Perustelut
Nuorisovaltuusto on jättänyt aloitteen, jossa se pyytää Tampereen kaupunkia selvittämään Kiva-koulu- ja Verso-järjestelmien käyttöä oppilaitoksissa, näiden järjestelmien käytön lopettamista ja Etelä-Karjalan mallin tuomista oppilaitoksiin väkivalta- ja kiusaamistapauksissa.
Lukio
Lukiokoulutuksessa ei ole käytössä Kiva-koulu- tai Verso-järjestelmää väkivalta- ja kiusaamistapauksien selvittelyssä. Lukioissa kiusaamista on ensimmäisen vuoden opiskelijoista kokenut noin 4,2 %, abiturienteista hiukan enemmän eli noin 4,6 %. Suurin osa (n. 95 %) tietää, miten toimia, jos kokee kiusaamista, häirintää tai syrjintää. Jokaisessa lukiossa on nimetty yhdenvertaisuusvastaava, jolle voi ilmoittaa kiusaamistapauksista ja joka osaa ohjata asiassa tarvittaessa eteenpäin. Opiskelijoille on myös korostettu, että jokaiselle lukiossa työskentelevälle aikuiselle voi kertoa kiusaamisesta.
Lukioissa on otettu käyttöön turvallisemman tilan periaatteet ja asiaa pidetään esillä mm. ryhmänohjaustuokioissa ja jokaisen periodin alussa uuden ryhmän aloittaessa opintojaksoa. Wilmassa on myös lomake, jolla voi ilmoittaa epäasiallisesta käytöksestä. Lomakkeen vastaanottaa rehtori.
Kiusaamistilanteet selvitetään tapauskohtaisesti asianomaisten kanssa. Yleensä mukana on rehtori ja yhdenvertaisuusvastaava tai muu aikuinen sekä tarvittaessa myös huoltaja. Kiusaamistapauksia on vuosittain vähän, vain muutamia. Suurin osa lukiossa tapahtuvasta kiusaamisesta on sosiaalisessa mediassa, eikä välttämättä koskaan tule esille oppilaitoksessa työskenteleville aikuisille. Lukion opettajille on järjestetty lukuvuoden 2024–2025 aikana koulutusta haastavan henkilön kohtaamisesta sekä turvallisuusvarautumisesta.
Nuorisovaltuusto haluaa ottaa käyttöön Etelä-Karjalan mallin. Mikäli tämä malli olisi sovellettavissa myös toisen asteen opiskelijoihin, eikä rajoitu alle 15-vuotiaisiin, niin olemme kiinnostuneita olemaan siinä mukana.
Ammatillinen koulutus
Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa ei ole käytössä Kiva-koulu- tai Verso-järjestelmää väkivalta- ja kiusaamistapauksien selvittelyssä. Tredussa pyritään suojaamaan opiskelijoita muulla tavoin kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä ja toiminnassa noudatetaan lakeja tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Kiusaamista, väkivaltaa, häirintää tai syrjintää ei hyväksytä missään muodossa ja Tredussa on nollatoleranssi epäasialliselle käyttäytymiselle. On tärkeää, että opiskeluarki sujuu ja että jokainen opiskelija ja työntekijä kokee olonsa turvalliseksi. Tredussa vuonna 2024 kyselyihin vastanneista aloittaneista opiskelijoista 2,7 % ja valmistuvista opiskelijoista 7,3 % ilmoitti kokeneensa kiusaamista, syrjintää tai häirintää oppilaitoksessa tai työssäoppimispaikalla.
Tredussa toteutetaan Opetushallituksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalleja sekä tehdään aktiivisesti työtä kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi, niiden esiintymisen seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Tredun suunnitelmakokonaisuuteen opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä kuuluvat mm. järjestyssäännöt, kriisitoiminnan toimintaohje, kurinpitomenettelyohjeet, opiskeluhuoltosuunnitelma, varhaisen tuen suunnitelma, erilaiset turvaoppaat sekä toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus suunnitelma. Sääntöjä, ohjeita ja suunnitelmia käydään läpi opiskelijoiden aloittaessa opintonsa ja tarvittaessa muissa vaiheissa. Niiden sisältö on myös huoltajien ja muiden kiinnostuneiden luettavissa tiivistettynä mm. Tredun verkkosivuilla.
Tredussa pyritään ennakoimaan negatiiviset tilanteet ja ohjaamaan henkilö avun ääreen aikaisessa vaiheessa. Tuen lisäämiseksi jokaisella kampuksella on opiskelijoita varten kohtaamispaikka Kohtaamo ja lisäksi Tredun tiloissa työskentelee nuoriso-ohjaajia, jotka kiertävät opiskelijoiden keskuudessa ja keskustelevat mm. kiusaamisesta ja väkivallasta. Kiusaamistilanteesta voi ilmoittaa OMA-opettajalle, kuraattorille, esihenkilölle tai muulle henkilöstölle tai tehdä kirjallisen ilmoituksen Wilman kautta tai erillisellä Kiusaamisilmoituksella. Ilmoitukset vastaanottaa kyseisen kampuksen kampusvastaava, joka aloittaa asian selvittelyn.
Kiusaamiseen puuttumisen mallia ja siihen liittyvää ohjeistusta päivitetään parhaillaan Tredussa. Kiusaamista ehkäistään panostamalla ryhmäytymiseen, oppilaitokseen kiinnittymiseen ja yhteisöllisyyteen. Lisäksi valmisteilla on jatkuvan ryhmäyttämisen malli ennaltaehkäisyn tueksi. Tredu on mukana myös erilaisissa työryhmissä kuten Pirkanmaan kouluväkivaltatyöryhmässä.
Etelä-Karjalan malli rajoittuu alle 15-vuotiaisiin, eikä sellaisenaan palvele toisen asteen koulutusta. Tredussa puututaan kaikkiin kiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin matalalla kynnyksellä ja esiin tulleet, selvästi lainvastaiset rikolliset tai väkivallanteot ilmoitetaan aina poliisille. Tredussa tehdään tiivistä yhteistyötä poliisin ennalta estävän yksikön ja poliisivetoisen Pirkanmaan ankkuritiimin kanssa. Moniammatillinen ankkuritiimi puhuttaa rikoksilla oireilevat nuoret ja ohjaa edelleen tarvittavien palvelujen piiriin. Malli on tehokas, sillä 88 % nuorista ei uusi tekoa. Ankkuritoiminnasta apua ja tukea toiselle asteelle -hankkeen puitteissa Tredussa on lisätty myös henkilöstön osaamista kiusaamisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisyyn sekä erilaisiin ilmoitusmenettelyihin. Tredu on kiinnostunut soveltamaan Etelä-Karjalan mallia, mikäli mallia on mahdollista soveltaa ammatilliseen koulutukseen sekä yli 15-vuotiaisiin opiskelijoihin ja jos se tuo lisäarvoa Pirkanmaan poliisivetoisen ankkuritoiminnan lisäksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
Nuorisovaltuustolle annetaan vastauksena perustelutekstissä oleva lausunto.
Aloite ei anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.
Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:
Nuorisovaltuuston aloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.