on suunniteltu suoluonnon, erityisesti kasvillisuuden ja kosteusolojen mukaan, ja rajaukseen on sisällytetty suon lähivaluma-alueen reunametsiä suojavyöhykkeiksi sekä niiden metsäluonnon arvojen vuoksi. Suojeltava alue on noin 9,1 hehtaarin laajuinen ja alueen rajaus on pääosin Tampereen kaupunginvaltuuston vuonna 2012 hyväksymän luonnonsuojeluohjelman mukainen. Rajausta on tarkennettu ja laajennettu ottamalla mukaan myös reunavyöhykkeen ja lähivaluma-alueen metsäisiä osia siten, että muodostuva alue on suon ekologian kannalta mahdollisimman yhtenäinen ja toiminnallinen.

Suojeltava alue on ojittamaton suokokonaisuus, joka sisältää eri suoluontotyyppien ominaispiirteitä. Suokokonaisuuteen kuuluu suon pohjois- ja koillisosissa mäntyvaltaista isovarpurämettä, joka on alueen hyönteislajiston kannalta tärkein alue. Suon eteläosa on avointa saranevaa, jonka reunoilla on sekapuustoisia rämeitä sekä korpia, joilla esiintyy luhtaisuutta. Ihmistoiminnan vaikutus alueen luontoon on ollut melko vähäistä, vaikkakin alueen ympäristö on laajalti muokattu ja rakentamispaine ympäristössä lisääntyy jatkuvasti. Aiemmista ilmakuvista ilmenevät 1900-luvun puolivälin tienoon vanhat rudanottokuopat alueen keskiosissa ovat jo lähes täydellisesti ennallistuneet. Suon lounaiskulmassa meluvallin reunassa kulkevaa laskuojaa on muokattu vuonna 2012, jolloin suo tulvi laajalti. Alueen länsiosan halki kulkee Tampereen Energia Sähköverkko Oy:n sähkölinja, joka on osin maakaapeloitu, osin ilmajohtona. Alueen pohjoisosassa kulkee virkistyskäyttäjiä palveleva pitkospuureitti.

Rajauksessa ja rauhoitusmääräyksissä on huomioitu alueeseen lähistölle sijoittuvat tontit ja yleiset alueet, sekä alueella kulkevien ja siihen rajoittuvien johtojen ja reittien käyttö ja kunnossapito. Rauhoitusmääräykset, rajaus sekä hoito- ja käyttösuunnitelma on valmisteltu yhteistyössä Tampereen kaupungin kiinteistötoimen, hulevedet- ja viheralueet -yksikön sekä yleis- ja asemakaavoituksen kanssa. Sähköverkkoa hallinnoiva Tampereen Energia Sähköverkko Oy on kommentoinut ja hyväksynyt suunnitelmat. Alueen eteläpuolisen valtatien 12 osalta Pirkanmaan ELY-keskuksen tienpidon suunnittelu on hyväksynyt suunnitelmat, ja todennut, ettei suojelulla ole vaikutuksia valtatien tiesuunnitelmiin. Ratavarauksesta suojelualueen kohdalla on keskusteltu joulukuussa 2024 Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa ja on yhdessä todettu, että raitiotien ratavaraukseen suojelualueen kohdalle ei ole tehty muutoksia vuoden 2021 seudullisen yleissuunnitelman jälkeen. Rajauksesta, rauhoitusmääräyksistä ja hoito- ja käyttösuunnitelmasta on myös neuvoteltu Pirkanmaan ELY-keskuksen luonnonsuojeluviranomaisten kanssa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Sassi Sari, Ympäristöpäällikkö

Esitetään asunto- ja kiinteistölautakunnan päätettäväksi:

Petäjässuon alueelle haetaan liitteen 1 mukaiselle noin 9 ha:n rajatulle määräalalle liitteen 2 mukaisilla rauhoitusmääräyksillä Pirkanmaan ELY-keskukselta luonnonsuojelulain 47 §:n mukainen rauhoituspäätös.

Samalla esitetään ELY-keskukselle hyväksyttäväksi luonnonsuojelulain 57 §:n mukaisesti alueen hoito- ja käyttösuunnitelma, joka on liitteessä 3.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ympäristösuunnittelija Eeva Punju oli asiantuntijana läsnä kokouksessa ja hän poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Kari Kankaala, Virpi Ekholm, Mikko Nurminen, Anne J. Tuominen, Elina Karppinen, Katariina Surakka, Timo Koski, Pekka Heinonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai valitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
-varhaiskasvatuslain 57 §:n mukaista huomautusta tai huomion kiinnittämistä (Varhaiskasvatuslaki 63 § 2 mom.)