Keskusvaalilautakunta, kokous 16.4.2025

§ 57 Vuoden 2025 kuntavaalien tuloksen vahvistaminen 

TRE:5431/00.00.02/2024

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Juristi

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 95 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen 3. päivänä vaalipäivän jälkeen viimeistään kello 18 aloitettavassa kokouksessaan (16.4.2025).

Vaalilain 88 §:n mukaan ehdokkaiden saamat äänimäärät lasketaan yhteen siten, että samaan vaaliliittoon kuuluvien puolueiden ehdokkaiden äänimäärät tulevat vaaliliiton hyväksi, vaaliliittoon kuulumattoman puolueen ehdokkaiden äänimäärät puolueen hyväksi ja yhteislistaan kuuluvien valitsijayhdistysten ehdokkaiden äänimäärät yhteislistan hyväksi.

Vaalilain 89 §:n mukaan vaaliliittoon kuulumattomaan puolueeseen ja kuhunkin yhteislistaan kuuluvien ehdokkaiden keskinäinen järjestys puolueessa tai yhteislistassa määräytyy heidän saamiensa henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Tässä järjestyksessä ehdokkaille annetaan vertausluvut siten, että kunkin puolueen tai yhteislistan ensimmäinen ehdokas saa vertausluvukseen puolueen tai yhteislistan hyväksi annettujen äänten koko lukumäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen, neljäs neljänneksen ja niin edelleen. Vaaliliittoon kuuluvien puolueiden ehdokkaiden keskinäinen järjestys määräytyy puolueesta riippumatta heidän saamiensa henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Tässä järjestyksessä ehdokkaille annetaan vertausluvut siten, että ensimmäinen ehdokas saa vertausluvukseen vaaliliiton hyväksi annettujen äänten koko lukumäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen, neljäs neljänneksen ja niin edelleen. Yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen ehdokkaan vertauslukuna on hänen saamansa äänimäärä.

Vaalilain 90 §:n mukaan, jos äänimäärät tai vertausluvut ovat yhtä suuret, niiden keskinäinen järjestys ratkaistaan arpomalla.

Vaalilain 91 §:n mukaan vaalien tuloksen määräämiseksi kuntavaaleissa kirjoitetaan kaikkien ehdokkaiden nimet heidän vertauslukujensa suuruuden mukaiseen järjestykseen ja kunkin ehdokkaan nimen kohdalle merkitään hänen vertauslukunsa. Tästä nimisarjasta valitaan sarjan alusta alkaen niin monta ehdokasta kuin vaalipiirissä on valittava edustajia tai kunnassa valtuutettuja.

Vaalilain 98 §:n mukaan kun vaalien tulos on vahvistettu, tuloksen vahvistavan viranomaisen on pöytäkirjassa mainittava sekä valitut henkilöt että ne, jotka on valittu varavaltuutetuiksi. Kukin valittu merkitään pöytäkirjaan ilmoittamalla hänen nimensä ja arvonsa, ammattinsa tai toimensa sekä hänen saamansa vertausluku ja äänimäärä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Juristi

Keskusvaalilautakunta päättää vahvistaa vuoden 2025 kuntavaalien tuloksen seuraavasti:

Kuntavaalien äänestyksen tuloksen määräämiseksi ehdokkaiden nimet oli tulostettu tuloslaskentajärjestelmästä heidän vertauslukujensa suuruuden mukaiseen järjestykseen (Liite: Kuntavaalit 2025, KT23 Ehdokkaat vertausluvuittain).

Ehdokkaiden nimisarjasta keskusvaalilautakunta julisti valtuutetuiksi alusta lukien kuusikymmentäseitsemän (67) ehdokasta.

Keskusvaalilautakunta totesi edelleen, että kuntalain 17 §:n 1 momentin mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kuntavaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi (Liite: Kuntavaalit 2025, KT26 Valitut valtuutetut ja varavaltuutetut vertausluvuittain).

Niiden ehdokkaiden, joiden henkilökohtaiset äänimäärät olivat yhtä suuret, keskinäinen järjestys arvottiin. Arvonta suoritettiin vaalitietojärjestelmän arvontatoiminnon avulla siten, että kaikki jäsenet seurasivat arvonnan etenemistä etäyhteyden välityksellä.

