Kaupunginvaltuusto, kokous 14.4.2025

§ 49 Tampereen kaupungin rahoituksen ja sijoitustoiminnan uudistetut periaatteet 

TRE:957/00.01.01/2025

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Kaupunginvaltuusto on 16.9.2019 § 140 hyväksynyt rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteet.

Omistajaohjaus on tehnyt periaatteisiin päivityksen, jossa otetaan huomioon kaupungin rahoitus- ja sijoitustoiminnan nykytilanne ja markkinaympäristö.

Kaupungin suojausasteen vaihteluväliä muutetaan ja jatkossa tavoitellaan 40–80 prosentin suojausastetta (aiempi 40–60 prosenttia). Korkosuojausasteen vaihteluväliä nostetaan, jotta voidaan hyödyntää mahdollinen suotuisa markkinaympäristö kiinnittää tulevaisuuden korkokustannuksia. Suojausasteen ylärajan nosto on myös verrokkikaupunkeihin verrattuna perusteltu, sillä vertailu muihin kaupunkeihin osoittaa, että monella suojausasteen yläraja asettuu 80 prosentin tuntumaan. 

Vastuullisen rahoituksen teemaa on laajennettu vastaamaan kaupungin nykyistä rahoituksen käyttöä ja tarpeita. Kaupungin rahoitusta tehdään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämällä ottolainauksessa rahoituslaitosten tarjoamia vastuullisia rahoitustuotteita. Vastuullisten rahoitustuotteiden hyödyntäminen on merkki kaupungin panoksista kestävään kehitykseen.

Periaatteisiin on tehty myös muita pienehköjä muutoksia ja tekstin sanamuotojen tarkennuksia. Periaatteiden muutokset näkyvissä-versiossa on näkyvissä tehdyt muutokset. 

Ottolainoista ja sijoituksista raportoidaan normaalirytmillä talousraportoinnin yhteydessä ja lisäksi kerran vuodessa yksityiskohtaisemmin vuosiraportin muodossa kaupunginhallitukselle. Toiminnassa on noudatettu valtuuston hyväksymiä rahoituksen ja sijoitustoiminnan periaatteita sekä konsernijohtajan hyväksymiä vuosisuunnitelmia.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) § 66 mukaan valtuusto päättää varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteista. Valtuusto päättää talousarvion ja -suunnitelman hyväksymisen yhteydessä tai erikseen antolainojen ja vieraan pääoman muutoksista. Rahatalouden käytännön hoitamisesta vastaa konsernijohtaja tai määräämänsä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin rahoituksen ja sijoitustoiminnan uudistetut periaatteet hyväksytään liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaiselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397 ja rahoituspäällikkö Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami,​ puh. 040 543 2285,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Tampereen kaupungin rahoituksen ja sijoitustoiminnan uudistetut periaatteet hyväksytään liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Saara Unnanlahti, Sanna Kareinen, Mikko Koskela, konsernihallinto-palvelualueet

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.