Vanhusneuvosto, kokous 20.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Aloite hyvinvointialueen vanhusasiavaltuutetun vakanssin perustamisesta 

TRE:2789/01.02.01/2022

Valmistelija

  • Nurmio Kirsi, Suunnittelija

Perustelut

 

Pirkanmaan vanhusneuvostot kokoontuivat 22.11.2018 Tampereella ja päättivät esittää maakuntavalmisteluun maakunnallisen vanhusasiamiehen (vanhusasiavaltuutetun) viran perustamista tulevaan maakuntahallintoon. Sote-uudistuksessa on nähty monia käänteitä, mutta tämä aloite on edelleen ajankohtainen: Hyvinvointialue tarvitsee vanhusasiavaltuutetun.

Valtakunnallinen vanhusasiavaltuutettu aloitti työnsä tämän vuoden alussa.

Tampereella on ollut vanhusasiamies jo vuodesta 2011.  Vanhusasiamies on Tampereella hyvin käytetty ja tärkeä palvelu. Tampereen kaupungin vanhusasiamieheen otettiin vuoden 2021 aikana yhteyttä noin 326 kertaa. Yhteydenottojen syynä on useimmiten tyytymättömyys asumispalveluihin tai kotiin annettaviin palveluihin. Vanhusasiamies tarjoaa neuvontaa ja ohjausta palvelun laatuun liittyvissä epäkohdissa tai kun asiakas katsoo, ettei palvelu vastaa sitä mitä voi odottaa. Vanhusasiamies selvittää ja etsii ratkaisuja asiakkaiden ja palveluntarjoajien ristiriitatilanteissa ja tarvittaessa opastaa heitä valitusmenettelyssä.  Tarvittaessa vanhusasiamies voi järjestää yhteistyöneuvotteluita tai osallistua asiakkaan hoitoneuvotteluun. Kokonaisvaltaisessa ikäihmistenpalvelujen valvonnassa vanhusasiamies mahdollistaa yksittäisten asiakkaiden tilanteiden käsittelemisen. Vanhusasiamiehen työpanos vapauttaa organisaation muiden työntekijöiden työaikaa tekemään toimenkuvansa mukaista työtehtävää. Vanhusasiamies toimii osana ohjaus- ja valvontaryhmää tehden yhteistyötä valvontakoordinaattorin kanssa epäkohtiin liittyvissä valvontatarpeissa.

Vanhusasiamies on Tampereen vanhusneuvostolle keskeinen yhteistyökumppani. Vanhusasiamiehellä on läsnäolo- ja puheoikeus vanhusneuvoston kokouksissa ja tarvittaessa vanhusneuvosto voi antaa vanhusasiamiehelle selvitettäväksi yksittäistä kuntalaista koskevia asioita.

Nyt kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy hyvinvointialueelle, on tärkeää, että sieltä sitten löytyy myös ikäihmisten oikeusturvan ja laadukkaiden palvelujen varmistamiseen välttämätön vanhusasiavaltuutettu. Vanhusasiavaltuutettu on tärkeä ikäihmisten päivittäisten arjen asioiden sujumisen ja elintärkeiden sosiaalipalveluiden laadun takaamiseksi. Tälle valtuutetulle on vielä nykyistä enemmänkin tarvetta, kun palveluiden järjestämisessä tapahtuu paljon muutoksia. Jonkun täytyy olla ikäihmisten vierellä valvomassa, että he saavat sellaista palvelua ja kohtelua kuin heille lain ja oikeuden mukaan kuuluu.

Vanhusasiavaltuutetun tehtävänkuva ja työn järjestelyt voidaan ratkaista myös eri tavalla kuin Tampereella, tarpeen mukaan. Hyvinvointialueen vanhusasiavaltuutettu voisi esimerkiksi toimia myös hyvinvointialueen vanhusneuvoston esittelijäsihteerinä.

 

Päätösehdotus oli

Tampereen vanhusneuvosto esittää hyvinvointialueelle, että hyvinvointialue perustaa vanhusasiavaltuutetun vakanssin.

Päätös

Kari Itkosen esitys lisäyksestä aloitteeseen hyväksyttiin. Itkonen toimittaa lisäyksen esittelijäsihteerille, joka lisää sen aloitteeseen. Sitten aloite lähetetään hyvinvointialueelle.