Yhdyskuntalautakunta, kokous 1.4.2025

Lataa  Kuuntele 

§ 101 Vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden hyväksyminen 

TRE:4755/11.03.00/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö, marika.viinanen@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki ja Tampereen Vesi ovat käynnistäneet hankkeen vesihuollon toiminta-alueiden päivittämiseksi. Tavoitteena on päivittää Tampereen Veden, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan toiminta-alueet sekä purkaa Velaatan vesiyhtymän toiminta-alue ja muuttaa se vedenjakelualueeksi.

Tampereen Veden toiminta-alue on päivitetty edellisen kerran vuonna 2011, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan toiminta-alue vuonna 2014 ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan ja Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueet vuonna 2004.

Hankkeen tavoitteena on päivittää toiminta-alueet vastaamaan päivitysvuosien jälkeen toteutunutta ja suunniteltua maankäyttöä ja yhdyskuntakehitystä.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuollosta huolehtimiseen soveltuvan laitoksen esityksestä tai, jos laitos ei tällaista esitystä ole tehnyt, laitosta kuultuaan.

Yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen on hallintosäännön 23 §:n mukaan  yhdyskuntalautakunnan erityistehtävä. 

Vesihuoltolain 7 §:n mukaan kunnan alueella vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi.

Lain 8 §:n mukaan toiminta-alueen tulee olla sellainen, että vesihuoltolaitoksen voidaan katsoa kykenevän huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen kiinteistön liittämisvelvollisuudesta. Vapautuksen perusteista on säädetty vesihuoltolain 11 §:ssä.

Vesihuoltolain 8 a §:n mukaan tehdessään päätöksen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen supistamisesta kunnan on samalla päätettävä, miten vesihuolto turvataan niillä laitoksen verkostoihin liitetyillä kiinteistöillä, jotka jäävät toiminta-alueen ulkopuolelle.

Esitetään, että Velaatan vesiyhtymä vastaa tämän työn yhteydessä määritetyllä talousveden jakelualueella samasta toiminnasta kuin aiemmin toiminta-alueellaan. Toiminta-alueen supistamisen jälkeen vesiyhtymän vesihuoltotoiminta siirtyy vesihuoltolain piiristä pienen talousvesiasetuksen (sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista, 401/2001) piiriin.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vesiyhtymän ei edellytetä perivän säännöllisiä käyttömaksuja ja raportointivelvoite vesihuollon tietojärjestelmään VEETI:in poistuu. Vesihuoltotoimintaa valvoo edelleen kunnan terveydensuojeluviranomainen ja toimintaa koskevat edelleen säädösten mukaiset terveydensuojelulliset velvoitteet. Vesiyhtymän tulee edelleen varautua erityistilanteisiin, kuten talousveden saastumiseen tai talousveden saatavuushäiriöihin. 

Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on pyydettävä lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, kunnan ympäristösuojeluviranomaiselta sekä kunnan terveydensuojeluviranomaiselta sekä varattava alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi. Tämän lisäksi Velaatan vesiyhtymän poistettavaksi esitettävällä toiminta-alueella sijaitseville kiinteistöille lähetetään kullekin kuulemiskirje, jossa asia avataan heille vielä erikseen.

Kiinteistönomistajien kuulemiseksi yhdyskuntalautakunta päättää liitekarttojen mukaisten toiminta-alueiden päivitysehdotusten asettamisesta nähtäville.

Nähtäville asettamisesta tiedotetaan kaupungin Internet-sivuilla. Nähtäville asetettavaan aineistoon liittyen on mahdollista jättää muistutuksia.

Lausuntokierroksen jälkeen lausunnot kootaan ja toiminta-alueet tuodaan yhdyskuntalautakunnan päätettäväksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Liitteinä esitettyjen karttojen mukaiset ehdotukset Tampereen Veden, Nurmin Vesihuolto-osuuskunnan ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan toiminta-alueiden päivittämiseksi ja Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueen muuttamiseksi talousveden jakelualueeksi asetetaan nähtäville. Nähtäville asetetaan myös toiminta-alueita koskevat selostukset sekä selvitys Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueen purkamisesta. Velaatan vesiyhtymän alueen kiinteistöille toimitetaan liitteenä esitetty kuulemiskirje ja kaupungin nettisivuille viedään liitteenä esitetty kuulutus. Lisäksi toimitetaan liitteenä esitetty lausuntopyyntö Pirkanmaan ELY-keskukselle, kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Ivanoffin esteellisyys päättyi ja hän palasi kokoukseen.

