Yhdyskuntalautakunta, kokous 12.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 11 Keilakujan katusuunnitelma, Kauppi 

TRE:6320/10.03.02/2020

Valmistelija

  • Kielo Mikko, Vanhempi erikoissuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Vanhempi erikoissuunnittelija Mikko Kielo, puh. 050 532 1029, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Keilakujan katusuunnitelma nro 1/21218, Kaupin kaupunginosassa.

Keilakujaan rajoittuvan korttelin osalta on laadittu asemakaavamuutos ja siinä on osoitettu mm. asuinrakentamista aiemmin alueella sijainneen pysäköintialueen kohdalle. Uusien kerrostalojen toteuttamisen myötä on tullut ajankohtaiseksi siirtää myös Keilakujan etelän puoleista jalkakäytävää, koska se on aiemmin sijainnut katualueen ulkopuolella ja asuinrakennusten toteuttamisen yhteydessä se on jäänyt osittain uusien rakennusten alle.

Keilakujasta on laadittu katusuunnitelma, jossa on esitetty mm. liikenneväylien tuleva sijainti, korkeusasema sekä pintavesien kuivatus. Suunnitelman mukaan Keilakujan ajorataa kavennetaan, jotta 2,30 metrin levyinen jalkakäytävä voidaan toteuttaa kadun eteläreunaan. Jatkossa ajoradan leveys on 6,50 metriä ja tämän vuoksi kadunvarsipysäköinnistä joudutaan luopumaan kadun eteläreunan osalta, mutta Keilakujan pohjoispuolella sijaitsevaa katualueen ulkopuolista sorapäällysteistä aluetta hyödynnetään edelleen yleisenä pysäköintialueena.

Uusien asuinrakennusten toteuttamisen myötä on jouduttu muuttamaan Keilakujan päästä Petsamon suuntaan lähtevän puistokäytävän linjausta. Keilakujan katupoikkileikkauksen muuttamisen yhteydessä myös Koljonpuistossa sijaitsevan puistokäytävän katuvalaistusta parannetaan linjaukseltaan muutetun käytävän osuudella.

Katualueilla pintavesien kuivatus hoidetaan hulevesiviemäröinnillä, jota täydennetään tarvittavilta osin.

Kohde sisältyy Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2021 vuosisuunnitelmaan ja rakennustyöt pyritään aloittamaan keväällä 2021.

Keilakujan katutöiden kustannusarvio on noin 60 000 euroa (50 €/m²) sisältäen myös Koljonpuiston puistokäytävän linjauksen muuttamisen sekä yleisen pysäköintialueen pintarakenteiden kunnostamisen.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 9. – 23.11.2020. Katusuunnitelmaehdotusta vastaan on tehty kaksi muistutusta.

Muistutukset

Tampereen polkupyöräilijät ry on muistutuksessaan esittänyt Koljonpuistossa sijaitsevan 3,0 metrin levyisen puistokäytävän leventämistä.

Keilakujan jalkakäytävän osalta muistuttaja on vastaavasti esittänyt, että jalkakäytävän asemaa pitää korostaa merkitsemällä se liikennemerkein jalkakäytäväksi.

Muistuttaja on esittänyt myös selvennettävän väistämisvelvollisuuksia Keilakujan länsipäässä, missä liikennevirrat Koljonpuistosta sekä viereisiltä tonteilta liittyvät Keilakujalle.

Lisäksi on esitetty Kuntokadun reunakivilinjan madaltamista Keilakujan kohdalla niin, että Keilakujalta pyöräilijät pystyvät siirtymään sujuvasti Kuntokadun pyörätielle.

Petsamon omakotiyhdistys ry on muistutuksessaan esittänyt, että suunnitelmassa on kiinnitettävä huomiota puuston säilymiseen sekä lisäämiseen Keilakujalta Petsamon suuntaan lähtevän puistokäytävän osalta. Lisäksi omakotiyhdistys vastustaa tiukasti Koljonpuistossa sijaitsevan puistokäytävän leventämistä nimenomaan väylää ympäröivän puuston sekä muun kasvillisuuden säilyttämien vuoksi.

Myös omakotiyhdistys kokee Keilakujan länsipään epäselväksi väistämisvelvollisuuksien sekä Keilakujan jalkakäytävän hahmottamisen osalta.

Keilakujaan rajoittuvien puistometsien osalta on tapahtunut negatiivisia vaikutuksia alueella toteutuneiden uudisrakennuskohteiden myötä ja näiden ongelmien vähentämiseksi omakotiyhdistys on esittänyt tehtävän täydentäviä puuistutuksia sekä lisättävän katuvihreää myös muiden istutuksien avulla.

