§ 1 Päätös poiketa yhteisluvan määräyksestä Hangasvuoren louhoksella, Kaanaan Sora Oy

Lataa  Kuuntele 

TRE:3420/11.01.02/2025

Päätöspäivämäärä

30.6.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja 1, kaupunkiympäristön palvelualue

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Tiina Nieminen, etunimi.lh.nieminen@tampere.fi, puh. 040 800 7352

Lisätietoja päätöksestä

Ympäristötarkastaja Tiina Nieminen, etunimi.lh.nieminen@tampere.fi, puh. 040 800 7352

Päätöksen perustelut

 

Hakijan esitys

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on myöntänyt 17.12.2019 (§ 180) Kaanaan Sora Oy:lle maa-aines- ja ympäristöluvan (yhteisluvan) kalliokiven ottamiseen ja sen murskaamiseen kiinteistöjen Hangasvuori (837-715-2-60) ja Putamo (837-715-2-99) alueella, ns. Hangasvuoren louhokselle.

Lupa koskee pääasiassa vain pohjavesialueen ulkopuolista louhoksen osaa. Ottoalue sijaitsee Rääkkykankaan IE-luokan pohjavesialueen (0483708 B) muodostumisrajalla. Kiinteistöt ovat yksityishenkilöiden omistuksessa. Lupa on voimassa 20.1.2030 asti.

Louhoksen yhteisluvan lupamääräyksen 37 mukaisesti ”Ottamisalueen maisemointi- ja jälkihoitotyöt on suoritettava viivytyksettä ottamisen loputtua ja soveltuvin osin jo sen aikana. Pohjavesialueella oleva toiminta-alueen osa on maisemoitava mahdollisimman pian, viimeistään viiden vuoden kuluessa luvan voimaantulosta. Ottamisalue on maisemoitava ottamissuunnitelman ja ympäristöministeriön oppaan 1/2009 ”Maa-ainesten kestävä käyttö” liitteen 9 ohjeiden mukaisesti. Maa-ainesten kerrospaksuuksissa ja istutustiheyksissä on noudatettava oppaan ohjeita. Luiskat tulee muotoilla ottamissuunnitelman mukaisesti, kuitenkin kaikilla alueilla turvallisuuden ja maisemanhoidon kannalta riittävän loiviksi.”

Kaanaan Sora Oy on 4.4.2025 hakenut muutosta määräyksen 37 ja toimittanut päivitetyn maisemointisuunnitelman (Kaanaan Sora Oy – Hangasvuoren kiviainesalue, Maisemointisuunnitelma 25.3.2025 Ympäristösuunnittelu Oy).

Esitetty maisemointisuunnitelma koskee vain louhoksen länsi-luoteispuolta, josta ei enää louhita (kiinteistöllä 837-715-2-60). Kyseinen maisemoitava osa louhoksesta sijaitsee pohjavesialueella. Maisemoitavalla alueella on noin 100 metriä pitkä kalliorintaus, joka on aiemman maa-ainesluvan mukaisesti tehtyjen louhintojen jäljiltä paikoin yli 20 metriä korkea. Päivitetty yksityiskohtainen maisemointisuunnitelma on laadittu soveltuvin osin, sillä kallionlouhinta jatkuu ottoalueen eteläosassa, joka ei sijaitse pohjavesialueella, ja louhinnat etenevät poispäin pohjavesialueesta.

Päivitetyssä maisemointisuunnitelmassa (25.3.2025) esitetään vähäistä muutosta yhteislupapäätöksen yhteydessä hyväksyttyyn ottosuunnitelmaan ja tarkennetaan maisemoinnin toteuttamista, pintamaiden levittämistä, metsittämistä sekä kalliorintauksen turvallisuutta. Päivitetyn maisemointisuunnitelman mukaan maisemoinnin toteuttamisessa sovelletaan 2023 päivitettyä Maa-ainesten kestävä käyttö -opasta (Maa-ainesten ottaminen. Opas ainesten kestävään käyttöön. Ympäristöministeriön julkaisuja 2023:30).

Maisemoitava alue louhoksesta sijaitsee kiinteistön 837-715-2-60 puolella, joiden omistajia toiminnanharjoittaja on kuullut 25.3.2025. Kiinteistön omistajat ovat puoltaneet päivitettyä maisemointisuunnitelmaa (Kaanaan Sora Oy – Hangasvuoren kiviainesalue, Maisemointisuunnitelma 25.3.2025 Ympäristösuunnittelu Oy).

 

Toimivalta

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimii yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, joka on kokouksessaan 28.1.2025 § 4 siirtänyt maa-aineslain mukaista toimivaltaansa ympäristönsuojelun tarkastustehtävissä toimiville viranhaltijoille päättää suostumuksen antamisesta vähäiselle poikkeamiselle lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä (maa-aineslaki 16 § 2 mom).

