Valmistelija
Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi
Perustelut
Aarne Raevaara esittää 20.2.2023 jättämässään valtuustoaloitteessa, että Tampereen Vesi Oy:n myynnin valmistelu ilman valtuuston lupaa on yksiselitteisesti kiellettävä.
Tampereen kaupunginvaltuusto on 30.1.2023 § 9 päättänyt Tampereen Vesi Liikelaitoksen yhtiöittämisestä (TRE:7962/14.02.00/2022). Päätöksen mukaan hallintosäännön 16 § 9) kohtaan lisätään sanat ”ja Tampereen Vesi Oy:n”, jolloin kohta kuuluu seuraavasti: 9) kaupungin kannan antamisesta konserniyhteisöjen merkittävien asioiden osalta lukuun ottamatta Tampereen Sähkölaitos -konserniin kuuluvien yhtiöiden ja Tampereen Vesi Oy:n osakkeiden myyntejä, joista päättää valtuusto. Hallintosäännön muutos tuli voimaan 30.1.2023.
Tampereen Vesi Oy:n yhtiöittämisprojektissa suunniteltiin uuden yhtiön talous huolellisesti investoinnit mukaan lukien. Tampereen Vesi Oy:n investointibudjetti vuonna 2024 on 22 milj. euroa, joka sisältää suunnitelman mukaiset perusparannukset vesijohtoverkostoon. Perusparannusten investointisuunnitelma on pysynyt samalla tasolla kuin liikelaitoksena toimittaessa. Tampereen Vesi Oy:llä on selkeä suunnitelma vesijohtoverkoston kunnossapitoon, jota toteutetaan toimintamuodosta huolimatta. Yhtiöittämisen ei ole nähty päätöksenteon yhteydessä eikä nyt jälkeenpäinkään nostavan tamperelaisten veden hintaa.
Muun kuin verkosto-omaisuuden osalta yhtiöittämisen yhteydessä Tampereen kaupungilta ostettu toimistorakennus eli "vesitalo" on juuri läpikäynyt remontin ja palvelee hyvin tulevinakin vuosina. Veden tuotantolaitosten osalta Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos on juuri remontoitu moderniksi toimivaksi laitokseksi, mutta Ruskon laitos alkaa lähestyä käyttöikänsä päätä. Ruskon laitoksen saneeraukseen liittyi vaihtoehtoisena investointina kiinteästi vielä yhtiöittämisprosessin aikaan Tavase Oy:n tuottama tekopohjavesi. Valtuusto on kuitenkin tehnyt 22.4.2024 § 62 (TRE:7870/11.03.00/2021) päätöksen irtaantua Tavase Oy:n tekopohjavedestä, minkä vuoksi Tampereen Vesi Oy tekee uudet suunnitelmat pintavesilaitoksen saneeraamiseksi tai uuden rakentamiseksi.
Kuntalaisten jätevesitaksoihin kohdistuu suuri paine, kun uusi jätevedenpuhdistamo aloittaa toimintansa loppuvuodesta 2025. Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy laskuttaa puhdistamansa jäteveden Tampereen Vedeltä, joka suorittaa jätevesilaskutuksen kuntalaisilta. Keskuspuhdistamon pääomakustannukset nostavat merkittävästi jäteveden puhdistamisen hintaa ja tämä tulee olemaan merkittävä kuntalaisten vesilaskuun vaikuttava tekijä. Vastaavasti jätevedestä saadaan entistä puhtaampaa ja vesistöä kuormittavat typpi- ja fosforipäästöt alenevat merkittävästi.
Kunnan toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kuntastrategian mukaisesti. Päätösvaltaa kunnassa käytetään valtuuston hyväksymän hallintosäännön mukaisesti. Kunnanhallituksen tehtävänä on mm. vastata valtuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta sekä valvoa kunnan etua. Lisäksi kunnanhallitus vastaa kunnan toiminnan yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksesta. Kuntalain 93 §:n mukaan kunnanhallituksen on valmisteltava valtuustossa käsiteltävät asiat. Valmistelu on siis kunnanhallituksen ja sen alaisen organisaation tehtävänä. Esittelijä päättää päätösehdotuksesta ja vastaa päätöksen perusteluista, mikäli päätös tehdään ehdotuksen mukaisena. Kaupunginhallitus tekee päätösesityksen valtuustolle, joka hyväksyy tai hylkää päätösesityksen. Valtuusto voi myös hyväksyä muutetun päätösehdotuksen tai palauttaa asian valmisteluun, mikäli sitä ei ole riittävästi valmisteltu. Kuntalaki ei tunne valmistelua kieltävää päätöstä.
Voimassa olevan Tampereen kaupungin hallintosäännön 15 §:n 7)-kohdan mukaan Tampereen Vesi Oy:n osakkeiden myynnistä päättää valtuusto.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi
Esitetään valtuuston päätettäväksi:
Aarne Raevaaran valtuustoaloite ja siihen annettu lausunto merkitään tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.