Vastineet

Keilakujan länsipään osalta on perusteltu lisätä väistämisvelvollisuus risteyksessä –liikennemerkit tonttiliittymien yhteyteen, koska väistämisvelvollisuudet on koettu epäselviksi. Tämän muutoksen vuoksi Koljonpuiston puistokäytävän linjausta pitää siirtää hieman lähemmäksi uudisrakennuksia, että uusi liikennemerkki on mahdollista lisätä Keilahallin tonttiliittymään. Puistokäytävän linjauksen muuttamisen myötä Keilahallin tonttiliittymä ja Koljonpuiston puistokäytävä saadaan myös erotettua selkeämmin toisistaan. Lisäksi väylämuutoksesta johtuen puistokäytävä sekä väylän itäpuolelle toteutettava uusi tonttiliittymä muodostavat yhdessä selkeämmän kokonaisuuden liittymäalueen tiivistymisen myötä.

Koljonpuiston puistokäytävän linjauksesta johtuen puistokäytävän ja Keilakujan kulmaukseen päästään tekemään puuston täydennysistutuksia alueen viihtyvyyden sekä liito-oravan elinalueen tukemiseksi. Koljonpuiston puistokäytävän itäpuolelle on esitetty tehtävän myös puuston täydennysistutuksia, mutta valitettavasti puistokäytävän ja puistoalueeseen rajoittuvan tontin välinen alue on liian kapea puiden sijoittamiselle. Uudisrakennuskohteiden ja puistokäytävän väliselle alueelle on kyllä tulossa täydentäviä puuistutuksia puistoalueeseen rajoittuvan kiinteistön omistajan toimesta. Tonttialuetta koskevan pihasuunnitelman mukaan tonttirajalle ollaan istuttamassa uusi puurivi ja näin puistometsässä tapahtuneita negatiivisia vaikutuksia saadaan vähennettyä. Keilakujan katutilan ahtauden vuoksi katuvihreän täydennysistutuksia ei voida toteuttaa kaupungin toimesta muualle kuin Koljonpuiston puistokäytävän yhteyteen ja tämän vuoksi Koljonpuiston puistokäytävää ei ole perusteltua leventää puistometsän viihtyvyyden turvaamiseksi.

Keilakujan jalkakäytävän hahmottamisen osalta on perusteltua lisätä jalkakäytävä–liikennemerkit jalkakäytävän yhteyteen.

Lisäksi on esitetty kadunylityskohtien parantamista Kuntokadun liittymäalueella Keilakujan ja Kuntokadun välisen pyöräliikenteen sujuvoittamiseksi. Suunnittelualueen laajentaminen koskemaan myös Kuntokadun itäreunaa on perusteltua, jotta jalankulkijat sekä polkupyöräilijät voivat siirtyä Keilakujalta sujuvasti Kuntokadun itäreunassa olevalle erotellulle jalkakäytävälle ja pyörätielle. Uusilla kadunylityskohdilla Kuntokadun reunakivilinja madalletaan ja välikaistan betonikiveys korvataan asfaltilla.

Keilakujan ja Kuntokadun liittymäalueen parantamisen yhteydessä on myös perusteltua parantaa ongelmalliseksi koetun Kaupin urheilupuiston tonttiliittymää asentamalla tyynyhidasteet tonttiliittymän yhteyteen. Lisäksi liittymäalueeseen rajoittuvan pysäköintialueen alkamiskohdan selkeyttämiseksi on perusteltua toteuttaa erillinen jalankululle varattu alue tonttiliittymän ja pysäköintialueen väliin. Tälle välialueelle voidaan sijoittaa myös yleiseen pysäköintialueeseen liittyvä uusi maksuautomaatti. Kaupin urheilupuiston tonttiliittymien muutostyöt toteutetaan urheilupuiston aluetta hallinnoivan liikuntapalveluiden toimesta ja hanke toteutetaan yhteistyössä kaupungin eri yksiköiden välillä, minkä vuoksi rakennustoimenpiteet sisällytetään Keilakujan rakennusurakkaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Keilakujan katusuunnitelma nro 1/21218 hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksista huolimatta seuraavin muutoksin:

Väistämisvelvollisuus risteyksessä –liikennemerkit on lisätty Keilakujan länsipään tonttiliittymien yhteyteen.

Jalkakäytävä–liikennemerkit on lisätty Keilakujan jalkakäytävän yhteyteen.

Keilakujan länsipäästä Petsamon suuntaan lähtevän Koljonpuiston puistokäytävän linjausta on muutettu.

Koljonpuiston puistokäytävän ja Keilakujan kulmaukseen on lisätty puuston täydennysistutuksia.

Suunnitelma-aluetta on laajennettu sisällyttämällä Kuntokadun liittymäalue suunnitelmaan ja liittymäalueelle on lisätty kadunylityspaikkoja.

Kaupin urheilupuiston tonttiliittymään on lisätty tyynyhidasteet ja tonttiliittymän sekä yleisen pysäköintialueen väliin on lisätty erillinen jalankululle varattu alue. 

Päätös voidaan maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Muistuttajat, Mikko Kielo, Petri Keivaara, Timo Seimelä, Petri Leppänen, Juha Antila, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.