Päätöksen perustelut
Kaupunkien työ ekologisen kestävyyden kentällä on vahvasti kietoutunut ilmastotyön ympärille. Luontokadon realiteettien noustessa esiin on ymmärretty yhä paremmin, että ilmastonmuutos ja luontokato ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa. Ilmastonmuutosta ja luontokatoa ei voi käsitellä erillisinä ilmiöinä, vaan myös ratkaisujen on oltava yhteydessä toisiinsa. Tampereen kaupungilla on halu yhdistää ilmasto- ja luonnonmonimuotoisuustyötä sekä ymmärtää syvällisemmin, miten kaupunki voi rajallisilla resursseillaan kohdistaa työnsä vaikuttavammin. Lisäksi halutaan samassa yhteydessä tarkastella kiertotalouden linkittymistä kokonaisuuteen.Tavoitteena on vastata sekä lakisääteiseen tehtävään luoda asukkaille terveellinen ja turvallinen kaupunkiympäristö että toimia edelläkävijänä globaalin ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämisessä.
Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan yksikkö pyysi tarjouksia yksikön käyttöön tulevasta visiosta ja prosessikuvauksesta, joka yhdistää ilmasto- ja luonnon monimuotoisuusnäkökulmat kaupungin ilmasto- ja ympäristötyössä sekä -johtamisessa. Työ auttaa yksikköä jäsentämään ekologisen kestävyyden kokonaisuutta kaupungin kehitystyössä. Työssä tulee huomioida erilaiset kansalliset ja kansainväliset kehykset, käsitteet ja trendit. Työn pitää sisältää seuraavat neljä kokonaisuutta:
1) Vision laajemmasta kehyksestä, jossa Tampereen luonto-, ilmasto- ja kiertotaloustyö kytkeytyvät eli temaattisen konseptoinnin ja sanallistamisen yksikön ja kaupungin ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustyön yhteen kietoutumisesta sekä sen pohjalta esitys Kestävä Tampere 2030 -linjausten päivityksestä tai uudelleen muotoilusta (huom. linjaukset tulisi nimetä uudelleen uuden temaattisen kokonaisuuden mukaan)
2) Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan, kiertotaloussuunnitelman ja luonnon monimuotoisuusohjelman yhdistämissuunnitelman sisältäen sen nimeämisen (huom. Kestävä Tampere -nimi ei tule kysymykseen) sekä uuden suunnitelman päivitys- ja raportointiprosessien kuvaukset.
3) Ilmasto- ja luonnonmonimuotoisuusbudjettien kytkeytyminen uuteen laaja-alaisempaan suunnitelmaan
4) Ehdotuksen ja tiiviin kuvauksen uudesta, kaupungin nykyistä luonnon monimuotoisuustyötä täydentävästä, eteenpäin suuntautuvasta ja innovatiivisesta strategisesta kehitysohjelmasta (2026–2029)
Hankinnan arvo alittaa hankintalaissa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta pienhankinnoista kilpailuttaen.
Hankintamenettelynä käytettiin Tampereen kaupungin hankintaohjeen mukaista rajoitettua menettelyä. Tarjouksia pyydettiin kolmelta yritykseltä, jotka arvioitiin luotettaviksi ja toimituskykyisiksi suorittamaan hankinta. Tarjouspyyntö lähetettiin sähköpostitse 20.12.2024. Tarjoksen jätti kaksi yritystä.
Tarjoajien soveltuvuuden tarkistaminen
Hankintayksikkö on tarkistanut kaikkien tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoajien soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. Hankintayksikkö on tarkastanut tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ennen hankintapäätöksen tekemistä. Kaikki tarjoajat täyttävät tarjouspyynnössä tarjoajan soveltuvuudelle asetetut vaatimukset.
Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen
Kaikki tarjouskilpailuun osallistuneet tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.
Tarjousten vertailu
Valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus.
Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin parasta hinta-laatusuhdetta seuraavin painotuksin:
Hinta 30 vertailupistettä
Laatu 70 vertailupistettä
Tarjousvertailu toteutettiin tarjouspyynnössä kuvatulla tavalla. Tarjoajien kunkin vertailuperusteen osalta saamat pisteet ja pisteytyksen perustelut ilmenevät hankintapäätöksen liitteenä olevasta vertailutaulukosta.
Edellä mainitun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki Ramboll Finland Oy, Y-tunnus 0101197-5.
Ramboll Finland Oy:tä esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.
Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa. Asiakirjatiedustelut osoitetaan osoitteeseen kirjaamo@tampere.fi.
Hankinnan valmistelijana toimi ilmasto- ja ympäristöpäällikkö Laura Inha. Asiantuntijana toimi kehityspäällikkö Kaisa Mustajärvi.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii ilmasto- ja ympäristöpäällikkö, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Laura Inha. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 28 500 €.