Kaupunginhallitus, kokous 31.1.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 30 Mielenterveys- ja päihdeneuvoston asettaminen ja jäsenten valitseminen toimikaudeksi 1.2. - 31.12.2022 

TRE:456/00.01.05/2022

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325 ja palvelupäällikkö Jukka Tapiola, puh. 040 531 4434, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen mielenterveys- ja päihdepalveluissa tapahtuneiden muutosten ja Tampereen päihdetilanteesta aiemmin tehtyjen selvitysten perusteella on todettu alueellinen tarve sekä yhdenmukaistaa toimintaa että saattaa päihdetyön eri toimijat yhteen kehittämään päihdetyötä. Valtuutettu Aila Dündar-Järvisen laatiman valtuustoaloitteen ja sosiaali- ja terveyslautakunnan siihen antaman vastauksen (24.8.2021, § 104) pohjalta kaupunginhallitus päätti (20.9.2021, § 429), että valmistelu mielenterveys-​ ja päihdeneuvoston perustamiseksi vuodeksi 2022 aloitetaan.  

Tampereen kaupungin hallintosäännön 14 §:n mukaan kaupunginhallitus voi asettaa myös muita kuin hallintosäännössä erikseen mainittuja vaikuttamistoimielimiä. Kaupunginhallitus päättää vaikuttamistoimielinten kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä.

Päihde-​ ja mielenterveysneuvosto on neuvoa antava toimija,​ jolla ei ole päätöksentekovaltaa. Neuvoston tehtävänä on

  • toimia yhteisenä keskustelufoorumina, jonka toiminta tukee julkisen ja kolmannen sektorin mielenterveys- ja päihdetyön koordinointia, kehittämistä ja mahdollisten yhteisten hankkeiden toteuttamista.
  • tukea vuorovaikutuksen syntymistä eri toimijoiden sekä kuntalaisten välillä.
  • työskennellä yhteistyössä päihdeasiamiehen ja asiakasraadin kanssa.
  • osallistua muiden neuvostojen ja neuvottelukuntien tavoin aktiivisesti kaupungin päätöksentekoon antamalla lausuntoja itseään kiinnostavista kysymyksistä.
  • käsitellä muun muassa ajankohtaisia päihde-​ ja mielenterveysasioita,​ mahdollisia aloitteita,​ nykytilaa ja palveluiden käyttäjien kokemuksia.
  • tehdä esityksiä päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi.


Vuoden 2022 aikana selvitetään mielenterveys-​ ja päihdeneuvoston toiminnan jatkuminen sekä sijoittuminen tulevan sote- ja pela-uudistuksen myötä.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston työtä koordinoi sosiaali- ja terveyspalvelujen psykososiaalisen tuen palveluryhmä. Neuvoston esittelijänä toimii päihde- ja maahanmuuttajapalveluiden palvelupäällikkö ja neuvoston sihteerinä toimii palveluryhmän nimeämä henkilö.

Vaikuttamistoimielimen jäsenet eivät ole kunnan luottamushenkilöitä,​ eikä jäsenten kelpoisuudesta säädetä laissa. Myöskään tasa-​arvolain vaatimukset eivät tule suoraan sovellettaviksi,​ mutta kokoonpanossa on syytä pyrkiä naisten ja miesten tasapuoliseen edustukseen.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäseniksi esitetään valittaviksi 11 asiantuntijajäsentä siten, että heistä neljä on Tampereen kaupungin palvelujen työntekijöitä, kuusi järjestöjen edustajia ja yksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin edustaja. Ehdotetut Tampereen kaupungin työntekijäjäsenet on valittu yhteistyössä eri palveluryhmien kesken. Ehdotetut järjestöjen edustajat on valittu kutsuttuina järjestöjen päihde- ja mielenterveysverkoston kautta. Lisäksi neuvostoon esitetään valittavaksi neljä luottamushenkilöjäsentä.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston puheenjohtaja nimetään kaupunginhallituksen kokouksessa nimetyistä luottamushenkilöistä ja varapuheenjohtaja nimetään neuvoston ensimmäisessä kokouksessa järjestöedustajista.

