Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 22.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 51 Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset vuodelle 2022 

TRE:2/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Ahonen Juha, Kulttuurijohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, puh. 040 800 4836, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2022 toiminta-avustukset julistettiin haettaviksi 3.1.2022. Hakuaika päättyi 31.1.2022 klo 15.45. Määräaikaan mennessä kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustusta haki 66 yhteisöä (siirtojen jälkeen 55). Vuonna 2021 hakijoita oli siirtojen jälkeen 49.

Kaupunginvaltuuston tekemän talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen avustusmäärärahoihin tehtiin leikkauksia vuosina 2018–2020. Vuonna 2021 sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustusten määrärahat säilyvät säilyivät lähes ennallaan, eikä leikkauksiin ole varauduttu myöskään vuoden 2022 talousarviossa. Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustusten määräraha vuodelle 2022 on 440 500.

Toiminta-avustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 444 000 euroa. Tila-avustuksia esitetään myönnettäväksi yhteensä 442 984,14 euroa. Lisäksi esitetään lautakunnan kokouksessa 22.3.2022 erikseen päätettäväksi tila-avustuksen myöntämistä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolle 8 309,89 euroa.

Avustamisen periaatteet ja arviointikriteerit

Avustuskokonaisuudelle on kirjattu arviointikriteerit, joiden valossa avustushakemuksia arvioidaan (sikula 14.12.2021). Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset ovat harkinnanvaraisia avustuksia, joita voidaan myöntää paikallisesti keskeisille kulttuuri- ja taideyhteisöille, joiden toiminta on vakiintunutta ja ammattimaisesti toteutettua. Avustustoiminnan tavoitteena on turvata kulttuurin monimuotoinen toimintakenttä sekä kulttuurin saavutettavuus. Avustusta voidaan myöntää kulttuuri- ja taideyhteisöille, esittävän taiteen yhteisöille, tuotantoyhteisöille, valtakunnallisille aluekeskuksille, kulttuuritaloille ja -keskuksille sekä museoille.

Avustusta voidaan myöntää toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Julkisen tuen osuus menoista saa olla maksimissaan 80 %. Avustusta ei myönnetä palkintoihin, hankkeisiin tai investointeihin. Avustusta ei myöskään myönnetä valtakunnallisille liitoille tai toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa eduksi. Avustusta ei pääsääntöisesti myönnetä julkaisuihin, tallenteisiin tai taiteen perusopetukseen.

Hakemuksia arvioitaessa otetaan huomioon avustettavan toiminnan laatu, vaikuttavuus ja laajuus. Huomiota kiinnitetään myös toiminnan suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen, hakijan omaan rahoitusosuuteen sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksen toteutumiseen. Näiden lisäksi arvioidaan hakijayhteisöjen toiminnan vastaavuutta kaupungin strategisiin tavoitteisiin.

Avustustoiminnan yleisten periaatteiden (kh 23.11.2009, päivitetty 25.11.2019) mukaan kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Mikäli yhdistyksen toiminta on laaja-alaista, tulee yhdistyksen asiakirjoista voida todentaa avustettavan toiminnan sisältö ja kustannukset Tampereella tapahtuvassa toiminnassa. Avustustoiminnassa otetaan huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustusta ei myönnetä toimintaan, jonka mahdollinen tuotto käytetään omistajiensa hyväksi. Osuuskunnilla on oltava säännöissään merkintä siitä, että ylijäämää ei jaeta osuuskunnan jäsenille, samoin osakeyhtiöillä on oltava yhtiöjärjestyksessään merkintä siitä, että yhtiö ei jaa omistajilleen voittoa, vaan toimii yleishyödyllisenä yhtiönä.

Tampereen kaupungin toiminta-avustusta saavien yhdistysten ja yhteisöjen toivotaan käyttävän Tampere.Finland -tunnusta omassa viestinnässään.

Hakemusten siirtäminen

Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Joidenkin yhdistysten hakemusten on sisällöllisen arvioinnin perusteella katsottu toimintansa luonteen vuoksi kuuluvan toisen avustuskokonaisuuden piiriin. Tällä perusteella joitakin avustushakemuksia on siirretty käsiteltäväksi muissa avustuskokonaisuuksissa.

