Perustelut
Laki perusopetuslain muuttamisesta on hyväksytty 30.12.2024 ja lainsäädännön muutos tulee pääosin voimaan 1.8.2025. Opetushallitus on 13.2.2025 antanut muutosmääräyksen OPH-531-2025 perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista koskien lukuja 1–8. Määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma tulee ottaa käyttöön 1.8.2025. Perusopetuslain 20 i §:ä koskevilta osin muutokset paikallisiin opetussuunnitelmiin tulee tehdä 1.8.2026 mennessä.
Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman tehtävät paikalliset muutokset on laadittu määräyksen mukaisesti ja yhteistyössä Tampereen kaupunkiseudun (Kangasala, Orivesi, Nokia, Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala ja Ylöjärvi) kanssa. Perusopetuksen oppilailla, huoltajilla ja henkilöstöllä on ollut mahdollisuus lausua kaupunkikohtaisen opetussuunnitelman sisältöä. Valmisteluun on pyydetty lausunnot toisen asteen oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen edustajilta sekä nuorisovaltuustolta sekä Pirkanmaan hyvinvointialueelta.
Seuraavissa kappaleissa kerrotaan luvuittain, millaisia muutoksia paikalliseen opetussuunnitelmaan on tehty. Määräyksen mukaisten muutosten lisäksi opetussuunnitelmatekstiä on ajantasaistettu.
Luku 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri
Kokonaisuutena lukuun 4 on tehty täsmennyksiä ja tarkennuksia käsitteisiin sekä avattu paikallisia erityispiirteitä.
Luku 5 Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen
Lukuihin 5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä, 5.2 Yhteistyö ja 5.3 Kasvatuskeinot ja kurinpidolliset toimet-lukuun on tehty täsmennyksiä ja tarkennuksia sisältöihin.
Luku 5.4 – Opetuksen järjestämisen tapoja:
Lukuun on lisätty toiminta-alueittain järjestettävä opetus, joka on siirretty aiemmasta luvusta 7.4.6. Valtakunnallisissa perusteissa sen kokonaisuutta on selkeytetty ja vahvistettu osana erityisen tuen rakenteita. Tavoitteena on vastata paremmin vaikeimmin vammaisten oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin.
Paikallisissa perusteissa on kuvattu opetuksen järjestämisen periaatteet ja yhteistyö, joita tarkennetaan koulujen lukuvuosisuunnitelmassa. Lisäksi on määritelty toimenpiteet oppilaiden kouluyhteisöön liittymisen ja osallisuuden turvaamiseksi.
Luku 5.4.3 – Opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain:
Kyseessä on uusi käsite, joka tarkoittaa oppilaan suunnitelman mukaista opiskelua yhdessä tai useammassa oppiaineessa tavoitekokonaisuuksittain, vuosiluokittaisen etenemisen sijaan. Oppilas voi edetä opinnoissaan omaa vuosiluokkaansa hitaammin tai nopeammin. Paikallisissa perusteissa on kuvattu päätöksenteon periaatteet, seuranta ja vastuut.
Luku 5.4.6 – Erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetus:
Perusopetuslain uusi 4a § säätää opetuksesta ja konsultatiivisesta sairaalaopetuspalvelusta. Opetus voi koskea myös muita kuin sairaalassa potilaana olevia oppilaita, jos heidän terveydentilansa, pedagogiset tarpeensa ja hoitotoimenpiteensä sitä edellyttävät.
Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu on uusi toimintatapa, jossa sairaalaopetuksen asiantuntijat tukevat opetuksen ja tuen järjestämistä oppilaan omassa oppimisympäristössä. Tuki kohdistuu sekä sairaalassa oleviin että muihin erityistä tukea tarvitseviin lapsiin ja oppilaisiin.
Luku 5.4.7 – Perusopetuksen poikkeava järjestäminen:
Tässä luvussa tarkennetaan, miten perusopetuslain 18 §:ää sovelletaan. Opetus voidaan järjestää poikkeavasti, jos oppilaalla on jo oppimäärän mukaiset tiedot ja taidot, oppimäärän suorittaminen olisi kohtuutonta olosuhteet ja aiemmat opinnot huomioon ottaen, tai se on perusteltua terveydentilan vuoksi.
