Päätöksen perustelut
Hankkeen tavoitteena on luoda kokonaiskuva Tampereen terveysalan innovaatioekosysteemin nykyisestä palvelurakenteesta ja -tarpeista sekä luoda edellytykset julkisten toimijoiden tarjoamien TKI-palveluiden tehokkaammalle yhteensovittamiselle. Keskeinen tavoite on purkaa hyvinvointialueen, yliopiston, ammattikorkeakoulun ja yritysten välistä siiloutumista, tunnistaa innovaatioiden esteitä sekä nostaa esiin konkreettisia kokeilumahdollisuuksia.
Hanke koostuu neljästä päätoimenpiteestä:
1. Nykyisten TKI-palveluiden selvitys: Tunnistetaan olemassa olevien rakenteiden toimintalogiikka, prosessit ja mahdolliset päällekkäisyydet toteuttajien ja sidosryhmien haastatteluiden avulla.
2. Innovaatiotoiminnan esteiden kartoitus: Selvitetään alalle ominaisia alueellisia ja kansallisia haasteita ja mahdollisuuksia.
3. Konkreettisten kokeilujen ideointi: Nostetaan esiin konkreettisia kokeiluehdotuksia ja levitetään hyviä käytäntöjä laajemmin.
4. Asiantuntijatyöpajat: Järjestetään työpajoja, joilla syvennetään näkemyksiä, osallistetaan keskeisiä toimijoita ja sovitaan kehitystoimista hankkeen päättymisen jälkeen.
Hankkeen toteuttavat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan hyvinvointialue, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu sekä Business Tampere Oy, yhteistyössä ulkoisen palveluntuottajan kanssa. Palveluntuottaja fasilitoi hankkeen prosessia sekä tuo projektiin menetelmäosaamista.
Hankkeen tuloksena syntyy jaettu tilannekuva terveysalan innovaatiotoiminnasta ja konkreettisia ehdotuksia TKI-palvelujen parantamiseksi. Pitkällä aikavälillä odotetaan rakenteellisia ja kulttuurisia muutoksia, jotka tukevat yritysten kasvua, parantavat innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta sekä vahvistavat alueen ja kansallista kilpailukykyä. Lisäksi hankkeessa saadut opit integroidaan toteuttajaorganisaatioiden strategisiin tavoitteisiin ja tukevat kansallista TKI-järjestelmän kehittämistä.
Konsernihallinnon toimintasäännön (1.2.2025) 15 §:n mukaan projektin toteutuspäätös kuuluu Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän johtajan tehtäviin.
Projektiin liittyvistä hankinnoista päättää Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän johtaja.
Projektin kokonaiskustannusarvio on 30 000 euroa, josta ulkopuolisen rahoituksen osuus on 30 000 euroa ja Tampereen kaupungin osuus on
0 euroa.
Projektin rahoitus: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, 30 000 euroa (rahoituspäätöksen dno: 587401). Rahoituspäätös on tehty 7.3.2025. Rahoituksen tukiprosentti on 100 % eikä Tampereen kaupungille kohdistu omarahoitusosuutta.
Projektin toteuttamisaika on 1.4.2025 - 16.6.2025. Rahoitus on käytettävissä 16.6.2025 saakka.
Projektin operatiivinen omistaja on innovaatiojohtaja Irene Impiö. Projektin toteuttaa Tampereen kaupunki.
Projektipäälliköksi nimetään erityisasiantuntija Monna Salmi.
Taloushallinnon yhteyshenkilö on Jaana Hautala.
Projektipäällikön esihenkilönä toimii Vesa-Matti Ruottinen ja taloushallinnon yhteyshenkilön esihenkilönä hänen vakituinen esihenkilönsä palvelupäällikkö Sanna Sipilä.
Menojen ja tulojen hyväksyntäoikeus ja tilaamisoikeudet projektiin liittyvissä asioissa määrittyvät projektin omistavan yksikön tilaamisoikeuksien mukaisesti.
Projektiin liittyvien laskujen asiatarkastus kuuluu projektipäällikölle.
Projektissa noudatetaan Tampereen kaupungin hankintaohjeistusta, taloudenhoidon konsernimääräystä ja projektiohjeistusta.
Projekti on käsitelty ja hyväksytty toteutukseen omistajan päätöksellä 18.3.2025.