Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 10.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Pirkanmaan pelastuslaitoksen alustava palvelu- ja vuosisuunnitelma 2022 

TRE:3655/02.02.01/2021

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2022-2025 taloussuunnitelman kokouksessaan 15.11.2021. Nyt laadittavassa palvelu- ja vuosisuunnitelmassa jaetaan tavoitteet sekä tulo- ja menoarviot edelleen pienimmiksi kokonaisuuksiksi. Palvelu- ja vuosisuunnitelma tarkentaa talousarviota. Pirkanmaan pelastuslaitoksen osalta palvelu- ja vuosisuunnitelma laaditaan vain vuodelle 2022, koska taloussuunnitelmavuodet kuuluvat 2023 toimintansa aloittavan hyvinvointialueen toiminnan piiriin.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2022 toiminnan painopisteet ovat hallinnon muutoksessa ja välttämättömien kehittämishankkeiden edistämisessä sekä varsinkin alkuvuoden aikana koronatilanteen hallinnassa. Hyvinvointialueen valmistelu on hallinnon ja myös muiden toimintojen keskeisin painopiste sekä vuoden 2022 aikana että pidemmälläkin aikavälillä. Hyvinvointialueen väliaikainen toimielin päättää toimintansa helmikuun 2022 lopussa ja uutta hallintoa muodostetaan aluevaalien jälkeen koko kevään ajan. Tähän liittyy oleellisesti pelastuslaitoksen valmistelutyön muokkaaminen uudella tavalla ja valmistelutyön johtamisessa tehdään tilanteeseen liittyviä muutoksia. Sisällöllisenä tavoitteena hyvinvointialueuudistuksessa on siirtää pelastuslaitos nykyisenä hyvin toimivana yksikkönä uudelle isännälle siten, että sekä ulkoiset toiminnat että organisaation sisäinen toimintarakenne säilyvät entisellään. Näin varmistetaan häiriötön toiminta pelastustoimen palvelujen saamiseen muutoksen aikana Pirkanmaalla.

Kehityskeskusteluiden ja työtulosten perusteella henkilöstön ammatillinen osaaminen on tällä hetkellä hyvällä tasolla.  Tarpeena on vahvistaa yhtenäisiä toimintatapoja, tiedolla johtamista ja osaamisen hallintaa. Ensihoidon ja pelastustoimen tehtävien edellyttämän osaamisen ylläpidon taustalla on hyvin toimiva organisaation sisäinen koulutusjärjestelmä.

Hyvinvointialueen tuomat muutokset, pelastustoimen rakennemuutokset sekä teknologian kehitys edellyttävät valmiutta omaksua uusia asioita ja toimintatapoja sekä ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan sekä ammattivalmiuksien että työelämätaitojen osalta. Osaamisen hallintaa tehostetaan osaamisen kehittämisen toimintamallilla ja -suunnitelmalla, yhteistyörakenteilla, systemaattisilla käytänteillä ja sähköisillä työkaluilla.

Palvelu- ja vuosisuunnitelman talousosassa on huomioitu talousarviomuutos, joka vaikuttaa investointien määrään sekä painotuksiin poistojen ja kalustovuokrien välillä. Muutoksella ei ole vaikutusta kuntien maksuosuuksiin.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.