§ 305 Ympäristöministeriön avustamaan Omaan kotiin -hankkeeseen osallistuminen vuosina 2025 - 2026

Lataa  Kuuntele 

TRE:1634/02.04.01/2025

Päätöspäivämäärä

4.4.2025

Päätöksen tekijä

Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä, puh. 040 800 7391, etunimi.sukunimi@tampere.fi ja erityisasiantuntija Marjo Kouvolainen, puh. 040 167 8821, etunimi.sukunimi@tampere.fi
 

Lisätietoja päätöksestä

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, puh. 0400 205 044etunimi.sukunimi@tampere.fi, 

Päätöksen perustelut

Asunnottomuus kääntyi kasvuun valtakunnallisesti vuonna 2024. Tampereella kokonaisasunnottomuus kasvoi vuoden 2024 poikkileikkauspäivän arvion mukaan yksin elävien keskuudessa yli 40 % (lisäys 117 henkilöä). Pitkäaikaisesti asunnottomien henkilöiden määrä yli kaksinkertaistui (vuonna 2023 33 henkilöä, vuonna 2024 92 henkilöä). Ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojissa oleskelevien määrä lähes kaksinkertaistui. Naisten suhteellinen osuus pysyi vuoteen 2023 verrattuna ennallaan. Noin 30 % kaikkinaisen asunnottomuuden kasvusta selittyy tilastollisilla syillä. 

Tamperelaisia asunnottomia yksilötasolla tarkastellessa on havaittu, että heillä on usein kerrostuneita olosuhteita, jotka vaikeutuvat asunnottomuuden pitkittyessä. 

Ympäristöministeriö on kutsunut Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kansalliseen ohjelmaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue laativat yhteisen toimenpideohjelman pitkäaikaisasunnottomuuden poistamiseksi 

vuoteen 2027 mennessä. Toimenpideohjelman toimenpiteiden toteutumista tukemaan käynnistetään Omaan kotiin -hanke. Hankkeen yleisenä tavoitteena on sujuvoittaa asunnottomuutta kokevien henkilöiden palveluihin pääsyä, kehittää asumisneuvontaa sekä vahvistaa kaupungin, hyvinvointialueen ja vuokra-asuntoyhteisöjen yhteistyörakenteita asunnottomuustyössä.

Omaan kotiin -hankkeen tavoitteet ovat seuraavat:
1)    Hankekauden ensimmäisellä puoliskolla tavoitellaan pitkäaikaisasunnottomuuden vähenemistä 50%:lla.
2)    Hankekauden toisella puoliskolla tavoitellaan pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista kokonaan vuoteen 2027 mennessä. Poistamistavoitteeseen katsotaan päästyn, kun pitkäaikaisasunnottomia todetaan Pirkanmaalla alle viisi henkilöä.
3)    Kokonaisasunnottomuuden vähintään puolittuminen vuoteen 2027 mennessä, jotta pitkäaikaisasunnottomuus ei lähde nousuun jälleen hankkeen jälkeen.

Hankkeen tavoitteet ovat yhdenmukaisia Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteisen pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelman kanssa. 

Omaan kotiin – hankkeen Tampereen kaupunkia koskevat toimenpiteet ovat seuraavat:
1)    Asumisen turvaamisen mallin jatkokehittäminen kiinteänä osana Tampereen kaupungissa kehitetyn kohtuuhintaisen asumisen kumppanuusmallia. Vuonna 2022 laadittu asumisen turvaamisen malli sisälsi ehdotuksia, joilla vuokra-asuntojen sekä tarvittavan asumisen tuen saatavuus pyrittiin varmistamaan sekä strategisella että operatiivisella tasolla. Päivitetyn asumisen turvaamisen mallin keskeisenä tavoitteena olisi turvata asumista kaupungin ja hyvinvointialueen sekä vuokra-asuntotoimijoiden käytännön yhteistyönä. Asumisen turvaamisen mallin jatkokehittämisen arviointiin palkataan myös kokemusasiantuntija.
2)    Selvitys välivuokrauksen sekä sosiaalisen vuokra-asumisen prosessin toteuttamisvaihtoehdoista, niiden edellytyksistä ja kustannusvaikuttavuudesta. Välivuokrauksella voidaan sosiaalisen vuokra-asumisen prosessin tavoin parantaa pitkäaikaisasunnottomien asemaa asuntomarkkinoilla.

Elinvoiman palvelualueen toimintasäännön 5 §:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu kiinteistöjohtajan tehtäviin.

