Perustelut
Ammatillisen koulutukseen hakeudutaan joko oppivelvollisille ja muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville tarkoitetussa yhteishaussa tai kaikille hakijoille tarkoitetussa jatkuvassa haussa. Yhteishaun kautta hakeudutaan perustutkintokoulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen) ja jatkuvan haun kautta edellisten koulutuksien lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksiin, jotka voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Opiskelija voi tutkinto-opiskelijana suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osan, ja hän voi valita tutkintoonsa osia toisista tutkinnoista. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa ammatillisen tutkinnon rinnalla ylioppilastutkinto.
Tampereen kaupunkiseudun työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeeseen vastaamiseksi oppivelvollisille ja ilman tutkintoa oleville suunnataan opiskelijavuosikiintiöstä opiskelijapaikkoja siten, että oppivelvollisuuden suorittaminen ja pitkän aikavälin osaajatarve voidaan turvata. Työ- ja elinkeinoelämän osaajatarpeisiin ja työikäisten jatkuvan oppimisen tarpeisiin tulee vastata nopeasti, joten osa opiskelijavuosikiintiöstä täytetään jatkuvan haun kautta. Koulutustarjonta suunnitellaan ja hakeutumisen markkinointi kohdennetaan erityisesti aloille, joilla on työvoimapula.
Yhteishaun opiskelijapaikkojen suuntaamisessa eri koulutusaloille on huomioitu alueen kuntien ja työelämäkumppanien näkemykset koulutus- ja osaamistarpeista. Lisäksi valmistelussa on otettu huomioon ennakointitiedot, ikäluokkien koko ja muuttoliike, yhteishaun hakeutumistiedot vuosilta 2021-2025 sekä oppivelvollisuuden laajentuminen ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus. Tampereella ja ympäristökunnissa perusasteen päättäviä oppilaita on noin 4144 ensi keväänä 2026. Lisäksi Tampereen kaupunkiseutu vetovoimaisena alueena vetää yhteishaun hakijoita ympäri Suomea.
Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksen perusteella vuoden 2026 alusta maksuttomuuden piirissä olevien opiskelijoiden opiskelijavuosista valtionosuusrahoitus saadaan siinä laajuudessa kuin opiskelijavuosia on toteutunut ilman rajoitetta. Ei maksuttomuuden piirissä olevien opiskelijoiden osalta järjestämislupaan tulee opiskelijavuosien yläraja, josta ei ole vielä tehty päätöstä. Esityksessä opiskelijapaikkoja suunnataan kevään 2026 yhteishaussa peruskoulun päättäville oppivelvollisille ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville hakijoille 2814 paikkaa. Näistä 2814 opiskelijapaikasta on suunnattu 2314 perustutkintoihin ja 500 tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA-koulutukseen). Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijapaikkamäärä on joustava, ja tarvittaessa opiskelijapaikkoja voidaan lisätä ilman opiskelupaikkaa jääneille oppivelvollisille.
Kevään 2026 yhteishaun koulutustarjonnassa ja opiskelijapaikkamäärissä tapahtuu seuraavia muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna:
- Ajoneuvoalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 140 paikasta 122 paikkaan, vähennys 18 paikkaa Ajokinkujan kampuksella. Opiskelijapaikkamäärän vähentämisen perusteena on ajoneuvoalan sähköistymisestä johtuva autojen huoltotöiden väheneminen.
- Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon yhteishaun opiskelijapaikkamäärä vähenee 115 paikasta 90 paikkaan. Opiskelijapaikkamäärä vähenee Kangasalan kampuksella 25 paikasta 20 paikkaan ja Ylöjärven kampuksella 20 paikasta 0 paikkaan. Koulutusta tarjotaan Santalahdentien, Kangasalan ja Lempäälän kampuksilla. Kasvatus- ja ohjausalan / lastenhoitajien työvoimatarve vähenee vuonna 2030, kun varhaiskasvatuksen henkilöstörakennetta koskevan mitoituksen muutos astuu voimaan.
- Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 29 paikalla, 290 paikasta 319 paikkaan. Opiskelijapaikkoja kohdennetaan eri kampuksille seuraavasti: Kangasalan kampukselle 20 paikasta 25 paikkaan, Ylöjärven kampuksella 44 paikasta 48 paikkaan ja Sammonkadun kampuksella 120 paikasta 145 paikkaan. Lempäälän kampuksella paikkamäärää vähennetään 30 paikasta 25 paikkaan.
