Päätöksen perustelut
Asunnottomuutta koskevan poikkileikkauspäivän arvion mukaan asunnottomuus kasvoi Tampereella vuonna 2024 merkittävästi. Kokonaisasunnottomuus kasvoi yli 40 % ja pitkäaikaisasunnottomuus lähes kolminkertaistui. Asunnottomuutta kokeneista tamperelaisista noin 10 %:lla on rikostausta. Pitkäaikaisesti asunnottomista henkilöistä noin joka viides on rikostaustainen. Rikostaustaiset henkilöt ovat erityisessä asunnottomuusriskissä, ja heidän asumisensa onnistumista voidaan tukea tuloksellisesti asumisneuvonnan keinoin.
Asunnottomuuden vähentämiseen kohdistuu tavoitteita Kalervo Kummolan pormestariohjelmassa, kaupunkistrategiassa, valtuuston toiminnallisissa tavoitteissa, asunto- ja maapolitiikan linjauksissa ja asunto- ja kiinteistölautakunnan vuosisuunnitelmassa. Yhtenä keskeisimpänä Tampereen kaupungin vaikuttamiskeinona on asumisneuvonnan järjestäminen ja sen saatavuuden vahvistaminen. Kaupunki järjestää Asukas ensin - asumisneuvontahankkeessaan asumisneuvontaa sekä omana työnään että hankkimalla asumisneuvontapalvelua sellaisilta toimijoilta, jotka tavoittavat sellaisia henkilöitä, joille virallinen palvelujärjestelmä ei näyttäydy saavutettavana. Kaupunki saa Asukas ensin - asumisneuvontahankkeelle Valtion tukeman asuntorakentamisen keskukselta Varkelta avustusta toimintaan. Ulkopuolisilta toimijoilta hankittava asumisneuvonta on Asukas ensin -hankkeen hankesuunnitelman mukaista toimintaa.
Rikostaustaisten henkilöiden asumisneuvonnan järjestäminen edellyttää erityistä osaamista, joka liittyy esimerkiksi päihdeosaamiseen sekä traumainformoituun työotteeseen.
Kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö pyysi Viadia Pirkanmaa ry:ltä tarjousta rikostaustaisten asumisneuvonnan järjestämisestä ajalle 1.4. - 31.12.2025. Hankinnan kilpailuttaminen on epätarkoituksenmukaista, koska kilpailuttamisen vaatimat henkilöresurssit olisivat suuremmat kuin kilpailutuksen kautta saatavissa oleva hyöty.
Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25.1 §:n 3 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Tampereen kaupungin hankintaohjetta.
Viadia Pirkanmaa ry on valikoitunut toiminnan tuottajaksi, sillä ViaDia Pirkanmaalla on pitkä kokemus rikostaustaisten ihmisten auttamisessa. Viadia Pirkanmaa ry:llä on ollut kaksi vankien kuntoutumiseen liittyvää ESR-hanketta (Polku kokonaiseksi kansalaiseksi ja Kohtaa verkossa), Viadia Pirkanmaa ry on toiminut vankityöpaikkana Vilppulan avovankilan vangeille ja on asuttanut lukuisia vapautuvia vankeja Kadulta kotiin -hankkeen kautta Tampereelle. Lisäksi Viadia Pirkanmaalla voi suorittaa yhdyskuntapalvelua. Viadia Pirkanmaa mahdollistaa usealle koevapausvangille toimintavelvoitteen toteutumisen mm. kuntouttavassa työtoiminnassa. ViaDia Pirkanmaa on toiminut vuokranantajana asunnottomuustyössä vuodesta 2017. Asunnottomuustyön kohderyhmä on vankilasta asunnottomaksi vapautuvat ja pitkäaikaisasunnottomat.