Seuraavien yhteisöjen hakemukset (9 kpl) on siirretty kulttuuri- ja taideyhteisöjen kokonaisuudesta kulttuuriharrastusyhdistysten avustuskokonaisuuteen:

  • Händel-kuoro ry
  • Kulttuurin perikunta ry
  • Kurpitsaliike ry
  • Lasten ja nuorten satumatto ry
  • Mieskuoro Laulajat ry
  • Taideyhdistys Elo ry
  • Tampere Burlesque ry
  • Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry
  • Teatteriyhdistys Eliisa ry

 

Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen / Tampereen Suomalais-Saksalaisen Yhdistyksen ja TamRoma ry:n hakemukset siirrettiin käsiteltäväksi Kulttuurivähemmistöjen toiminta-avustuskokonaisuuteen. Tampereen Saksalaisen Kulttuurikeskuksen avustukseksi esitettiin arvioinnissa 16 000 euroa kuten aiempinakin vuosina, ja jotta avustus pysyisi siirron jälkeen samalla tasolla, tuo määräraha siirrettiin yhteisön mukana Kulttuuri- ja taideyhteisöjen alkuperäisestä määrärahasta (456 500 euroa) Kulttuurivähemmistöjen avustuskokonaisuuteen.

Esteetön taide ja kulttuuri ry:n hakemus siirrettiin Terveyden, hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen toiminta-avustuskokonaisuuteen.

Vastaavasti kulttuuriharrastusyhdistysten kokonaisuuteen osoitetuista hakemuksista Ahjolan Setlementti ry:n ja Suomen Nyrkkeilymuseoyhdistys ry:n hakemukset siirrettiin kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustuskokonaisuuteen.

Avustusesitys 

Hakemusten arviointia on tehty työryhmässä, jossa on mukana asiantuntijoita kulttuurin palveluryhmästä.  

Toiminta-avustuksia esitetään myönnettäväksi 46 yhteisölle yhteensä 444 000 euroa. Lisäksi tila-avustuksia esitetään myönnettäväksi 6 yhteisölle yhteensä 442 984,14 euroa. Vuonna 2021 myönnettiin 46 yhteisölle toiminta-avustuksia yhteensä 463 000 euroa ja tila-avustuksia 180 199 euroa. Liitteessä on kooste avustusta vuonna 2022 hakeneista yhteisöistä, esitetyistä avustussummista ja kahden edellisen vuoden avustukset. Tila-avustusten osalta on liitteessä mainittu rakennuksien nimet, niissä vuokralla olevien yhteisöjen nimet sekä tila-avustusten summat vuonna 2022.

Arvioinnin perusteella joidenkin avustusta hakeneiden yhteisöjen ei voida katsoa täyttävän Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustusten avustuskriteereitä:

  • Avustusta ei pääsääntöisesti myönnetä taiteen perusopetukseen. Baletti- ja Tanssistudio Teija Suova Oy toteuttaa taiteen perusopetusta. Lisäksi hakemuksen liitteistä puuttui pakollisia liitteitä.
  • Avustusta voidaan myöntää toimijan säännölliseen ja ympärivuotiseen Tampereelle sijoittuvaan perustoimintaan. Liikennesuunnittelun Seura ry:n toiminnan katsottiin olevan valtakunnallista. 
  • Livelaboratorio Tampere Oy puolestaan haki toiminta-avustusta järjestääkseen ikärajattomia konsertteja sekä ikäihmisille suunnattuja päiväkonsertteja. Avustuksen käyttötarkoituksen katsottiin olevan enemmän kohdeavustuksen tyyppistä toimintaa kuin säännöllistä ja ympärivuotista toiminta-avustuksella tuettavaa perustoimintaa. 
  • Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry on aiemmin maksanut vuokraa kaupungille (kitialle) tiloistaan n. 2 971 euroa. Uuden, kulttuurin palveluryhmän kanssa tehdyn vuokrasopimuksen myötä yhdistyksen maksama vuokra poistui ja tästä syystä myös lähes samansuuruinen toiminta-avustus poistettiin. Yhdistyksen saama avustus on siis muutoksen myötä vuonna 2022 kokonaan tila-avustuksen muodossa.
  • Toiminnan ei katsottu olevan riittävän vakiintunutta Pirkanmaan selloyhdistys ry:llä ja Viikinsaaren kesäteatterin kannatusyhdistys ry:llä.
  • Lähtökohtaisesti avustusta ei myönnetä yhdistykselle, jonka jäsenyys on rajattu ja jonka toiminta on suljettu muulta kuin jäsenistöltä. Tampereen freelance-näyttelijät ry:n jäseneksi voi päästä vain henkilö, joka on Suomen Näyttelijäliitto ry:n varsinainen jäsen tai koejäsen. 
  • Samaan tarkoitukseen Tampereen kaupungilta voi saada avustusta ainoastaan yhden avustuksen muodossa. Tampering ry:lle on jo myönnetty toiminta-avustusta vuodelle 2022 Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien toiminta-avustuskokonaisuudesta. Yhdistyksen muun toiminnan katsottiin olevan melko pienimuotoista.