Kaupunginhallitus on päättänyt vaikuttamistoimielinten palkkioista 9.8.2021 § 337 ja korjannut päätöstä 20.12.2021 § 585. Kaupunginhallituksen päätöksen 20.12.2021 § 585 mukaan maahanmuuttajaneuvoston, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston kokouksesta maksetaan jäsenelle kokouspalkkiota 170 euroa ja puheenjohtajalle jäsenen palkkio 50 prosentilla korotettuna 1.8.2021 alkaen. Mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäsenelle ja puheenjohtajalle maksettavan kokouspalkkion esitetään olevan samansuuruinen kuin muilla edellä mainituilla neuvostoilla. Palkkiota ei makseta Tampereen kaupungilla palvelussuhteessa oleville kaupungin asiantuntijajäsenille.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Asetetaan mielenterveys- ja päihdeneuvosto toimikaudeksi 1.2. - 31.12.2022.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäseniksi valitaan

Tanja Airaksinen, palvelupäällikkö, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Heli Norolahti, kehittäjäsosiaalityöntekijä, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Jenni Heikkinen, kokemusasiantuntija, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Jaana Ylänen, hyvinvointikoordinaattori, sivistyspalvelut, Tampereen kaupunki

Miika Joenperä, Tampereen A-Kilta Ry

Katia Laakso, Sopimusvuori Ry

Anu-Susanna Kallio, Taimi Ry

Anne Ovaska, A-Klinikkasäätiö

Eeva-Kaisa Hohenthal, Siltavalmennus

Sinikka Särkkä, omaiskokemusasiantuntija, Pirkanmaan mielenterveysomaiset Finfami Ry

Jarmo Romu, osastonhoitaja, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

sekä neljä muuta jäsentä.

Mielenterveys- ja päihdeneuvostoon valituista luottamushenkilöjäsenistä valitaan puheenjohtaja.

Mielenterveys- ja päihdeneuvosto oikeutetaan nimeämään neuvoston varapuheenjohtaja järjestöedustajista.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston esittelijäksi määrätään sosiaali- ja terveyspalvelujen päihde- ja maahanmuuttajapalveluiden palvelupäällikkö ja sihteeriksi psykososiaalisen tuen palveluryhmän nimeämä henkilö.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston kokouksesta maksetaan jäsenelle kokouspalkkiota 170 euroa ja puheenjohtajalle jäsenen palkkio 50 prosentilla korotettuna 1.2.2022 alkaen. Palkkiota ei makseta Tampereen kaupungilla palvelussuhteessa oleville kaupungin asiantuntijajäsenille.

Päätös

Asetetaan mielenterveys- ja päihdeneuvosto toimikaudeksi 1.2. - 31.12.2022.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäseniksi valittiin

Tanja Airaksinen, palvelupäällikkö, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Heli Norolahti, kehittäjäsosiaalityöntekijä, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Jenni Heikkinen, kokemusasiantuntija, päihde- ja maahanmuuttajapalvelut, Tampereen kaupunki

Jaana Ylänen, hyvinvointikoordinaattori, sivistyspalvelut, Tampereen kaupunki

Miika Joenperä, Tampereen A-Kilta Ry

Katia Laakso, Sopimusvuori Ry

Anu-Susanna Kallio, Taimi Ry

Anne Ovaska, A-Klinikkasäätiö

Eeva-Kaisa Hohenthal, Siltavalmennus

Sinikka Särkkä, omaiskokemusasiantuntija, Pirkanmaan mielenterveysomaiset Finfami Ry

Jarmo Romu, osastonhoitaja, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä

Aila Dündar-Järvinen,
Meri Lust,
Kari-Pekka Rauhala,
Mika Arramies.

Mielenterveys- ja päihdeneuvostoon valituista luottamushenkilöjäsenistä valittiin puheenjohtajaksi Aila Dündar-Järvinen.

Mielenterveys- ja päihdeneuvosto oikeutetaan nimeämään neuvoston varapuheenjohtaja järjestöedustajista.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston esittelijäksi määrätään sosiaali- ja terveyspalvelujen päihde- ja maahanmuuttajapalveluiden palvelupäällikkö ja sihteeriksi psykososiaalisen tuen palveluryhmän nimeämä henkilö.

Mielenterveys- ja päihdeneuvoston kokouksesta maksetaan jäsenelle kokouspalkkiota 170 euroa ja puheenjohtajalle jäsenen palkkio 50 prosentilla korotettuna 1.2.2022 alkaen. Palkkiota ei makseta Tampereen kaupungilla palvelussuhteessa oleville kaupungin asiantuntijajäsenille.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyn kuluessa Kalervo Kummola esitti, että mielenterveys- ja päihdeneuvoston jäseniksi valitaan Aila Dündar-Järvinen, Meri Lust, Kari-Pekka Rauhala, Mika Arramies. Edelleen hän esitti Aila Dündar-Järvistä neuvoston puheenjohtajaksi.

Puheenjohtaja totesi Kummolan ehdotuksen tulleen hyväksytyksi yksimielisesti.

Tiedoksi

Valitut, Maritta Närhi, Tanja Airaksinen, Lotta Perämaa, Monetra Pirkanmaa Oy / Palkat, Luottamushenkilömuutokset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.