§ 237 Ohje: Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano

Lataa  Kuuntele 

TRE:5746/00.01.01/2024

Päätöspäivämäärä

19.12.2024

Päätöksen tekijä

Konsernijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tarkastusjohtaja Heini Ruski, puh. 041 730 0921 ja juristi Mikko Rantanen, puh. 041 730 0690, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johdon assistentti Mia Helin, puh. 040 570 4065, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Tarkastusjohtaja Heini Ruski:

Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022), eli ilmoittajansuojelulaki, tuli voimaan 1.1.2023. Kysymys on EU:n ilmoittajansuojeludirektiivin (2019 /1937), eli ns. whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta. Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti. Tampereen kaupungin eettinen kanava on verkossa toimiva palvelu, johon ilmoittaja voi ilmoittaa havainnostaan kirjallisesti. Palveluun pääsee intranet Taskun etusivulta tai kaupungin julkiselta internet-sivulta. Ilmoituksen voi tehdä kaupunkiin työ- ja virkasuhteessa oleva henkilö, entinen työntekijä tai kaupungin sopimuskumppani.

Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano -ohjeessa kuvataan Tampereen kaupungin toimintatapoja ilmoittajansuojelulain soveltamisessa ja annetaan ilmoitusten käsittelijöille ohjeita ilmoitusten käsittelyyn ja samalla viestitään ilmoittajille siitä, miten Tampereen kaupunki noudattaa ilmoittajansuojelulain velvoitteita. Asiasta on annettu konsernimääräys konsernijohtajan päätöksellä 31.3.2023 § 58 (TRE:1794/00.01.01/2023), joka kumotaan tällä ohjeesta annettavalla päätöksellä.

Ohjeistusta on tarpeen päivittää käsittely- ja selvittämisprosessin tarkennustarpeiden vuoksi. Lisäksi eettisen kanavan ensimmäisen toimintavuoden aikana saatujen kokemusten vuoksi on perusteltua luopua anonyymista ilmoittamismahdollisuudesta. 

Oikeuskanslerinvirasto toimii ilmoittajansuojelun keskitettynä ulkoisena ilmoituskanavana. Oikeuskanslerinvirasto ei ota vastaan nimettömiä ilmoituksia. Ilmoittajansuojelulain perusteella organisaatiot saavat itse päättää anonyymien ilmoitusten vastaanottamisesta sisäisissä ilmoituskanavissa. Vaikka anonyymi ilmoittamismahdollisuus madaltaa kynnystä ilmoitusten tekemiseen, havaintojen perusteella anonyymeina jätetyt ilmoitukset ovat pääsääntöisesti vaikeasti selvitettäviä. Anonyymit ilmoitukset ovat olleet yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta epätarkkoja, huhupuheisiin perustuvia tai vähämerkityksisiä. Osassa ilmoituksista ei ole esitetty yksilöityä rikkomisepäilyä. Suurin osa näistä ilmoituksista on ollut päivittäiseen työnjohtoon kuuluvia asioita, joista tulisi raportoida ensisijaisesti ensihenkilölle tai tarvittaessa tämän esihenkilölle. Anonyymilta ilmoittajalta saadaan harvoin ilmoitusta tarkentavia tietoja, vaikka tekninen ratkaisu tämän mahdollistaisi, sillä anonyymit ilmoittajat harvoin palaavat tarkistamaan saamiaan viestejä eettisessä kanavassa.

Anonyymin ilmoittamismahdollisuuden poistaminen mahdollistaa riskin, että ilmoittaja voi jättää joissakin tapauksissa ilmoittamatta lain rikkomisesta, koska ei uskalla jättää yhteystietojaan. Riski on arvioitu kuitenkin pienemmäksi kuin se, että käsittelytiimin ja eettisen ohjausryhmän resurssit kohdistuvat jatkuvasti päivittäiseen työnjohtoon kuuluviin vähämerkityksisiin rikkeisiin merkittävämpien rikkomusten sijaan. Sen sijaan yksiköiden tulee vahvistaa entisestään toimintakulttuuria, jossa epäkohdista ilmoittaminen on turvallista ja toivottavaa toiminnan kehittämisen vuoksi. Lisäksi ilmoittajansuojelulain noudattaminen sisältää joka tapauksessa periaatteen vastatoimien kiellosta ja salassapitovelvoitteista, joten Tampereen kaupungilla on jatkossakin turvallista ilmoittaa epäkohdista myös omalla nimellään.

Hallintosäännön (1.5.2024) 36 § 2)-kohdan mukaan konsernijohtaja päättää kaupungin hallintoon, taloudenhoitoon ja toimintaan liittyvistä konsernimääräyksistä ja merkittävistä ohjeista.

Päätös

Konsernihallinnolle ja palvelualueille annetaan ohje Eettinen kanava ja ilmoittajansuojelulain toimeenpano, Dnro TRE:5746/00.01.01/2024. 

Tällä päätöksellä kumotaan samasta asiasta konsernijohtajan päätöksellä 31.3.2023 § 58 annettu konsernimääräys TRE:1794/00.01.01/2023.

Allekirjoitus

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.