 

Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry, Pirkkalaiskirjailijat ry, Pispalan kulttuuriyhdistys ry, Tampereen Taiteilijaseura ry ja Tampere-seura ry saavat tiloja vastikkeetta käyttöönsä. Pispalan saunayhdistys ry:llä ja Tampereen Taiteilijaseura ry:llä on myös käytössään kaupungin tiloja, joista he maksavat kulttuurin palveluryhmälle osittaista vuokraa. Kulttuurin palveluryhmällä on kyseisistä tiloista vuokrasopimus kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän (kitian) kanssa, jolle kulttuurin palveluryhmä maksaa tilojen kokonaisvuokrat laskua vastaan. Tila-avustukset siis määräytyvät joko kitian määrittämien kokonaisvuokrien mukaan tai kokonaisvuokran ja toimijan maksaman vuokran erotuksesta. Vuokrissa mahdollisesti tapahtuvat muutokset huomioidaan vuosittain kulttuurin palveluryhmän talousarvion kehyksessä lisäyksenä tai vähennyksenä.

Muutoksena edellisiin vuosiin tila-avustuksen piiriin on tuotu Hirvitalo (Pispalan kulttuuriyhdistys ry), Tahmelan huvila (Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry), Rajaportin sauna (Pispalan saunayhdistys ry), sekä Tampereen taiteilijaseuran ylläpitämät taiteilijatalot Hatanpään pesula sekä Takahuhdin taidekeskus. Yhdistykset ovat aiemmin olleet vuokralla kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmällä alennetulla vuokralla. Muutoksella tehdään yhdistysten kaupungilta saamaa tukea läpinäkyvämmäksi, turvataan yhdistysten toiminta ja kiinteistöjen kunnossapito. Muutos on sisäinen vastuujärjestely yksiköiden välillä ja yhdistysten taloudelliset velvoitteet ja niiden saama tuki kaupungin suuntaan pysyy muutoksen myötä samana aiempaan verrattuna.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi kaupungin myöntämää toiminta-avustusta ei ole tarkoitettu käytettäväksi Venäjän valtion tai sen edustamien virallisten tahojen kanssa tehtävään tai tukemaan toimintaan. Mikäli näin katsotaan tapahtuneen, avustussumma peritään kokonaisuudessaan takaisin.

Päätöksenteon ehdollisuus

Kulttuuriosuuskunta TRELMU:n tulee toimittaa osuuskunnan päivitetyt säännöt sähköpostin liitteenä pdf.-muodossa osoitteeseen sive@tampere.fi 30.9.2022 mennessä. Uusissa säännöissä pitää olla maininta siitä, että ylijäämää ei jaeta osuuskunnan jäsenille. Mikäli vaadittua asiakirjaa ei toimiteta määräaikaan mennessä, mainitulle yhteisölle myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä peruuttaa.

Hakemusasiakirjat liitteineen ovat nähtävinä pyydettäessä 15.3.2022 alkaen. Yhteyshenkilö tapahtumakoordinaattori Venla Moisala, etunimi.sukunimi@tampere.fi, puh. 040 800 4836.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset jaetaan liitteenä olevan esityksen mukaisesti kulttuurin palveluryhmän kustannuspaikalta 137010, sisäinen tilaus 23917, kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustukset. Tila-avustukset maksetaan puolestaan kustannuspaikalta 137011.

Toiminta-avustusten maksatus voidaan aloittaa ennen päätöksen lainvoimaisuutta sillä ehdolla, että avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan saamansa avustuksen, mikäli päätös muuttuu muutoksenhaun vuoksi.

Myönnetty avustus voidaan viranhaltijan päätöksellä joko keskeyttää tai avustus peruuttaa, mikäli avustusehtoja rikotaan tai mikäli edellytykset avustuksen saamiselle eivät täyty. Myönnetty avustus on käytettävä vuoden 2022 aikana eikä avustuksen käyttöä ole mahdollista siirtää seuraavalle vuodelle ilman myöntäjän lupaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakijat, Teemu Irri, Marianna Lehtinen, Eija Koivusalo, Taina Myllyharju, Susanna Lundström, Marjo-Riitta Saloniemi, Päivi Lehtinen, Sirpa Peuraniemi, Aliisa Piirla, Niina Niiniluoto, Jaakko Laurila

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.