Paikallisissa perusteissa on kuvattu prosessi poikkeavan järjestämisen suunnitteluun ja toteutukseen sekä aiemman osaamisen osoittamiseen, esimerkiksi erityisen tutkinnon avulla.
Luku 6 Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa
Luvun 6 osalta muutoksia on tullut perusteisiin kaksi: vaatimus todistusten liitteiden kirjaamisesta sekä erityisen tutkinnon suorittamiseen liittyvät toimintatapojen kuvaaminen.
Käyttäytymisen arviointia on täsmennetty kaupunkiseudun yhteistyönä siten, että kriteerit kerrotaan kaikille arvosanoille. Yhteiset tarkennukset lisäävät arvioinnin yhdenmukaisuutta ja avoimuutta.
Luku 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luku 7 on uudistunut sekä sisällöllisesti että käsitteellisesti. Uudistuksen tavoitteena on luoda selkeä ja yhtenäinen oppimisen tuen jatkumo esiopetuksesta toiselle asteelle. Painopiste siirtyy ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen, jotta oppilaita voidaan tukea ennen ongelmien kasautumista.
Oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt (7.2) tarkoittavat koulun tapoja järjestää opetusta niin, että jokainen oppilas voi oppia mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi opetusta voidaan järjestää pienryhmissä tai yhteisopettajuutena.
Ryhmäkohtaiset tukimuodot (7.3) koskevat kaikkia oppilaita. Näitä ovat mm. opettajan antama tukiopetus, opetuskielen tuki sekä erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä.
Oppilaskohtaiset tukitoimet (7.4) tulevat käyttöön, jos ryhmäkohtainen tuki ei riitä. Näitä ovat esimerkiksi erityisopettajan pienryhmäopetus, erityisluokanopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä apuvälineet. Tukitoimet suunnitellaan yhteistyössä oppilaan, huoltajan, opettajien ja tarvittaessa opiskeluhuollon kanssa. Ne edellyttävät hallinnollista päätöstä ja kirjallista suunnitelmaa.
Poikkeaminen oppimäärästä tai tavoitteista (7.5) on viimesijainen toimi, jos muut tukimuodot eivät riitä. Se rajoittaa oppilaan perusoikeuksia ja vaatii huolellista arviointia ja yhteistyötä. Arviointi on sanallista, ja siihen lisätään tähti (). Päättötodistuksessa käytetään arvosanaa *5.
Tuen tulee olla suunnitelmallista, oikea-aikaista ja katkeamatonta (7.8) siirryttäessä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen, perusopetukseen ja toiselle asteelle. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä kaikkien toimijoiden kesken.
Luku 8 Opiskeluhuolto
Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa opiskeluhuollon osalta paikallisen opetussuunnitelman luvun 8. Tampereen esi- ja perusopetuksen yhteinen opiskeluhuoltosuunnitelma on laadittu yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen opiskeluhuollosta vastaavien toimijoiden kanssa. Se päivitetään syksyn 2025 aikana.
Luku 1.4 Tampereen kaupungin perusopetuksen tuntijaot
Lukuun 1.4 lisätään lukuvuoden 2025–2026 tuntijaot.
Oppiainekohtaiset muutokset
Opetussuunnitelmaan on tehty liitteen 2 mukaiset lisäykset lukuun 9.1.
Asian liitteinä on Tampereen perusopetuksen opetussuunnitelma, luvut 4–8 ja Oppiainekohtainen muutos suomi toisena kielenä ja kirjallisuus- oppiaineessa.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
Liitteen mukainen Tampereen kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma 1.8.2025 alkaen hyväksytään.
Perusopetusjohtajalle myönnetään oikeus tehdä opetussuunnitelmaan harkinnanvaraisia, luonteeltaan teknisiä ja korjaavia muutoksia.