Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 13.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 7 Sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontasuunnitelma vuodelle 2022 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:105/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Palomäki Virva, Hankintapäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Virva Palomäki, puh.040 800 4405, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vuosittain vuosikohtaisen ohjaus- ja valvontasuunnitelman, joka ohjaa Tampereen kaupungin järjestämisvastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontatoimintaa. Vuosisuunnitelmassa määritellään ohjauksen ja valvonnan tavoitteet sekä toteuttamisen ja kehittämisen suuntaviivat.

Ohjauksen ja valvonnan painopisteitä asetettaessa on otettu huomioon Valviran ja Aluehallintoviraston määrittelemät painopisteet sekä Tampereen kaupungin valvonnassa tunnistetut riskitekijät. Riskiarvioinnin perusteella valvontakohteiksi on valittu ne palvelut tai yksiköt, joiden asiakas- ja potilasturvallisuusriskit arvioidaan suuremmiksi. Valvottavien yksiköiden valintaan vaikuttavat palautteet kuntalaisilta ja asiamiehiltä, muistutukset ja kantelut sekä omavalvonnassa esiin nousseet havainnot.

Tampereen kaupungin eri toimijoiden suorittamat valvontakäynnit ovat osa kaupungin valvontajärjestelmän kokonaisuutta. Painopiste on ennakoivassa ja vuorovaikutteisessa ohjauksessa ja valvonnassa, jonka tavoitteena on lisätä valvonnan vaikuttavuutta ja läpinäkyvyyttä. Tarvittaessa tehdään myös ennalta ilmoittamattomia ohjaus- ja valvontakäyntejä. Ohjaus- ja valvontatoiminnan tavoitteena on toimia ennakoivasti ja reagoida nopeasti palvelutoiminnassa havaittuihin poikkeamiin silloin, jos palvelusopimuksissa sovitut palvelut eivät toteudu ja aiheuttavat asiakkaalle ongelmia. Laatupoikkeamien ilmetessä palveluntuottajalle annetaan mahdollisuus tilanteen korjaamiseen. Ohjauksessa ja valvonnassa tullaan painottamaan palvelutuottajan kanssa tehtävää yhteistä kehittämistä ja kumppanuutta.

Vuonna 2022 ohjauksessa ja valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota yksiköiden omavalvontaan ja henkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen sekä asiakkaiden hyvän elämän ulottuvuuksien toteutumiseen: itsemääräämisoikeuteen, asiakkaiden ja heidän läheistensä kuulemiseen ja asiakkaiden perustarpeiden toteutumiseen. Lisäksi vuoden 2021 valvonnasta nousseiden huomioiden pohjalta ohjauksessa ja valvonnassa tullaan vahvasti huomioimaan lääkehoidon turvallisuus sekä palvelujen sopimuksenmukaisuus.

Vuosikohtaisen ohjaus- ja valvontasuunnitelman lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt 15.2.2018 pidemmän aikavälin sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontasuunnitelman aikavälille 1.1.2018–31.12.2020. Pidemmän aikavälin ohjaus- ja valvontasuunnitelman voimassaoloa jatkettiin sosiaali-. ja terveyslautakunnan 14.1.2021 tekemällä päätöksellä vuoden 2021 loppuun. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtymässä Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta alkaen, joten seuraava pidemmän aikavälin ohjaus- ja valvontasuunnitelma on tarkoituksenmukaista työstää hyvinvointialuetasoisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjaus- ja valvontasuunnitelma vuodelle 2022 hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Hankintapäällikkö Virva Palomäki oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Mirja Siren/Avi, Kirsi Harju/Avi, sisäinen tarkastus, Virva Palomäki, Mari Patronen, Maria Päivänen, Eeva Torppa-Saarinen, Maritta Närhi, Kaisa Taimi, Lauri Seinelä, Sanna Määttänen, Leena Viitasaari

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.