Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 24.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 99 Ikäihmisten palvelujen hoiva- ja hoitoalan henkilöstöresurssien vahvistaminen työperäisen maahanmuuton pilotoinnilla (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5690/01.00.02/2021

Valmistelija

  • Patronen Mari, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Mari Patronen, puh. 040 801 6008, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hoiva- ja hoitoalan työntekijöistä on tällä hetkellä valtakunnallisesti suuri pula. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa on ollut tilanteita, joissa työntekijöitä ei ole ollut saatavilla. Ikäihmisten palveluissa on useita kymmeniä avoimia sijaisuuksia ja vakituisia vakansseja, joihin ei saada työntekijöitä. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin hakeutuu entistä vähemmän opiskelijoita, mm. hoiva-avustaja-koulutuksiin vain yksittäisiä henkilöitä. Uusien alalle valmistuneiden määrä ei riitä kattamaan olemassa olevaa henkilöstövajetta, vuosittaisia eläköitymisiä ja uudistetun vanhuspalvelulain mukanaan tuomia rekrytointivaateita.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa valmistui 5/2021 selvitys rekrytointitilanteesta ja toimenpiteistä haasteisiin vastaamiseksi (liite). Yhtenä toimenpiteenä rekrytointihaasteeseen on tavoite käynnistää työperäisen maahanmuuton pilotointi kaupungin omissa ikäihmisten palveluissa. Mehiläinen Oy:n omistama Healthcare Staffing Solutions Oy on tehnyt tarjouksen pilotointia koskien. Suunnitelmana on palkata Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluryhmään syksyn 2021 aikana yhteensä 34 kansainvälisen rekrytointiprosessin kautta tullutta hoiva-avustajaa. Näillä henkilöillä on taustalla lähinnä Filippiineillä suoritettuja sairaanhoitaja- ja lähihoitajakoulutuksia, usean vuoden kokemus hoiva-alalta omassa maassaan ja lisäksi he suorittavat ennen työsuhdetta 60 opintopisteen länsimaisen hoiva-avustajatutkinnon, joka voidaan Suomessa laskea henkilöstömitoitukseen sekä suomen kielen koulutuksen tasolle A2.         

Rekrytoitavien hoiva-avustajien on mahdollista jatkaa opintojaan lähihoitajatutkintoon suorittamalla oppisopimuskoulutuksella 6kk:tta kestävät opinnot. Hoiva-avustajakoulutuksen osalta HSS Oy / Mehiläinen Oy tekee yhteistyötä Sasky-kouluyhtymän kanssa. Lähihoitajaopintojen osalta tavoitteena on, että Tredu toteuttaa lähihoitajaksi valmistavan koulutuksen. HSS Oy/Mehiläinen Oy huolehtii koulutuksen lisäksi myös henkilöstön maahantulojärjestelyt, kaikki tarvittavat asiakirjat ja hankkii heille asunnot. 

Ikäihmisten palveluryhmä on tehnyt kattavaa selvitystä yhteistyössä kaupungin työllisyyspalveluiden, oppilaitoksen (Tredu) ja henkilöstöyksikön kanssa kartoittamalla mahdollisia taloudellisia riskejä, kansainvälisiin rekrytointeihin liittyviä eettisiä näkemyksiä sekä rekrytoitavan työturvallisuutta ja -hyvinvointia lisäävien elementtien kattavuutta. Keskitetyn kansainvälisen rekrytoinnin onnistuminen edellyttää myös vastaanottavien työyhteisöjen valmistautumista saumattomaan yhteistyöhön perehdytyksessä ja kotoutumisen tukemisessa.

HSS Oy / Mehiläinen Oy:n kanssa yhteistyössä tehtävä pilotti kestää 36 kuukautta. Pilotoinnin aikana saadaan arvokasta kokemusta kansainvälisen työvoiman rekrytoinnista ja parhaimmassa tapauksessa maahamme pysyvästi työskentelemään jääviä ammattitaitoisia hoiva- ja hoitotyöntekijöitä.

Hankintalain mukainen kansallinen kynnysarvo sote-palveluissa on 400 000 euroa. Pilotoinnin arvo jää alle kansallisen kynnysarvon, joten siihen ei sovelleta hankintalakia. Pienhankinta ja toiminnan pilotointi on perusteltua toteuttaa ilman kilpailutusta, jotta akuutti henkilöstöpula saadaan ratkaistua nopeammin. Samaan aikaan pilotoinnin kanssa käynnistetään toiminnan laajentamiseen liittyvä kilpailutus. 

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 23.8.2021 kokouksessaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Kaupunginhallituksen päätös merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

"Pilottiin osallistuvilla työyhteisöillä tulee olla itsellä halu kokeiluun ja mahdollisuus vaikuttaa pilottiin osallistumiseen työntekijätasolla, jotta pilotti ei kuormita sellaisia yksiköitä joissa on esimerkiksi työhyvinvointiongelmia."

Kokouskäsittely

Anna Moilanen teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen Satu Sipilän kannattamana: ”Pilottiin osallistuvilla työyhteisöillä tulee olla itsellä halu kokeiluun ja mahdollisuus vaikuttaa pilottiin osallistumiseen työntekijätasolla, jotta pilotti ei kuormita sellaisia yksiköitä joissa on esimerkiksi työhyvinvointiongelmia.” 

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti Anna Moilasen toivomusponsiehdotuksen.

Mari Patronen oli asiantuntijana paikalla kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Johanna Loukaskorpi, Taru Kuosmanen, Anna-Kaisa Ikonen, Katja Kannonlahti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)