§ 59 Vuoreksen puistokadun raitiotien yleissuunnitelman hankinta

Lataa  Kuuntele 

TRE:1195/02.07.01/2025

Päätöspäivämäärä

4.4.2025

Päätöksen tekijä

Suunnittelupäällikkö, Kaupunkiympäristön palvelualue, liikennejärjestelmän suunnittelu

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Katri Jokela, puh. 050 382 6460, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell puh. 040 564 4518, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätöksen perustelut

Käynnissä olevan Vuoreksen keskustakorttelin asemakaavamuutoksen (nro 8943) aloitusvaiheessa antamassaan lausunnossa Tampereen Raitiotie Oy suositteli, että Vuoreksen puistokadun raitiotiestä välillä Särkijärvi - Ruskonkehä laaditaan uusi yleissuunnitelma vuoden 2025 aikana.

Vuoreksen ratahaarasta on tehty vuonna 2016 raitiotien aluevaraussuunnitelma Vuoreksen puistokadulle välille Oikojankatu - Mäyränmäenkatu sekä vuonna 2020 tilavaraus- ja maankäyttötarkastelu osuudelle Hatanpään valtatie - Västinginmäki. Tämän jälkeen Lahdesjärven teollisuusalueelle on tehty useampi tarkentava yleissuunnitelma raitiotien ratkaisusta Lahdesjärven teollisuusalueen katuverkolla mm. asemakaavamuutoksien tilavarauksien määrittämiseksi.

Vuoden 2016 aluevaraussuunnitelmassa esitetyt raitiotieratkaisut ovat monella tapaa vanhentuneita. Aluevaraussuunnitelman valmistuttua on suunniteltu ja rakennettu Tampereen Ratikan toteutusosat 1 ja 2, laadittu tarkentava yleissuunnitelma Lielahti-Ylöjärvi -raitiotiestä sekä hankesuunnitelma ja toteutussuunnitelma Pirkkala-Linnainmaa -raitiotiestä. Näiden myötä mm. raitiotien suunnitteluohje koskien useita vaatimuksia sekä mitoitus- ja ratkaisuperiaatteita on kehittynyt merkittävästi.

Vuoden 2016 jälkeen myös raitiovaunupysäkkien matkustajakysyntävaatimukset ovat täsmentyneet. Vuoreksen raitiotien vuoden 2016 aluevaraussuunnitelman pysäkkimäärä on todettu liian tiheäksi potentiaalisen matkustajakysynnän sekä myös raitiovaunuliikenteen matkanopeuden näkökulmasta.

Liikennesuunnitteluun liittyvien suunnittelu- ja asiantuntijapalvelujen hankinnan (TRE:1172/02.07.01/2021) hankintasopimuksessa on määritetty, että kansallisen kynnysarvon (60 000 euroa) ylittävissä hankinnoissa noudatetaan palvelutuottajien sijajärjestystä, jolloin tilaaja tekee tilauksen ensisijaisesti sijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalta palveluntuottajalta. Kustannuksiltaan suuremmissa (yli 100 000 euroa) tai uusissa ja monimutkaisissa yksittäisissä suunnittelukokonaisuuksissa tilaaja voi harkintansa mukaan käyttää kevennettyä kilpailutusta (”minikilpailutusta”).

Liikennejärjestelmän suunnitteluyksikkö pyysi sijajärjestyksessä ensimmäisenä olevalta puitesopimuksen 1. osa-alueen (Yleissuunnittelu ja liikenneverkolliset tarkastelut) palveluntuottajalta Ramboll Finland Oy:ltä ennakkotiedusteluna (sähköpostitse 31.1.2025) hinta-arviota Vuoreksen puistokadun raitiotien yleissuunnitelman laadinnasta puitesopimuksen mukaisilla ehdoilla sekä listausta keskeisimmistä henkilöistä, jotka he osoittaisivat tähän työhön. Alustava työn määritys toimitettiin sähköpostin liitteenä. Ramboll Finland Oy toimitti 12.2.2025 sähköpostitse hinta-arvion, joka oli yli 100 000 euroa. Tästä syystä raitiotien tilaajien johtoryhmässä 14.2.2025 linjattiin, että hankkeessa edetään minikilpailutuksella.

