Kaupunginhallitus, kokous 12.5.2025

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 206 Vuoden 2026 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat 

TRE:328/02.02.01/2025

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Johtaja
  • Koskela Mikko, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610 ja talousjohtaja Mikko Koskela, puh. 040 133 4422, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Lakiasiainjohtaja Laura Klami, puh. 040 543 2285, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2026 toiminnan ja talouden suunnittelun tueksi on laadittu aineisto, joka sisältää nostoja toimintaympäristöstä, uuden strategian ja pormestariohjelman valmistelua tukevien muutosalueiden kuvaukset sekä palvelualueiden ja konsernihallinnon vuoden 2026 toiminnan painotukset. Lisäksi aineisto sisältää lähtökohtia talouteen, henkilöstöön ja Tampere-konserniin.

Talousarviovalmistelussa keskeisenä painotuksena on talouden tasapaino-ohjelman laatiminen vuoden 2026 talousarvioprosessin yhteydessä. Talouden tasapaino-ohjelmalla pyritään noin 60 miljoonan euron pysyvään toiminnallista tulosta parantavaan vuosivaikutukseen. Ohjelman toimenpiteet jaksotetaan vuosille 2026–2028.

Strategia ja vuoden 2026 painotukset

Vuosi 2025 on Tampereen strategian Tekemisen kaupunki viimeinen toteutusvuosi. Uuden strategian valmistelu on käynnistynyt. Lähtökohtana on päivittää Tekemisen kaupunki strategian sisällöt. Strategiapäivitys tulee pohjautumaan mahdolliseen uuteen pormestariohjelmaan. Tarkoituksena on, että kaupunginvaltuusto hyväksyy strategian marraskuussa 2025.

Strategiavalmistelussa on tähän mennessä mm. arvioitu päättyvää strategiakautta ja strategian toteumaa. Lisäksi on kerätty laajasti eri kohderyhmiltä syötteitä strategian sisältöihin sekä toteutettu vuoteen 2040 ulottuva tulevaisuustarkastelu. Näiden perusteella on asiantuntijatyönä valmisteltu tietopohja Tampereen tulevaisuuden kannalta keskeisistä strategisista muutosalueista. Muutosalueet liittyvät teemoihin: kaupungin kasvu, ilmasto ja luonto, hyvinvointi, turvallisuus, alueiden eriytyminen, kansainvälisyys, työllisyys ja elinkeinot, sivistys ja osaaminen sekä uudistuva kaupunkiorganisaatio. Tietopohja tukee pormestariohjelman sekä uuden strategian valmistelua.

Palvelualueet ja konsernihallinto ovat valmistelleet kevään 2025 aikana vuoden 2026 toiminnan painotukset ohjaamaan talousarviokehyksen ja talousarvion toiminnan tavoitteiden alustavaa valmistelua. Painotukset perustuvat nykyiseen strategiaan, pakollisiin toimintaympäristöstä nouseviin muutoksiin (esim. lakimuutokset) sekä kriittisiin toiminnasta nouseviin tarpeisiin ja toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen liittyviin teemoihin. Painotukset ohjaavat talousarvion 2026 jatkovalmistelua, mutta niihin tulee tarkennuksia ja lisäyksiä tasapainottamistoimien, mahdollisen uuden pormestariohjelman ja strategian valmistelun edetessä.

Talouden lähtökohdat

Epävarma maailmantilanne hidastaa Suomen kansantalouden elpymistä. Epävarmat talousnäkymät ja kohonnut työttömyys vaikuttavat kuntatalouden näkymiin. Myös hallituksen puoliväliriihi toi kunnille lisäleikkauksia. Kuntaliiton maaliskuussa 2025 tekemän talousbarometrin mukaan kuntien talouden tilan ennakoidaan heikkenevän ja kolme neljäsosaa kuntien talousjohtajista arvioi talouden sopeuttamistarpeen kohtalaiseksi tai huomattavaksi.

Valtuusto on päättänyt käynnistää talouden tasapaino-ohjelman valmistelun talousarvioprosessin yhteydessä (17.2.2025 § 28). Valtuuston päätöksen mukaisesti tasapainoa tavoitellaan viimeistään vuodelle 2029. Tasapaino tarkoittaa, että kaupungin tulot ja menot ovat yhtä suuret, eli tavoitellaan nollatulosta ilman kertaluonteisia poikkeuksellisia, yli 25 milj. euron vuosittaisen tason ylittäviä pysyvien vastaavien myyntituottoja. Talousarvion 2026 ja taloussuunnitelman 2026–2029 valmistelua ohjaa vahvasti tämä valtuuston asettama tavoite. Valmistelussa tarkastellaan kaikki talouden osatekijät.

Voimassa oleva valtuuston hyväksymä taloussuunnitelma 2025–2028 on yhteensä tulokseltaan alijäämäinen maaliskuun ennusteen perusteella jopa 174 milj. euroa. Jaettuna tasaisesti kullekin vuodelle kaupunki tekee siten alijäämää noin 43,5 milj. euroa vuositasolla. Voimassa oleva taloussuunnitelma sisältää kuitenkin merkittäviä kertaluonteisia myyntejä kuten Tipotien sosiaali- ja terveysasema. Kertaluonteisten myyntien varaan ei voi rakentaa kuntataloutta, joten vuositasolla tarvittavan pysyväisluonteisen tasapainotustarpeen on arvioitu olevan noin 60 milj. euroa viimeistään vuodesta 2029 alkaen.

Talouden sopeutuksen valmistelutyö on aloitettu kevään 2025 aikana. Valtuuston asettama sopeutustarve tulee vaatimaan vahvan valmistelun lisäksi määrätietoista, priorisoivaa päätöksentekoa ja yhteistä sitoutumista Tampereen tulevaisuuden kehittämiseen pitkäjänteisesti.

Henkilöstön ja Tampere-konsernin lähtökohdat

Henkilöstön osalta keskeistä on, että kunta-ja hyvinvointialan työ- ja virkaehtosopimus vuosille 2025–2028 on hyväksytty. Tampere-konsernin osalta keskeistä on hankintalain uudistus, jolla on mahdollisesti vaikutuksia in-house yhtiöiden omistuksellisiin ja rakenteellisiin järjestelyihin. Lisäksi keskuspuhdistamon toiminta alkaa, raitiotien laajeneminen jatkuu ja Särkänniemen kehityshanke etenee.

Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025) 14.1 § 4. kohdan mukaan kaupunginhallituksen tehtävänä on ohjata toiminnan ja talouden suunnittelua.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Vuoden 2026 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohdat -aineisto merkitään tiedoksi.

Vuoden 2026 talousarvion valmistelua jatketaan toiminnan ja talouden lähtökohdat 2026 -aineiston pohjalta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Mikko Koskelalle, controller Vesa-Matti Kankaalle, johtaja Reija Linnamaalle, johtaja Mikko Nurmiselle, henkilöstöjohtaja Niina Pietikäiselle, johtaja Pekka Salmelle ja johtaja Lauri Savisaarelle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Mikko Koskela, Nina Mustikkamäki, Vesa-Matti Kangas, Anniina Ylä-Mattila