Vanhusneuvosto, kokous 19.2.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 15 Vanhusneuvoston muut asiat 

Päätösehdotus oli

Merkitään tiedoksi ja toimenpiteitä varten mahdolliset muut asiat.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan puheenjohtajan mielipidekirjoitus:

"Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden 2023 alussa. Niiden rahoitus perustuu valtion rahoitukseen ja osin maksutuloihin, jotka poistettiin vastaavasti kunnilta. Välillä tiedotetaan henkilöstöpulasta, toisaalta taas luetaan uutisia mittavista irtisanomisista eri hyvinvointialueilla.

Tavallinen kansalainen ei tätä ristiriitaa aina ymmärrä. Hänelle on tärkeintä, että jatkossakin saisi samat palvelut kuin aiemmin. Tai jopa paremmat, kuten muutoksen ollessa suunnitteluvaiheessa meille tiedotettiin. Luvattiin perusterveydenhoidon paranemista, jotta kallis erikoishoito vähenisi.

Meitä ikäihmisiä yritetään puristaa samaan digimuottiin, missä nuoremmat jo ovat. Meitä neuvotaan varaamaan terveyskeskusajat koneelta, joka lupaa soittaa takaisin jossain vaiheessa. Tai meidän pitää osata "mennä chattiin" ja keskustella tekstiviestein koneen tai puhelimen avulla akuutista vaivastamme.

Vaikka suuri osa kansalaisista on jo saanut digioppinsa viimeistään työelämässä, tulee olemaan yhä enemmän ikäihmisiä, jotka eivät omista eivätkä enää käytä laitteita. 

Ikääntyessä aistit heikkenevät, kuulo, näkö, muisti, käsien motoriikka, sairaudet estävät aiemmin tutuilla laitteilla ( jos niitä enää edes enää omistaa ) tehtävät yhteydenotot.

Viimeksi olemme saaneet kuulla, että Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha aikoo lakkauttaa kuntouttavan päivähoitotoiminnan, minkä seurauksia voi vain aavistella. Yhä pidempään kotona asuvia huonokuntoisia vanhuksia ei voida hoitopaikkojen puutteessa siirtää hoiva-asuntoihin. Onnekkaimmilla on kotona iähes yhtä huonokuntoinen puoliso tai muu läheinen, jonka voimat ovat myös rajalliset. Monille ainoa sosiaalinen tapahtuma, jossa saa kontaktia muihin kuin omiin hoitajiinsa kotona, on ollut kuntouttava päivätoiminta. Se on monen vanhuksen ainoa henkisen ja fyysisen olon virkistäjä. Puhumattakaan toisista osapuolista, omaishoitajista, jotka näin saavat omillekin voimilleen ja jaksamiselleen vapaahetken.

Tyrmistyneinä luimme jokin aika sitten Aamulehden toimittaja Kati Kalliosaaren kirjoituksen, jossa hänen yrityksensä kuulla asianomaisten mielipiteitä päivätoiminnan lakkautussuunnitelmista torpattiin Pirhan taholta. Perusteina mainittiin asiakkuuteen perustuvat ja vaitiolovelvollisuuden asettamat esteet.

Tämä kuullostaa jo ikäsyrjinnältä. Me ikäihmiset haluamme olla vapaat kertomaan omat mielipiteemme meitä koskevista asioista niin kauan, kuin siihen pystymme.

Yhdymme yliopiston tutkijoiden ( AL mielipidepalsta 16.02.2025) vetoomukseen kannattaa vanhusasiavaltuutetun näkemystä, että ikääntyneiden päivätoiminnasta tulisi tehdä hyvinvointialueiden lakisääteinen tehtävä.

Tampereen kaupungin vanhusneuvosto

p:sta Marja Civill, puheenjohtaja"