Kaupunginhallitus, kokous 23.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 489 Suurtapahtumien tilannekatsaus 

TRE:2724/00.01.03/2020

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki, puh. 040 639 7701 ja tapahtumajohtaja Perttu Pesä, puh. 050 587 6200, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin tavoitteena on olla Pohjoismaiden vetovoimaisin elämyskaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tapahtumien kaupungille tuoma hyöty näkyy sekä elinkeinoelämän että yhteisöjen toiminnassa, ja Tampere tunnetaan myös imagoltaan monipuolisena tapahtumakaupunkina.

Covid-19-pandemian aiheuttaman maailmanlaajuisen kriisin seurauksena tapahtumateollisuus on kärsinyt merkittävästi. Kevään ja kesän aikana Tampereella peruttiin tuhansia tapahtumia, joiden taloudelliset vaikutukset ulottuivat tapahtumien järjestäjistä tekniikkapalveluiden tuottajiin, esiintyjiin ja urheilijoihin, ravintola- ja majoitustoimintaan, lippupalveluihin ja moniin muihin tapahtumatoiminnan ketjussa. Paikallinen tapahtumatoiminta on lähtenyt syksyllä käyntiin tiukoin rajoituksin.

Vuoden 2020 suurtapahtumista pystyttiin toteuttamaan Ruotsi-ottelu, jonka yleisörajoitus oli 3 000. Vuoden 2021 suurtapahtumien valmistelu etenee toistaiseksi pääasiassa normaalisti. Kansainvälisten tapahtumien siirtoja ja peruutuksia on kuitenkin odotettavissa.

Tampereen kaupungin tapahtumapalvelut toteuttivat lokakuussa kyselyn paikallisille tapahtuma-alan toimijoille, jolla päivitettiin tapahtumatoimijoiden tilannetta koronakriisissä. Vastaajista 69 prosenttia kertoi järjestävänsä tai aikovansa järjestää tapahtumia, vaikka ne tuottaisivat taloudellista tappiota. Toimintaansa olivat kehittäneet, muuttaneet tai laajentaneet 72 prosenttia vastaajista. Kaupungilta tapahtumatoimijat toivoivat mm. tapahtuma-alan tilanteeseen vaikuttamista hallintoelimissä ja tukipaketin laatimista tapahtuma-alalle.

Vuosien 2021-2023 aikana Tampere on tapahtumakaupunkina useissa merkittävissä kansainvälistä yleisöä ja osallistujia keräävissä tapahtumissa. Muun muassa Jääkiekon MM-kilpailut järjestetään Tampereella toukokuussa 2022. Tapahtumaan tullaan myymään arviolta 400 000 lippua, ja tapahtuma saavuttaa kansainvälisesti noin 1,6 miljardia TV-katsojaa. Pystyäksemme maksimoimaan tapahtuman taloudellisen, yhteisöllisen ja imagollisen hyödyn, tapahtuma tulee vaatimaan kaupungilta isoa työpanosta.

Kaupunginhallitukselle annetaan tilannekatsaus vuosien 2020-2022 suurtapahtumista ja tapahtumateollisuuden tilanteesta ja esitellään luonnos Tampereen kaupungin projektointisuunnitelmasta jääkiekon MM-kilpailujen projektiorganisaatioon.

Asian liite on salainen viranomaisten toiminnan julkisuudesta säädetyn lain 24 § kohdan 17 perusteella.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Suurtapahtumien tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäelle sekä tapahtumajohtaja Perttu Pesälle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Perttu Pesä, Anna-Kaisa Heinämäki, Teppo Rantanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)