Esteellisyys

Antti Ivanoff ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyyn. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 1 momentin 5) kohdan perusteella. Ivanoff poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

  • Viinanen Marika, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Hulevesiasiantuntija Pekka Heinonen, puh. 040 846 9458, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 1241 626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vesihuoltolaitoksen kehittämisestä ja vesihuoltolaitoksen toiminta-alueesta säädetään vesihuoltolaissa (VHL 119/2001). Jos suurehkon asukasjoukon tarve taikka terveydelliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat, kunnan tulee huolehtia siitä, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi (VHL 6 §).

Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueesta säädetään vesihuoltolain 7 ja 8 §:ssä. Vesihuoltolain 7 §:n mukaan kunnan alueella vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden tulee kattaa alueet, joilla kiinteistöjen liittäminen vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin on tarpeen toteutuneen tai suunnitellun yhdyskuntakehityksen vuoksi. Toiminta-alueen tulee kuitenkin olla sellainen, että vesihuoltolaitoksen voidaan katsoa kykenevän huolehtimaan vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti. Lisäksi vesihuollosta aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi perittävien maksujen tulee muodostua kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi (VHL 8 §).

Kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuoltolaitoksen esityksestä tai laitosta kuultuaan. Ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä kaupungin terveydensuojeluviranomainen ja kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen) mahdollisuus antaa lausunto ja alueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille tilaisuus tulla kuulluiksi (VHL 4 ja 8 §).

Tampereen Vesi Oy ja Tampereen kaupunki käynnistivät hankkeen vesihuollon toiminta-alueiden päivittämiseksi. Tampereen kaupungilla päivityksestä vastasi kaupunkiympäristön palvelualue (kaupunkiympäristön suunnittelu). Päivitys koski neljää vesihuoltolaitosta: Tampereen Vesi Oy:tä, Nurmen Vesihuolto-osuuskuntaa, Sisaruspohjan alueen vesiosuuskuntaa sekä Velaatan vesiyhtymää. Tampereen Vesi Oy:n toiminta-alue on päivitetty edellisen kerran vuonna 2011, Nurmen Vesihuolto-osuuskunnan vuonna 2014, sekä Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan ja Velaatan vesiyhtymän toiminta-alue vuonna 2004. Tavoitteena on, että toiminta-alueet päivitetään jatkossa tarpeen mukaan ja niiden ajantasaisuus tarkistetaan 2–3 vuoden välein.

Tarve toiminta-alueen laajentamiselle ja supistamiselle arvioidaan, kuten tässäkin esityksessä, vesihuoltolain 6-8 pykälien mukaan. Konsulttina hankkeessa toimi konsulttiyritys AFRY Finland Oy, jolla on pitkäaikainen kokemus ja perehtyneisyys muun muassa vesihuoltolakiin liittyvissä konsultoinneissa ja selvityksissä.

Hankkeen yhteydessä Velaatan vesiyhtymän toiminta-alue esitettiin supistettavaksi kokonaan. Samalla esitettiin, että Velaatan vesiyhtymä vastaa hankkeen yhteydessä määritetyllä talousveden jakelualueella samasta toiminnasta kuin aiemmin toiminta-alueellaan. Toiminta-alueen supistamisen jälkeen vesiyhtymän vesihuoltotoiminta siirtyy vesihuoltolain piiristä pienen talousvesiasetuksen (sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista, 401/2001) piiriin. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että vesiyhtymän ei edellytetä perivän säännöllisiä käyttömaksuja ja raportointivelvoite vesihuollon tietojärjestelmään Veetiin poistuu. Vesihuoltotoimintaa valvoo edelleen kaupungin terveydensuojeluviranomainen ja toimintaa koskevat edelleen säädösten mukaiset terveydensuojelulliset velvoitteet. Vesiyhtymän tulee edelleen varautua erityistilanteisiin, kuten talousveden saastumiseen tai talousveden saatavuushäiriöihin.