 

Asian käsittely

Tampereen kaupungin rakennusvalvonta on puoltanut päivitetyssä maisemointisuunnitelmassa esitettyä aitaratkaisua.

Maa-aineslain 16.2 § mukaan ”Lupaviranomainen voi luvan voimassaoloaikana antaa päätöksellään suostumuksen poiketa vähäisesti lupapäätöksessä hyväksytystä ottamissuunnitelmasta tai annetuista lupamääräyksistä. Suostumuksen edellytyksenä on, että poikkeaminen ja sen laatu, ottaen huomioon lupaharkintaa koskevat säännökset ja määräykset, ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan tai luonnonolosuhteisiin.

Edellä 2 momentissa tarkoitettu muutos on merkittävä lupa-asiakirjoihin ja ilmoitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.”

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että kyseessä on vähäinen poikkeaminen lupapäätöksessä annetusta lupamääräyksestä 37. Toiminnanharjoittaja voi toteuttaa maisemoinnin päivitetyn maisemointisuunnitelman mukaisesti (Kaanaan Sora Oy – Hangasvuoren kiviainesalue, Maisemointisuunnitelma 25.3.2025 Ympäristösuunnittelu Oy).

Ympäristönsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan maisemoinnin toteuttaminen ko. suunnitelmassa esitetyllä tavalla ei merkitse luvan olennaista muuttamista eikä vaikuta asianosaisen asemaan, eikä aiheuta pohjaveden pilaantumisen vaaraa. Maisemoitavan kallioseinämän korkeuden ja pituuden takia alueella olevat pintamaat eivät riitä, eikä ole perustelua vaatia luiskaamaan rintausta muualta tuotavilla maa-aineksilla, koska se voisi aiheuttaa pohjaveden pilaantumista.

Lisäksi Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen edellyttää, että päivitetyssä maisemointisuunnitelmassa esitetyn rakennettavan aidan kunto on tarkoitusta vastaava koko toiminnan ajan. Toiminnanharjoittajan tulee huolehtia alueen turvallisuudetta ja rakennettavasta aidasta ja sen kunnosta jatkuvasti ja niin kauan kuin sen toiminta jatkuu louhoksella. Maisemoinnin toteutumista ja alueen turvallisuutta tarkkaillaan myös louhokselle tehtävien tarkastusten yhteydessä. Kallionottotoiminnan ja yhteisluvan päätyttyä vastuu alueen turvallisuudesta kuuluu kiinteistönomistajalle.

Mikäli maisemointia ei toteuteta päivitetyssä maisemointisuunnitelmassa esitetyllä tavalla, asia voidaan käsitellä uudelleen.

Kalliolouhoksen lopullinen yksityiskohtainen maisemointisuunnitelma tulee toimittaa lupamääräyksen 40 mukaisesti, kun kallionottotoiminta alueella on päättymässä.

Päätöksen valmistelussa ei ole ollut tarpeen hallintolain 34 §:n mukainen kuuleminen, sillä kiinteistön omistajien lisäksi asiassa ei ole muita asianosaisia, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Maa-aineslaki (555/1981)
Hallintolaki (434/2003)
Yhdyskuntalautakunnan Ympäristö- ja rakennusjaoston toimivallan siirrot viranhaltijoille (ympäristö- ja rakennusjaoston päätös 28.1.2025, 4 §)

 

Päätös

Päätetään antaa suostumus poiketa vähäisesti yhteislupapäätöksessä annetusta lupamääräyksestä 37.

Lisäksi päätetään hyväksyä päivitetty maisemointisuunnitelma edellyttäen, että esitetyn rakennettavan aidan kunto ylläpidetään tarkoitusta vastaavana ja turvallisena koko toiminnan ajan sekä toiminnan jälkeen, jolloin vastuu alueen turvallisuudesta kuuluu kiinteistönomistajalle.

Allekirjoitus

Ympäristötarkastaja Tiina Nieminen

Organisaatiotieto

Tampere

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:
1) asianosaisella;
2) rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät;
3) toiminnan tai hankkeen sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät;
4) valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan tai hankkeen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
5) asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella;
6) kunnan jäsenellä (maa-ainesluvat)

Valitusviranomainen

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valitus tehdään ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa sekä maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisesta yhteisluvasta Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeus
Korsholmanpuistikko 43
PL 204, 65101 Vaasa
faksi: 029 56 42760
sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

Valitus tehdään maa-aineslain mukaisissa asioissa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi
 

Valitusaika

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella kaupungin verkkosivuilla. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemän päivän kuluttua päätöksen julkaisemisesta. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätöksen tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä
    
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 310 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.