Viadia Pirkanmaa ry on antanut tarjouksen asumisneuvonnan toteuttamisesta rikostaustaisille tamperelaisille. Tehtävään palkataan asumisneuvoja, joka työskentelee 40 % työajalla ajalla 1.4. - 31.12.2025. Asumisneuvojana toimii ohjausalan ammattilainen, jolla on kokemusta mm. sosiaalisesta kuntoutuksesta, asumissosiaalisesta työstä asunnottomuushankkeessa ja työllisyyspoliittisen hankkeen valmennuksesta. Asumisneuvoja tekee tiivistä yhteistyötä Kadulta kotiin -asunnottomuushankkeen (STEA) tiimin kanssa. Kadulta kotiin -hankkeelle tulee viikoittain asuntokyselyitä eri vankiloista ja suoraan asunnottomilta rikostaustaisilta henkilöiltä ympäri Suomen. Kyselyitä tulee vuosittain noin 200 ja valtaosalle ei voida tarjota asuntoa, niiden rajallisen määrän vuoksi (noin 20). Nämä hankkeen ulkopuolelle jäävät tamperelaiset voivat ohjautua luontevasti asumisneuvojan asiakkuuteen. Asumisneuvoja voi esimerkiksi olla harkinnan mukaan mukana asukashaastatteluissa ja jatkaa haastateltavan kanssa työskentelyä, mikäli hankkeella ei ole asuntoa tarjota. Asumisneuvoja toimii yhteistyössä ja samansuuntaisesti Tampereen kaupungin asumisneuvonnan kanssa täydentäen palvelua. Asumisneuvonnan sisällöt ovat samat, mutta kohderyhmänä erityisesti rikostaustaiset henkilöt. Yhteistyö pidetään säännöllisenä ja tiiviinä. Lisäksi yhteistyötä tehdään aktiivisesti muiden yhteistyöverkostojen (mm. vuokranantajat, isännöitsijät, muut järjestöt ja toimijat) kanssa. Asumisneuvoja tapaa asiakkaita kasvokkain ja tarvittaessa etänä (Teams, Zoom). Asumisneuvoja sijoittuu ViaDia Pirkanmaan nykyisiin toimitiloihin, joten erillisiä toimitilakuluja ei tule.
Rikostaustaisille toteutettavan asumisneuvonnan kokonaiskustannus ajalla 1.4. - 31.12.2025 on yhteensä 14 800 euroa. Summa sisältää henkilön palkan sivukuluineen ja muut henkilöstökulut, tietoliikenne- ja puhelinkulut, matkakulut, osuuden yhdistyksen hallinnon kuluista sekä muut kulut.
Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset. Tarjous on hinnaltaan, sisällöltään ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä. Tarjouksen kokonaiskustannusta 14 800 euroa on pidettävä kohtuullisena suhteessa asumisneuvojan viikkotyöaikaan (40 %) nähden.
Sopimus asiantuntijapalvelun pienhankinnasta rikostaustaisten asumisneuvontaan esitetään tehtäväksi Viadia Pirkanmaa ry:n kanssa (2634159-1).
Viadia Pirkanmaa ry:n on ennen hankintasopimuksen allekirjoitusta toimitettava tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään kaupungin sähköisessä arkistossa.
Hankinnan valmistelijana toimivat asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja kehittämiskoordinaattori Elina Pekkarinen.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii kiinteistöjohtaja, jota vakanssia tällä hetkellä hoitaa Virpi Ekholm. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 14 800 euroa vuodessa eli 14 800 euroa sopimuskauden aikana.
Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun hankintapäätös on lainvoimainen ja toimeksiantosopimus on allekirjoitettu. Sopimuksen yhteyshenkilö on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä. Viranhaltijapäätöksellä valtuutetaan toimeksiantosopimuksen allekirjoittajaksi asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.
Hallintosäännön (1.1.2025 ) 34 § 4 kohdan mukaista palvelualueen johtajalle määrättyä päätösvaltaa on delegoitu kiinteistöjohtajalle .Toimintasäännön (20.2.2025) 17 §:n mukaan vähintään 15 000 euron hankinnan osalta tulee tehdä viranhaltijapäätös.