Kaupunginhallitus, kokous 23.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 479 Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelma 

TRE:5059/09.02.00/2020

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula, puh. 040 196 6512, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Turvallisuus on vakaan ja hyvinvoivan kaupungin kivijalka. Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelman ja sen pohjalta tehtävän turvallisuustyön tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja parantaa kuntalaisten turvallisuutta vähentämällä onnettomuuksien, tapaturmien, rikosten ja häiriöiden määrää.

Covid-19-epidemia on tuonut turvallisuuden toimintaympäristöön monia sellaisia tekijöitä, jotka tulevat näkymään kuntalaisten hyvinvoinnissa pitkään ja ne tulevat jatkossa vaikuttamaan jatkossa myös turvallisuustyön painopisteisiin. Yleisinä havaintoina voidaan todeta, että esimerkiksi poliisien tehtävien ja rikostilastojen osalta kasvua on muun muassa kotihälytyksissä, omaisuusrikoksissa, törkeissä liikennerikoksissa ja huumausainerikoksissa (päihderiippuvuuksissa laajemminkin).

Suurin osa erilaisista turvallisuusongelmista on luonteeltaan sellaisia, että niiden kokonaisvaltainen ratkaiseminen ei ole mahdollista yhden toimijan keinoin ja voimavaroin, turvallisuussuunnittelulla pyritään tuottamaan aitoa lisäarvoa paikallisten turvallisuusongelmien vähentämiseen ja ratkaisemiseen. Turvallisuussuunnitelman taustalla olevaa toimintaympäristön arvioita on tehty laajassa yhteistyössä sekä paikallisten, alueellisten ja kansallisten toimijoiden kanssa. Turvallisuussuunnittelussa on otettu huomioon turvallisuussuunnittelua ohjaavat kansalliset asiakirjat ja periaatteet.

Keskeisiksi turvallisuusongelmiksi ja -haasteiksi on tunnistettu seuraavia kokonaisuuksia:

  • Asuin- ja elinympäristön turvallisuuden parantaminen
  • Liikenneturvallisuuden parantaminen
  • Turvallisuuden tunteen vahvistaminen
  • Huumausaineiden käytön kasvun taittaminen
  • Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten poistaminen
  • Lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisy
  • (Ikääntyneiden/erityisryhmien) asumisen turvallisuuden parantaminen
  • Suurtapahtumien turvallisuuden kehittäminen
  • Väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen ennalta ehkäiseminen


Turvallisuussuunnittelua tehdään omana kokonaisuutena, mutta työssä huomioidaan sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja varautumisen prosessit. Turvallisuussuunnitelma toimii sateenvarjona, joka kokoaa yhteen erilaiset turvallisuuden parantamiseksi toteutettavat hankkeet, suunnitelmat ja ohjelmat.

Kaupungin turvallisuussuunnitelma ei pidä sisällään kaupungin sisäisen turvallisuuden ja varautumisen kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi uhka- ja väkivaltatilanteiden hallintaa. Sisäisen turvallisuuden ja varautumisen vuosittaiset painopisteet ja tavoitteet ovat sisällytetty riskienhallinta-, turvallisuus- ja varautumistiimin vuosittaisiin tulostavoitteisiin.

Turvallisuussuunnitelma on luonteeltaan dynaaminen ja sitä on tarkoitus päivittää jatkuvasti. Ylläpitäjänä on konsernihallinnon strategia- ja kehittämisyksikön riskienhallinta-, turvallisuus- ja varautumistiimi ja vastuuhenkilönä on riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Turvallisuussuunnitelmaa on käsitelty laajasti kaupunkiorganisaatiossa ja sitä on kehitetty eri ryhmissä saatujen palautteiden perusteella. Suunnitelman toteumaa seurataan osana talousarviotavoitteita ja suunnitelman toteumasta raportoidaan kaupunginhallitukselle vuosittain.

Kaupunginhallitus käsitteli Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelmaa 14.9.2020. Kaupunginhallitus totesi kokouksessaan, että suunnitelman kanssa tulee tehdä ennen sen hyväksymistä neuvostokierros.

Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja on käynyt toimeksiannon perusteella esittelemässä suunnitelmaa maahanmuuttajaneuvostossa 9.6.2020, nuorisovaltuustossa 21.9.2020, vanhusneuvostossa 14.10.2020 ja vammaisneuvostossa 20.10.2020.

Kaupunginhallituksessa 14.9.2020 ja neuvostokierroksen pohjalta esille nousseiden asioiden pohjalta suunnitelmaan on tehty seuraavat lisäykset:

  • Valaistuksen merkitys on nostettu vahvemmin esille sekä asuin- ja elinympäristöjen turvallisuuden parantamisen toimintakorteissa
  • Valistus-termi on muutettu kasvatus-termiksi kaikissa teemoissa
  • Väestöliiton materiaalien hyödyntäminen on lisätty lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten poistamisen toimintakorttiin, samoin on korostettu sitä, että vastuu alaikäisiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa on aina tekijällä
  • Keskustan korostunut merkitys asuinalueena on huomioitu asuin- ja elinympäristöjen turvallisuuden parantamisen toimintakortissa
  • Seutukunnan turvallisuusyhteistyön kehittäminen on lisätty asuin- ja elinympäristöjen turvallisuuden parantaminen toimintakortin toimenpiteeksi
  • Päihdehuollon tiekartan (ennaltaehkäisy- ja hoitotoimenpiteet sekä resurssien lisääminen 2021-2024 taloussuunnitelmassa) laatiminen on lisätty huumausaineiden käytön kasvun taittaminen toimintakorttiin
  • Liikenneturvallisuuden kehittämiskorttiin ja osallistumismahdollisuuksiin on nostettu nuorten rinnalle vammaiset ja vanhukset
  • Ikääntyneiden/erityisryhmien asumisen turvallisuuden parantaminen toimintakorttiin on lisätty teksti: "Vammaisia ei pitäisi nähdä turvallisuusobjektina, vaan itsenäiseen päätöksentekoon kykenevinä henkilöinä"


Neuvostoissa käydyissä keskusteluissa nousi esille myös yksittäisiä erityisesti liikenteeseen liittyviä vaaranpaikkoja, joista on lähetetty tiedot liikennesuunnittelussa huomioon otettavaksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelma hyväksytään.

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelma merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttulalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Jouni Perttula

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.