Projektissa käsiteltävien henkilötietojen osalta henkilörekisterin vastaava viranhaltija on asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektiin liittyvissä, yli 15 000 euron arvoisista hankinnoista päättää kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm. Alle 15 000 euron hankinnoista, joista ei tehdä viranhaltijapäätöksiä, päättää asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektin kokonaiskustannusarvio on 107 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 85 000 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on 22 000 euroa. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta 85 000 euroa (29.1.2025, avustuksen asianumero on va-ym-2024-13-14). Kaupungin rahoitusosuudesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmä.

Projektin toteuttamisaika on 1.2.2025 – 30.6.2026. Rahoitus on käytettävissä 30.6.2026 saakka.

Projektin strateginen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm. Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka – palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektipäällikkönä toimii kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka – palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön erityisasiantuntija Marjo Kouvolainen. Taloushallinnon yhteyshenkilö on projektiasiantuntija Jaana Hautala konsernihallinnon tukipalveluista. Projektipäällikön esihenkilönä toimii hänen vakituinen esihenkilönsä asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esihenkilönsä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.

Pirkanmaan hyvinvointialue kutsuu projektin ohjausryhmään seuraavat edustajat:

·         kehittämiskoordinaattori Tampereen kaupungilta Elina Pekkarinen

·         erityisasiantuntija Tampereen kaupungilta Marjo Kouvolainen

·         asunto- ja kehityspäällikkö Tampereen kaupungilta Auli Heinävä

·         kehittäjäsosiaalityöntekijä avopalvelujen hallinnoista Pirkanmaan hyvinvointialueelta Sanna Vartio

·         johtava sosiaalityöntekijä psykiatrian toimialueelta Pirkanmaan hyvinvointialueelta Eeva-Liisa Lejon

·         yksikönpäällikkö Rikosseuraamuslaitokselta Tiina Leinonen

·         yleishyödyllisten vuokratoimijoiden edustajat Tampereen vuokratalosäätiö sr:ltä Kristian Unkuri, Y-Säätiö M2-kodeilta Anu Rantanen ja Maria Degerman sekä Tampereen Vuokra-asunnot Oy:ltä Katja Viitala

Menojen ja tulojen hyväksymisoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti. Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.

Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.

Päätös

Tampereen kaupunki osallistuu ympäristöministeriön rahoittamaan Omaan kotiin -hankkeeseen ajalla 1.2.2025 – 30.6.2026. Omaan kotiin – hankkeen Tampereen kaupungin osuuden toteutuksesta vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmään kuuluva kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikkö.

Ympäristöministeriö myöntää ohjelmaan kutsutuille kunnille ja hyvinvointialueille avustuksia pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisen yhteisien toimintamallien ja -rakenteiden kehittämiseen muuttuneessa hallintorakenteessa. Ohjelman tavoitteena on, ettei pitkäaikaisasunnottomien määrä lähde ohjelmakauden jälkeen nousuun. Kaupungin ja hyvinvointialueen oli mahdollista jättää yhteisen hankesuunnitelman pohjalta yhteinen avustushakemus tai hakea avustusta erikseen molempien omalle osuudelle yhteishankkeesta. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan hyvinvointialue laativat yhteisen hankesuunnitelman, jonka pohjalta kumpikin taho haki erikseen avustusta. 

Tampereen kaupungin hakemus kohdistui kaupungin omaan osuuteen hankkeen kustannuksista. Hankkeen kokonaiskustannus Tampereen kaupungin osalta on 107 000 euroa. Ympäristöministeriö on myöntänyt Tampereen kaupungille valtionavustuksena yhteensä 85 000 euroa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista koskevan hankkeen kustannuksiin (29.1.2025, avustuksen asianumero on va-ym-2024-13-14).  Kaupungin rahoitusosuudesta 22 000 euroa vastaa kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka – palveluryhmä.  

Rahoitus on käytettävissä 30.6.2026 saakka.

Projektin operatiivinen omistaja on kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka – palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Projektipäälliköksi nimetään kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka palveluryhmään kuuluvan kestävä asuminen ja rakentaminen -yksikön erityisasiantuntija Marjo Kouvolainen.

Hanketta koordinoi Pirkanmaan hyvinvointialue.

Tampereen kaupungilta nimetään Pirkanmaan hyvinvointialueen koordinoimaan projektin ohjausryhmään:
•    kehittämiskoordinaattori Tampereen kaupungilta Elina Pekkarinen
•    erityisasiantuntija Tampereen kaupungilta Marjo Kouvolainen
•    asunto- ja kehityspäällikkö Tampereen kaupungilta Auli Heinävä

Projektin kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 135004. Projektin SAP-tunnus on H1350_25_02.

Allekirjoitus

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.