- Matkailualan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 40 paikasta 45 paikkaan. Lempäälän kampuksella lisätään opiskelijapaikkoja viidellä 15 paikasta 20 paikkaan.
- Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 88 paikasta 64 paikkaan, vähennys 24 paikkaa Mediapoliksen kampuksella. Vähennyksen perusteena on, että Mediapoliksen kampuksella vähennetään koulutusta julkaisutuotannon osaamisalalla.
- Pintakäsittelyalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 40 paikasta 30 paikkaan. Opiskelijapaikkamäärän vähennys koskee mahdollisuutta valita teollisen pintakäsittelyn osaamisala, jonka paikkamäärä puolitetaan nykyisestä, koska Hepolamminkadun kampuksen E- ja F-rakennusten peruskorjauksesta johtuen alan oppimisympäristöt ovat rajoitetut. Opiskelijapaikkamäärän vähennys koskee vain yhteishakua 2026. Rakennusmaalauksen osaamisalaan ei tule muutoksia.
- Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 49 paikasta 40 paikkaan. Hepolamminkadun kampuksen paikkamäärä nousee 10 paikasta 20 paikkaan. Vähennykset opiskelijapaikkamäärissä ovat Kangasalan kampuksella 4 paikasta 0 paikkaan ja Nokian kampuksella 15 paikasta 0 paikkaan. Puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan/ kiinteistöhoidon osaamisalan koulutusta keskitetään Hepolamminkadun kampukselle.
- Taideteollisuusalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä nousee 38 paikasta 40 paikkaan, lisäykset 2 paikkaa Hepolamminkadun kampuksella puusepänalan osaamisalalle 18 paikasta 20 paikkaan.
- Talotekniikan perustutkinnon koulutus siirtyy Ajokinkujan kampukselta Hepolamminkadun kampukselle, jossa on 54 opiskelijapaikkaa.
- Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 120 paikasta 100 paikkaan, vähennykset 20 opiskelijapaikkaa Lempäälän kampukselta, jossa ei vuonna 2026 tarjota tieto- ja viestintätekniikan hyvinvointiteknologia-asentajan koulutusta. Vähennyksen perusteena on ICT-alan heikko työllistymistilanne. Alan koulutusta keskitetään Hepolamminkadun kampukselle.
- Turvallisuusalan perustutkinnon opiskelijapaikkamäärä vähenee 86 paikasta 80 paikkaan, vähennys 6 paikkaa Sammonkadun kampuksella. Opiskelijapaikkamäärä sopeutetaan paremmin sopivaksi oppimisympäristön tiloihin ja työvoimatarpeeseen.
- Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA-koulutus) opiskelijapaikkamäärä vähenee 519 paikasta 500 paikaan. Vähennykset 54 paikkaa Ajokinkujan kampuksella 70 paikasta 16 paikkaan. Sammonkadun kampuksella aloitetaan TUVA-koulutus syksyllä 2026, jolloin opiskelijapaikkamäärä on 35.
Lisäksi oppivelvollisille tarjotaan jatkuvan haun kautta haettavaksi (haku samaan aikaan kuin yhteishaku) nelivuotinen sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (kone- ja sähköasentaja) 20 opiskelijapaikkaa, kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto / koneautomaatioasentajan AMK-polku 20 opiskelijapaikkaa sekä englanninkieliset perustutkinnot (Vocational Qualification in Busines, Vocational Qualification in Restaurant and Catering Services, Vocational Qualification in Cleaning and Property Services), joissa kussakin 25 opiskelijapaikkaa.
Tampereen kaupungin hallintosäännön 1.1.2025 20 §:n mukaan elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa kaupungin ja koko yhteistoiminta-alueen koulutuspolitiikan suuntaviivojen määrittelystä sekä koulutuspoliittisesta ohjauksesta ammatillisen koulutuksen osalta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Saari Regina, Työllisyys- ja kasvujohtaja
Opetushallituksen Opintopolku-järjestelmään ilmoitetaan kevään 2026 yhteishaun opiskelijapaikkoja liitteenä olevan taulukon mukaisesti.
Johtaja, ammatillinen koulutus valtuutetaan päättämään jatkuvan haun opiskelijapaikkojen kohdentamisesta alueen työvoimatarpeen mukaisille aloille.
Elinvoima- ja osaamislautakuntaa informoidaan lukuvuoden aikana koulutuksen täyttöasteesta.