Liikennejärjestelmän suunnitteluyksikkö ja asemakaavoitusyksikkö toteuttivat helmi-maaliskuussa 2025 Liikennesuunnitteluun liittyvät suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut (TRE:1172/02.07.01/2021) puitejärjestelyn sisäisen kevennetyn tarjouskilpailun Vuoreksen puistokadun raitiotien yleissuunnitelman laatimisesta. Tarjouskilpailuun valittiin puitesopimuksen 1. osa-alueen (Yleissuunnittelu ja liikenneverkolliset tarkastelut) puitesopimuskumppaneista kolme konsulttitoimistoa, jotka ovat laatineet viime vuosina Tampereen seudun raitiotiehen liittyviä selvityksiä.

Määräaikaan 21.3.2025 klo 12 mennessä tarjouksen jättivät Ramboll Finland Oy (0101197-5), Sweco Finland Oy (2661738-3) ja WSP Finland Oy (0875416-5). Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä ilmoitetut kelpoisuusehdot. Hyväksytyt tarjoukset arvioitiin tarjouspyynnössä esitettyjen valintaperusteiden mukaisesti seuraavin arviointiperustein ja painotuksin (painoarvo):

  • henkilöstön pätevyys ja kokemus vastaavista töistä (40 %)
    • projektivastaava (10 %)
    • katusuunnittelun asiantuntija (5 %)
    • ratasuunnittelun asiantuntija (5 %)
    • liikennesuunnittelun asiantuntija (5 %)
    • sähkörata- ja teknisten järjestelmien suunnittelun asiantuntija (5 %)
    • siltasuunnittelun asiantuntija (5 %)
    • työryhmän kokopano hankkeessa sekä varahenkilöjärjestelyt ja laadunvarmistus (5 %)
  • työtuntien jakaantuminen työvaiheittain ja henkilöittäin (10 %)
    • projektipäällikön työpanos ja tuntien jakautuminen työryhmän kesken (5 %)
    • työtuntien jakautuminen työvaiheisiin (5 %)
  • täydennetty työohjelma (25 %)
    • vastaaminen työlle asetettuihin tavoitteisiin (10 %)
    • työn vaiheistus, tarjouksen innovatiivisuus ja työssä käytettävät menetelmät (10 %)
    • päättäjille tuotettava aineisto, asukas-/sidosryhmätilaisuuksien järjestelyideat sekä materiaalien havainnollisuus (5 %)
  • hinta (25 %).

Henkilöstön pätevyyttä ja kokemusta arvioitiin ja pisteytettiin tarjousten liitteenä toimitettujen henkilökohtaisten referenssien perusteella. Referenssikohteet olivat viimeisen viiden vuoden ajalta. Työn hinnan pisteytyksessä käytettiin samaa laskentakaavaa kuin liikennesuunnitteluun liittyvässä suunnittelu- ja asiantuntijapalveluiden puitesopimusten tarjouskilpailussa.

Tarjoukset on arvioinut tilaajan asiantuntijoiden muodostama arviointiryhmä, johon kuuluivat Tampereen kaupungilta Katri Jokela, Ari Vandell, Hanna Montonen ja Petri Hakala sekä Tampereen Raitiotie Oy:stä Aleksi Rauhala, Ville-Mikael Tuominen ja Niina Rajakangas.

Vertailussa parhaat pisteet sai Sweco Finland Oy. Vertailupisteet ja pisteiden jakauma käy ilmi päätöksen liitteenä olevasta vertailutaulukosta.

Työssä noudatetaan voimassa olevaa liikennesuunnitteluun liittyvien suunnittelu- ja asiantuntijatöiden puitesopimusta (dnro: TRE:1172/02.07.01/2021). Veloitusperusteena on aikapalkkio henkilöryhmittäin (KSE 5.2.3). Työn kattohinta on 92 500 € (ALV 0 %). Työ valmistuu marraskuussa 2025.

