§ 6 Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Laurea-ammattikorkeakoulu Oy:n ja välinen käyttösopimus MAPA®- koulutuksista

Lataa  Kuuntele 

TRE:332/00.01.06/2025

Päätöspäivämäärä

16.1.2025

Päätöksen tekijä

Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Turvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö Eerik Laulajainen, puh. 050 330 2040, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Johtaja,​ ​ammatillinen koulutus Kirsi Viskari,​​ puh. 0400 376 420,​​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Häiriökäyttäytyminen ja erilaiset haastavat asiakastilanteet ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Uhkaavia tilanteita ilmenee usein varsin tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupan kassoilla, kouluissa, sairaaloissa, sosiaali- ja vanhustyössä sekä julkisissa liikennevälineissä eli oikeastaan kaikkialla, missä ihminen kohtaa ihmisen. Uhkaava käytös voi olla ahdistelua, pelottelua, huutamista ja pahimmillaan fyysistä väkivaltaa. Tämä näkyy myös toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kampuksilla.

Kouluilla ja oppilaitoksissa tehdään monenlaista ennakoivaa turvallisuutta edistävää ja turvallisuuden tunnetta lisäävää työtä laajasti eri kumppanien kanssa. Kuitenkaan kaikkia tilanteita ei voi ennalta estää, jolloin henkilöstöllä tulee olla valmiudet häiriötilanteiden hoitamiseksi. Tredussa järjestetään erilaisia turvallisuuskoulutuksia – ja harjoituksia, mutta turvallisuusympäristön monimutkaistuessa ja turvallisuuden tarpeen kasvaessa on syytä lisätä keinoja haastavien tilanteiden hoitamiseksi. 

Tredussa on mietitty erilaisia keinoja laajentaa henkilöstön osaamista haastavien asiakastilanteiden hoitamiseksi. Koulutukset kehittäisivät henkilöstön tietoja ja taitoja, joita vaaditaan haasteellisesti, aggressiivisesti tai väkivaltaisesti käyttäytyvien henkilöiden kohtaamiseen turvallisesti kaikille osapuolille. Sen ytimessä ovat vuorovaikutukselliset taidot ja työkalut kohtaamisissa, joissa joudumme turvaamaan itseämme tai kriisissä olevaa henkilöä. Kustannustehokkain tapa on koulututtaa omaan organisaatioon muutamia kouluttajia, jolloin oppilaitoksen henkilöstölle koulutusten räätälöinti ja tarjonta on sujuvampaa järjestää.

MAPA® Hen­ki­lö­kou­lu­tuk­sia Tredun henkilöstölle

Tredussa on selvitelty eri koulutusvaihtoehtoja ja nyt on päädytty siihen, että Treduun koulutetaan alkuun kaksi MAPA® -kouluttajaa Laurea AMK:ssa. Laurea-ammattikorkeakoulu Oy toimii Suomessa ainoana MAPA® Approved Training Centre:nä (ATC), Suomen MAPA® keskuksena. Hyväksytyn kouluttajakoulutuksen (Turvalliset toimintamallit MAPA® Perusteet kouluttajakoulutus ja Turvalliset toimintamallit MAPA® Vaativat kouluttajakoulutus) jälkeen he voivat kouluttaa MAPA® perusteita ja MAPA® vaativat tilanteet -nimisiä koulutuksia Tredun henkilöstölle. Käyttösopimus mahdollistaa koulutusten pitämisen haluttaessa myös Tredussa kirjoilla oleville opiskelijoille, koska Tredu on oppilaitos.

Laurea AMK:n MAPA®-teoria pohjautuu kriisin etenemisen malliin, jonka avulla arvioidaan riskikäyttäytymisen vakavuutta. Koulutuksen avulla opitaan tunnistamaan uhkaavan käytöksen eteneminen ahdistuksesta kiihtymiseen, defensiiviseen käytökseen ja mahdolliseen fyysiseen aggressioon. Koulutuksessa harjoitellaan kiihtyneen henkilön kohtaamisen taktiikkaa myönteisen kosketuksen ja paraverbaalin sekä sanattoman viestinnän avulla. Sanalliseen aggression vastaaminen tai fyysiseen toimenpiteeseen turvautuminen ovat usein vaihtoehdoista viimeisiä; niiden tarpeellisuutta on tärkeä oppia arvioimaan.

Laurea AMK:n ja Tredun välillä on laadittu liitteenä oleva käyttösopimus, jolla sovitaan mm. MAPA® -koulutusten sisällöistä ja edellytyksistä niiden toteuttamiselle sekä ehdoista ja korvauksista, joilla Tredu on oikeutettu järjestämään oman organisaationsa sisällä MAPA® -henkilöstökoulutusta, eli ns. käyttäjäkoulutuksia. Tredulla ei ole oikeutta hyödyntää MAPA® -koulutusta tai sen osia oman organisaationsa ulkopuolelle kohdentuvassa liiketoiminnassaan. Sopimus on osin salassa pidettävä, koska se pitää sisällään Laurea AMK:n liikesalaisuuksiksi katsottavia tietoja (JulkL 24.1 §:n 20. kohta). 

Kahden kouluttajan koulutuskustannukset (Turvalliset toimintamallit MAPA® Perusteet kouluttajakoulutus ja Turvalliset toimintamallit MAPA® Vaativat kouluttajakoulutus) kuluvalle vuodelle ovat noin 6900 euroa (alv 0 %). Kouluttajien tulee päivittää osaamisensa kahden vuoden välein päivityskoulutuksella molempien edellä mainittujen koulutusten osalta. Tällä hetkellä yhden kouluttajan päivityskoulutuksen hinta molemmista koulutuksista olisi vajaat 2000 euroa (alv 0 %). Koulutuksiin osallistumisesta päätetään erikseen.

Tredun MAPA®-koulutuksissa on käytettävä virallista materiaalia ja työkirjaa. Esimerkiksi kymmenen henkilön MAPA® perusteet -koulutus maksaa Tredulle noin 200 euroa (alv 0 %). Osallistujien koulutus tulisi päivittää kahden vuoden välein, mikä maksaa alle 100 euroa (alv 0 %) esimerkkinä käytetylle kymmenelle henkilölle. Tredu ei ole käyttösopimuksen mukaan velvoitettu järjestämään tai hankkimaan tiettyä määrää liitteen 1 mukaisia koulutuksia Laurea AMK:lta.

Johtajan, ammatillinen koulutus päätösvalta asiassa perustuu palvelualueen johtajan 12.12.2024/105 § Elinvoiman palvelualueen toimintasääntö (Toimintasäännön liite: Yleishallinto 1.1.2025 alkaen). 

Hallintosäännön 143 §:n mukaan viranhaltija tai hänen määräämänsä allekirjoittaa päätökset, sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat päättämissään asioissa.

Päätös

Hyväksytään liitteen mukainen Tampereen kaupungin / Tampereen seudun ammattiopisto Tredun (Y-tunnus: 0211675-2) ja Laurea-ammattikorkeakoulu Oy (Y-tunnus: 1046216-1) välinen käyttösopimus MAPA®- koulutuksista.

Sopimus astuu voimaan, kun se on allekirjoitettu molempien osapuolten edustajien toimesta. Sopimus on voimassa toistaiseksi. 

Tredun yhteyshenkilöksi nimetään osaamisalajohtaja Merja Hakkarainen. 

Sopimus sitoo Tampereen kaupunkia lopullisesti kuitenkin vasta, kun Tampereen kaupungin sopimusta koskeva päätös on saanut lainvoiman.
 

Allekirjoitus

Johtaja Kirsi Viskari

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.