Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 23.6.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 99 Bahá’í-uskonnon opetussuunnitelman muuttaminen oppimäärän sisältöjen osalta 

TRE:4347/12.01.01/2021

Valmistelija

  • Järvelä Kristiina, Perusopetusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. opetuspäällikkö, Ulla Ojalammi, puh. 050 428 3044, erikoissuunnittelija Tanja Jurvanen, puh. 040 806 3513, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Opetushallitus on antanut 14.12.2020 määräyksen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muuttamisesta eräiden uskonnon oppimäärien osalta (OPH-4397-2020). Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 alalukujen kohtien 13.4.6, 14.4.6 ja 15.4.10 loppuun lisätään vuosiluokittain 1–2, 3–6 ja 7–9 seuraavat uskonnon oppimäärät: adventistinen uskonto, bahá’í-uskonto, buddhalainen uskonto, helluntailiikkeen uskonto ja Krishna-uskonto. Kun opetuksen järjestäjä järjestää tässä määräyksessä mainittujen uskonnon oppimäärien opetusta, tulee laatia ja hyväksyä opetettavien uskonnon oppimäärien opetussuunnitelmat. Opetussuunnitelmat otetaan käyttöön viimeistään 1.8.2021.

Tampere tarjoaa uskonnon opetukseen kuutta eri oppimäärää; evankelisluterilainen uskonto, ortodoksinen uskonto, katolinen uskonto, islam, bahá’í-uskonto sekä Krishna-uskonto. Kullekin näistä on laadittu oma opetussuunnitelmansa, joka noudattaa uskonnon yhteisiä tavoitteita, sisältökuvauksia ja arvioinnin perusteita tai kriteerejä.

Bahá’í-uskonnon kuntakohtaisen opetussuunnitelman tarkastelun yhteydessä todettiin, että oppimiselle asetetut vuosiluokkakohtaiset tavoitteet sekä arvioinnin perusteet ja kriteerit ovat opetussuunnitelman perusteiden mukaiset. Sisältökuvausten osalta todettiin, että ne eivät ole suoraan linjassa muutosmääräyksessä olevien vuosiluokille 1-2, 3-6 ja 7-9 laadituttujen sisältökuvauksten kanssa. Koska opetusta annetaan eri-ikäisistä oppilaista koostuvassa ryhmässä, esitetään, että paikalliset vuosiluokkakohtaiset sisältökuvaukset korvataan suoraan Opetushallituksen laatimilla vuosiluokkakokonaisuuksien sisältökuvauksilla. Tämä antaa opetukseen mahdollisuuden huomioida paremmin eri-ikäiset oppilaat, kun sisältöjä voidaan käsitellä joustavammin kuitenkin huomioiden oppimiselle asetetut vuosiluokkakohtaiset tavoitteet.

Sisältökuvaukset kirjataan kuntakohtaisen opetussuunnitelman alalukuihin 13.4.7.5, 14.4.6.5 ja 15.4.10.5  ja ne julkaistaan ops.tampere.fi -portaalissa. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2021.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Bahá’í-uskonnon opetussuunnitelman sisältökuvauksen muutokset hyväksytään esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kristiina Järvelä, Ulla Ojalammi, Ville Raatikainen, Petri Peltonen, Maaret Tervonen, Tanja Jurvanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.