Työn tilaa liikennejärjestelmän suunnitteluyksikkö yhdessä asemakaavoitusyksikön kanssa. Asemakaavoitusyksikkö osallistuu työn kustannuksiin, koska laadittavaa työtä hyödynnetään myös Vuoreksen puistokadun varren sekä Vuoreksen eteläosan asemakaavahankkeissa. Työn kustannukset jakautuvat tilaajien kesken jaolla 50 % / 50 %, jolloin liikennejärjestelmän suunnitteluyksikön osuus on 46 250 euroa (alv 0 %) ja asemakaavayksikön osuus on 46 250 euroa (alv 0 %).

Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö päättää irtaimen omaisuuden sekä palvelujen hankinnasta, luovuttamisesta ja vuokrauksesta sekä sopimusten hyväksymisestä lautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman rajoissa (HS 37 § kohta 4) 100 000 euroon asti.

Hankinnan kustannukset osoitetaan hankkeille M1114_250551, 4089454_2201 ja M1114_250552, 4089455_1130.

Päätös

Tilataan liikennesuunnitteluun liittyvien suunnittelu- ja asiantuntijatöiden puitesopimukseen ja Sweco Finland Oy:n (2661738-3) laatimaan tarjoukseen perustuen Vuoreksen puistokadun raitiotien yleissuunnitelma hintaan 92 500 euroa (alv 0 %).

Kustannusarviota ei saa ylittää ilman tilaajan hyväksyntää.

Hankinnan kustannukset osoitetaan hankkeille M1114_250551, 4089454_2201 ja M1114_250552, 4089455_1130.

Kaupunkiympäristön palvelualueen vastuuhenkilönä toimeksiannossa toimii suunnittelupäällikkö Ari Vandell.

Allekirjoitus

Suunnittelupäällikkö Ari Vandell

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Oikaisuohje ja valitusosoitus hankinta-asioissa

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan hakea muutosta vaatimalla julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaista hankintaoikaisua. Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 25 §:n mukaisen kyseistä hankintaa koskevan kynnysarvon.

1. Hankintaoikaisu (oikaisuohje)
  
Päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä kirjallisen julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 132 §:n mukaisen hankintaoikaisun. Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Hankintaoikaisua koskevasta vaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimukseen on merkittävä oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Hankintaoikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuviranomaiselle. Hankintaoikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 16 mennessä.
Hankintaoikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikaisuviranomainen

Hankintaoikaisua haetaan päätöksen Muutoksenhakuviranomainen-kohdassa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki/Kirjaamo
Frenckellinaukio 2 B
PL 487
33101 Tampere

Hankintaoikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla: kirjaamo@tampere.fi. Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Määräaika

Hankintaoikaisu on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos päätös oheisasiakirjoineen annetaan tiedoksi tavallisena kirjeenä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä niiden lähettämisestä. Mikäli käytetään todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

2. Valitus markkinaoikeuteen (valitusosoitus)

Jos hankinnassa on menetelty julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain vastaisesti, voi tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 146 § 3 momentin mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan tai dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisuun ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos:
1)    asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai
2)    siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Muutoksenhakuaika

Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut kirjallisesti tiedon asemaansa vaikuttavasta ratkaisusta tai tarjousmenettelyn ratkaisusta perusteluineen sekä kirjallisen ohjeen asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi (valitusosoituksen).

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen julkista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 130 §:n 1) tai 3) kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asiaosainen voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Tiedoksisaanti

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon sinä päivänä, jolloin mainitut asiakirjat sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.
 
Jos päätös oheisasiakirjoineen annetaan tiedoksi tavallisena kirjeenä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä oheisasiakirjoineen tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemäntenä päivänä niiden lähettämisestä. Mikäli käytetään todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituskielto

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta hallinto-oikeudesta kuntalain (410/2015) eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 146 § 2 momentin mukaisesti markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:
1) yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua
2) sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai
3) sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.
 

Valituksen tekeminen

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta tai dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, jota vaaditaan muutettavaksi, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle ennen valitusajan päättymistä. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.

Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden yhteystiedot

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki

puh. 029 56 43300
faksi 029 56 43314
sähköposti markkinaoikeus@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 148 §). Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava päätöksessä mainitulle muutoksenhakuviranomaiselle edellä kohdassa ”Oikaisuviranomainen” mainittuun osoitteeseen.