  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n ehdokkaat Sofia Julin ja Pilvi Kuitu olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kumpikin 440 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Pilvi Kuitu ja 2. Sofia Julin.
  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n ehdokkaat Minna Hankala-Vuorinen sekä Pasi Turkia olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kumpikin 232 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Minna Hankala-Vuorinen ja 2. Pasi Turkia.
  • Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n ehdokkaat Eero Herranen, Maarit Hirvonen sekä Terhi Leino olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kukin 199 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Eero Herranen, 2. Maarit Hirvonen ja 3. Terhi Leino. Todettiin, että Eero Herranen on Suomen Sosialidemokraattinen Puolue r.p.:n 20. varavaltuutettu.
  • Kansallinen Kokoomus r.p.:n ehdokkaat Riina-Eveliina Eskelinen ja Kari-Matti Hiltunen olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kumpikin 468 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Riina-Eveliina Eskelinen ja 2. Kari-Matti Hiltunen
  • Vasemmistoliitto r.p.:n ehdokkaat Aino Halinen, Jouni Sirén ja Mitja Tapio olivat saaneet saman henkilökohtaisen äänimäärän, kukin 711 ääntä. Suoritetun arvonnan perusteella heidän keskinäinen järjestyksensä vahvistettiin seuraavaksi: 1. Mitja Tapio, 2. Jouni Sirén ja 3. Aino Halinen.
  • Muiden saman henkilökohtaisen äänimäärän sekä saman vertausluvun ryhmittymien välillä saaneiden ehdokkaiden arvottu keskinäinen järjestys ilmenee liitteistä (Liitteet: Kuntavaalit 2025, KT25 Ehdokkaiden menestys ryhmittäin sekä Kuntavaalit 2025, KT23 Ehdokkaat vertausluvuittain).

 

Todettiin, että kuntavaaleissa annettiin ääniä yhteensä 123 025, joista hyväksyttyjä ääniä oli 121 016 ja mitättömiä 2009 (Liite: Kuntavaalit 2025, KT31 Ryhmien äänet, kunta yhteensä).

Todettiin, että kaikkien valituiksi tulleiden ja heidän varavaltuutetuiksi määrättyjen kotipaikka on edelleenkin Tampereen kaupunki.

Keskusvaalilautakunta vahvisti tämän jälkeen vaalien tuloksen ja se merkittiin liitettäväksi pöytäkirjaan. (Liite Kuntavaalit 2025, Luettelo valtuutetuiksi valituista ja heidän varavaltuutetuistaan)

Pöytäkirja asetetaan yleisesti nähtäville 16.4.2025.

Pöytäkirjan liitteeksi otettiin lisäksi seuraavat vuoden 2025 kuntavaalien tuloslaskentajärjestelmän raportit:

  • KT10 Äänestysaktiivisuus kunnassa
  • KT11 Äänestysaktiivisuus sukupuolen mukaan äänestysalueittain
  • KT20 Ehdokkaiden äänet äänestysalueittain
  • KT21 Ehdokkaiden äänet, koko kunta
  • KT29 Ryhmittäin ehdokkaiden äänet
  • KT32 Ryhmien kannatus ja muutos edellisistä vaaleista
  • KT90 Mitättömät äänestysliput perusteittain

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Liitteet


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta valituksella.

Valitusoikeus ja valitusperusteet (Vaalilaki 101 §)

Valitusoikeus on sillä, jonka etua tai oikeutta päätös loukkaa, sekä jokaisella vaaleissa ehdokkaana olleella henkilöllä ja ehdokashakemuksen antaneella puolueella ja yhteislistalla sillä perusteella, että päätös on lainvastainen. 

Lisäksi saavat päätöksestä valittaa sillä perusteella, että vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä ja että se on saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen:

1) jokainen asianomaisessa kunnassa äänioikeutettu henkilö; ja
2) kunnan jäsen.

Valituksen kohde ja valitusviranomainen

Keskusvaalilautakunnan päätökseen, jolla kuntavaalien tulos on vahvistettu, saa hakea muutosta valittamalla kirjallisella valituksella Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika ja tiedoksisaanti

Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun vaalien tulos on julkaistu.  Vuoden 2025 kuntavaalien tulos on julkaistu 16.4.2025.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen 

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) 5 §:n 1 mom. 13-kohdan mukaan maksua ei peritä yleisiä vaaleja, kirkollisia vaaleja eikä saamelaiskäräjien vaaleja koskevissa asioissa.