Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 13.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 9 Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä (yhteistoiminta-alueen asia)  

TRE:112/00.05.00/2022

Valmistelija

  • Hyvönen Sini, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Sini Hyvönen, puh. 040 806 3847, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hallintosäännön 85§:n mukaan lautakunnat vastaavat tehtäväalueensa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä, toimeenpanon valvonnasta ja tuloksellisuudesta. Lautakunnat raportoivat kaupunginhallitukselle sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Sisäinen valvonta varmistaa organisaation tavoitteiden saavuttamista ja toiminnan laillisuutta. Riskienhallinnalla tunnistetaan, arvioidaan ja hallitaan tavoitteiden saavuttamista uhkaavia tekijöitä.

Kaupunginhallitus antaa toimintakertomuksessaan selonteon riskienhallinnan tilanteesta. Selonteon laatimiseksi lautakunta antaa selonteon omasta toiminnastaan. Selonteko pohjautuu sisäisen tarkastuksen mallin mukaiseen palvelualueen itsearviointiin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimintatavoista. Arviointi ja selonteko käsitellään lista-asiana lautakunnan kokouksessa. Ne ovat myös erillisinä liitteinä osana sosiaali- ja terveyspalvelujen vuoden 2021 tilinpäätöstä.

Tilinpäätösarvioinnin pohjalta hallinto- ja johtamiskulttuuriin ei ole huomautettavaa kuin sen osalta, että palveluvelvoitteiden täysimittainen täyttäminen on haasteellista vuosisuunnitelmassa pysymiseksi erityisesti koronapandemian vuoksi, mikä rajoittaa jossain määrin kasvaviin asiakastarpeisiin vastaamista ja muodostaa ison paineen työhyvinvoinnille. Koronapandemia ollut vuosien 2020–2021 aikana merkittävänä kuormitustekijänä, jonka vaikutuksia vuodelle 2022 on mahdotonta ennustaa. Hyvinvointialuevalmistelu on alkanut vuoden 2021 aikana ja se tulee työllistämään merkittävästi palvelualueen johtoa myös tulevana vuonna. Johtamisen merkitys korostuu entisestään sote-uudistuksen toteuttamisessa, sillä samanaikaisesti on pyrittävä hallitsemaan pandemian vaikutuksia.

Sote-palvelujen riskiprofiili ovat osana vuosisuunnitelmaa ja raportointi vuosikellon mukaisesti. Riskiprofiilit on viety uuteen kaupunkitasoiseen järjestelmään ja päivitetty joulukuussa 2021. Riskienhallinnan prosessia on kehitetty aiempaa dynaamisemmaksi ja vastuut ovat selkiytyneet. Myös työturvallisuutta on parannettu uuden järjestelmän avulla.

Hallinto- ja johtamiskulttuuri on hyvällä tasolla. Palvelualueen johtamisjärjestelmää ja sitä dokumentoivaa ja viestivää aineistoa on kuitenkin jatkuvasti kehitettävä suhteessa muuttuvaan toimintaympäristöön. Johtamisen ja esimiestyön tukeminen on erityisen tärkeää sote-uudistuksen toteuttamisessa.

Riskienhallinta on pääosin hyvällä tasolla. Se on nivottu aiempaa tiiviimmin osaksi toiminnan ja talouden suunnitteluprosessia. Riskienhallinnan kokonaiskoordinaatio on vastuutettu ja kehittämistyötä jatketaan. Varautumista on kehitetty valmiussuunnittelun kokonaiskoordinaatiota parantamalla.

Valvontatoiminta on pääosin hyvällä tasolla. Talouden ja toiminnan raportoinnin ja tiedon hyödyntämisen kehittämistä jatketaan. Erilaisten asiakas- ja palvelupoikkeamien systemaattinen analysointi vaatii kehittämistä. Tietoturvallisuutta parannetaan suunnitelmallisesti paremman tiedonhallinnan ja koulutusten avulla.

Viestintä ja raportointi ovat pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Viestintää tulee kehittää monikanavaisemmaksi. Tiedolla johtamisen kehittämistä tulee jatkaa ja sen jatkuvuutta varmistaa.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan seuranta ja arviointi on pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Kehittämistä tullaan tekemään päivittäisjohtamista tukevan riskienhallinnan osalta. Jatkossa toimintatavan kuvaus valmistellaan aiempaa osallistavammin.

Kokonaisarviona palvelualueen johto lausuu, että sosiaali- ja terveyspalvelujen sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat pääosin hyvällä tasolla. Merkittäviä puutteita ei ole todettu. Kehittämistä vaativat keskeisimmät asiat ja toimenpiteet ovat:

  • Sote-uudistuksen hallittu toteutus ja toiminnan jatkuvuuden turvaaminen.
  • Omavalvonnan ja muun valvontatoiminnan kehittäminen edelleen osana kehittämisen, hallinnon ja asiakasohjauksen yksikön toimintaa yhteistyössä palveluryhmien kanssa.
  • Työturvallisuus-, riskienhallinta- ja HaiPro-järjestelmien raportointimahdollisuuksien hyödyntäminen ja kehittäminen.
  • Soten varautumis- ja valmiussuunnittelun, -viestinnän ja -raportoinnin kehittäminen STM ohjeistusten mukaisesti erityisesti hyvinvointialueen valmistelua silmällä pitäen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelupäällikkö Sini Hyvönen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä Taru Kuosmanen teki pykälän liitteisiin seuraavat muutokset: liitteet ”Liite 5 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimintatavan kuvaus 5.1.2022” ja ”Liite 6 Soten sisäisen valvonnan selonteko 2021” korvataan päivitetyillä liitteillä, joihin on korjattu lautakunnan 13.1.2022 kokouksen päivämäärät. Lisäksi pykälään lisätään liite ”Sotela 13.1.2022 Granite - Riskiprofiili 31.12.2021”. Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi totesi näin päivitettyjen liitteiden ja lisätyn liitteen olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Sisäinen tarkastus, Sini Hyvönen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)