Asian valmistelu on toteutettu hallintolain (434/2003) edellyttämällä tavalla. Asian valmistelu on ollut huolellista, perusteellista ja siihen on käytetty riittävästi aikaa, jotta asian valmistelussa on myös käytännössä luotu edellytykset erilaisten näkemysten huolelliselle analyysille. Tampereen kaupungilla on ollut käytössään viimeinen tietämys toimintaa säätelevän lainsäädännön sisällöstä. Hankkeeseen ovat osallistuneet vesihuoltolaitosten edustajien lisäksi Tampereen kaupungin kaavoitus, ympäristönsuojeluviranomainen ja terveydensuojeluviranomainen. Kaupunki on ollut hankkeen aikana vuorovaikutuksessa myös Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) kanssa.

Toiminta-alueista laadittiin karttaesitykset sekä toiminta-alueita koskevat selostukset, joissa kuvataan toiminta-alueen rajausperiaatteet ja jotka auttavat karttaesitysten tulkinnassa. Karttaesitykset ja selostukset asetettiin nähtäville ajalla 11.10.2023-10.11.2023 julkisessa tietoverkossa siten kuin kuntalaki (410/2015) asiasta säätää. Lisäksi niille kiinteistön omistajalle, joita toiminta-alueisiin esitetyt supistamiset koskivat, toimitettiin erillinen kuulemiskirje. Karttaesityksistä ja selostuksista pyydettiin lausunnot Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomaiselta, Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta, Tampereen kaupungin yleiskaavoitukselta ja Etelä-Savon ELY-keskukselta. Määräaikaan mennessä toiminta-alueita koskevista karttaesityksistä ja selostuksista antoivat lausuntonsa Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomainen, Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen, Tampereen kaupungin yleiskaavoitus ja Etelä-Savon ELY-keskus. Toiminta-alueita koskevista karttaesityksistä ja selostuksista saatiin asianosaisilta kiinteistöiltä huomautuksia, jotka on huomioitu hyväksyttäväksi esitettävien toiminta-alueiden rajauksissa.

Tampereen kaupungin asiassa käyttämän konsulttiyrityksen AFRY Finland Oy:n asiantuntijat perehtyivät huolellisesti toiminta-aluetta koskevista karttaesityksistä ja selostuksista annettuihin lausuntoihin. Tampereen kaupunki ja AFRY Finland Oy ovat yhteistyössä laatineet asiasta annettuihin lausuntoihin vastineet, jotka ovat tämän esityksen liitteenä 9. Samassa liitteessä on esitetty tiivistelmät annetuista lausunnoista.

Sisaruspohjan toiminta-aluetta esitetään osittain supistettavaksi nykyiseen toiminta-alueeseen verrattuna. Tästä johtuen toiminta-alueesta pois rajattaville kiinteistöille lähetettiin kuulemiskirje, jonka johdosta saadut huomautukset on huomioitu hyväksyttäväksi esitettävässä toiminta-alueessa. Kunkin huomautuksen jättäneen kiinteistön toiveet on käyty Sisaruspohjan vesiosuuskunnan kanssa läpi siten, ettei näitä kiinteistöjä esitetä rajattavaksi pois toiminta-alueelta.

Tämän esityksen liitteinä 1–3 ovat vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden karttaesitykset. Velaatan vesiyhtymän talousveden jakelualue on esitetty tämän esityksen liitteenä 4. Tämän esityksen liitteinä 5–7 ovat vesihuoltolaitosten toiminta-alueita koskevat selostukset ja liitteenä 8 selvitys Velaatan vesiyhtymän toiminta-alueen supistamisesta.
 
Tampereen kaupungin hallintosäännön 22 §:n 1. momentin mukaan yhdyskuntalautakunta päättää vesilaitoksen toiminta-alueiden hyväksymisestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Tampereen Vesi Oy:n, Nurmen Vesihuolto-osuuskunnan ja Sisaruspohjan alueen vesiosuuskunnan vesihuoltolain mukaiset toiminta-alueet hyväksytään liitekarttojen 1–3 mukaisesti. 

Samalla Velaatan vesiyhtymän toiminta-alue supistetaan kokonaisuudessaan, ja jatkossa Velaatan vesiyhtymä vastaa liitteen 4 mukaisella talousveden jakelualueella samasta toiminnasta kuin aiemmin toiminta-alueellaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Jouni Hyypiä (Tampereen Vesi liikelaitos), Arvi Loimusalo (Nurmin VHOK), Simo Leppänen (Sisaruspohjan VOK), Tomi Jokinen (Velaatan vesiyhtymä), lausuntopyyntöjen saajat, huomautuksen antajat, kuulutus, Pekka Heinonen, Marika Viinanen

Liitteet


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.