Kaupunginhallitus, kokous 31.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 31 Tampereen kaupungin sitoutuminen Green City Accord -aloitteeseen 

TRE:7515/11.01.00/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Green City Accord (GCA) on Euroopan komission vuonna 2020 julkistama ympäristönsuojeluun sitoutuneiden eurooppalaisten kaupunkien aloite. Aloitteen visiona on terveempi, puhtaampi ja vihreämpi kaupunki, jossa kaupunkilaisilla on ympäristön osalta turvallista asua ja työskennellä ja jossa ympäristö edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Aloitteen allekirjoittaneet kaupungit sitoutuvat tehostamaan toimiaan vuoteen 2030 mennessä erityisesti viidellä aloitteen osa-alueella:

  1. iImanlaadun merkittävä paraneminen mahdollisimman pian pohjaten WHO:n ohjeistukseen ja EU:n ilmanlaatustandardeihin,
  2. vedenlaadun merkittävä parantaminen eri vesimuodostumissa (esim. järvet, purot, joet, rannikkovedet) ja kestävä vedenkäyttö,
  3. kaupunkiluonnon monimuotoisuuden suojelu ja parantaminen sisältäen viheralueiden määrän ja laadun kaupungissa ja urbaanien ekosysteemien vähenemisen pysäyttämisen sekä niiden ennallistamisen,
  4. kiertotalouden ja jätteiden käsittelyn kehittäminen parantamalla merkittävästi kotitalouksien jätteidenkäsittelyä, vähentämällä jätteiden syntyä ja sijoittamista kaatopaikalle sekä lisäämällä tuotteiden uudelleenkäyttöä, korjaamista ja kierrätystä sekä
  5. melusaasteen vähentäminen WHO:n suositusten mukaiselle tasolle.


Aloitteen allekirjoittaa pormestari kaupunginhallituksen hyväksyttyä liittymisen.

Liityttyään aloitteeseen kaupunki tekee kahden vuoden kuluessa EU:n lainsäädännön vähimmäisvaatimukset ylittävän suunnitelman em. osa-alueiden toteuttamiseksi. Kaupunki määrittää lähtötilanteen vertailutasot.

Kaupunki raportoi edistyksestä kolmen vuoden välein.

Aloitteesta vastaa komission ympäristöpolitiikan pääosasto. Aloitteen kehittämistä ja toimeenpanoa tukevat Tampereen keskeiset kansainväliset yhteistyöverkostot EUROCITIES ja ICLEI sekä Euroopan kuntien ja alueiden neuvosto CEMR. Suomesta Green City Accord -aloitteen ovat allekirjoittaneet tähän mennessä Helsinki, Hämeenlinna, Lahti, Lappeenranta, Turku ja Vantaa.

Valtuuston 2018 hyväksymien Kestävä Tampere 2030 -ympäristöpolitiikan linjauksien kuudesta osa-alueesta useimpia toteutetaan hiilineutraalisuus tiekartan toimenpitein. Kahden muun kokonaisuuden (Kestävä kaupunkiluonto ja Hyvä ympäristön tila) ja osin Kestävä materiaalitalous -kokonaisuuden keskeiset tavoitteet ovat linjassa tämän EU:n Green City Accord -aloitteen kanssa.

Aloitteeseen sitoutuminen luo Tampereen ympäristönsuojelutyölle kansainvälisen kattositoumuksen ilmasto- ja energia-asioiden Covenant of Mayors -sitoumuksen rinnalle ja tarjoaa tamperelaiselle vihreän, puhtaan ja terveellisen kaupunkiympäristön kehittämiselle uudenlaista kansainvälistä näkyvyyttä ja vertailtavuutta. Sitoutumalla Green City Accordin tavoitteisiin kaupunki vauhdittaa omia paikallisia ympäristönsuojelun toimia. Edelleen kansainvälisessä verkostossa toimiminen mahdollistaa helpommin omien toimiemme vertailua yhteisen viitekehyksen avulla.

Aloitteen yhteyshenkilönä toimii kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri ja aloitteen sisällöllistä toteutusta koordinoi kaupunkiympäristön palvelualueen Kestävä kaupunki -palveluryhmä, joka osittain myös vastaa toteutuksesta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupunki sitoutuu Euroopan komission vihreiden kaupunkien Green City Accord -aloitteeseen.

Tampereen kaupunki laatii kahden vuoden kuluessa vuoteen 2030 ulottuvat tavoitetasot ja toimintasuunnitelmat aloitteen mukaisille ympäristönsuojelun avainalueille ja raportoi edistymisestään aloitteen edellyttämällä tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunnot

Esityslistan liitteenä olevien lausuntojen mukaisesti Tampereen Vesi Liikelaitos, Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy puoltavat Tampereen kaupungin liittymistä aloitteeseen.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Kari Kankaala, Sanna M Huikuri, Laura Inha, Harri Willberg, Anu Toppila, Petri Jokela, harri.kallio@pjhoy.fi, timo.heinonen@keskuspuhdistamo.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.