Kaupunginhallitus, kokous 23.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 226 Tampere 2023 -kokonaisuudesta kevään 2022 aikana käytyjen keskustelujen yhteenveto (kehittämiskokousasia) 

TRE:2220/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa. Kyseessä on erittäin merkittävä muutos Tampereen kaupungin toimintaan, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Tampereen kaupunki on valmistautunut uudistukseen muun muassa uuden strategian ja strategiaa konkretisoivien palvelusuunnitelmien kautta, hallitulla sote- ja pela-palveluiden siirrolla, käynnistämällä talous- ja tuottavuusohjelman valmistelun sekä jo aiemmin uudistamalla toimintamalliaan.

Vuoden 2022 alussa hyväksytyssä konsernihallinnon palvelusuunnitelmassa on esillä painopisteenä rohkeasti uudistuva kaupunki, ja tähän liittyvänä toimenpidekokonaisuutena  on kaupungin uuden roolin perustan vahvistaminen. Asiaa konkretisoidaan palvelusuunnitelmassa toteamalla, että työ käynnistetään tukemalla Tampereen uuden strategian toiminnallistamista sekä mahdollistamalla ja koordinoimalla yhteisten tulkintojen syntymistä Tampereesta 2023. Konsernijohtajan vuoden 2022 tavoitteissa on kirjattu, että tulevaisuuden kaupungin rooli uudessa toimintaympäristössä on tunnistettu ja uuden toiminnan perusta ja rakenteet on valmisteltu.

Kevään 2022 aikana on käyty keskusteluja siitä, miten Tampereen kaupunki on valmistautunut kaupungin roolin muutokseen. Asiasta on keskusteltu kaupungin ylimmän virkamiesjohdon tilaisuuksissa ja kaupunginhallituksen kehittämiskokouksessa 28.3.2022. Asia oli esillä myös valtuuston iltakoulussa 11.4.2022.

Käytyjen keskustelujen perusteella voidaan todeta, että hyvinvointialueiden aloittamisen lisäksi kaupungilla on kohdattavanaan monia muita samanaikaisia muutosilmiöitä kuten muuttunut turvallisuustilanne ja vuoden 2021 aikana toteutetussa strategiatyössä tunnistetut toimintaympäristön muutoshaasteet. Tampereen kaupunki on valmistautunut kaupungin uuteen rooliin ennakoiden. Toimintaympäristön muutoshaasteisiin vastaaminen on huomioitu kaupungin strategisessa johtamisessa.

Tampere 2023 -kokonaisuutta koskeneissa keskusteluissa painotettiin erityisesti konsernina toimimisen vahvistamista, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen roolia ja vahvaa yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, kokonaisvaltaista koulutuspolitiikkaa, talouden tasapainoa, investointien hyvää hallintaa ja investointiprosessin uudistamista, digikehittämistä ja kaupungin ja hyvinvointialueen ICMT-yhteistyötä sekä henkilöstön hyvinvointia ja osaavan työvoiman saatavuutta. Näiden teemojen edistäminen on jo pääosin huomioitu muun muassa talous- ja tuottavuusohjelman valmistelussa, palvelu- ja vuosisuunnitelmissa sekä sote-siirtoja projektissa.

Keskustelujen pohjalta esitetään, että edellä mainittujen teemojen tarkastelua ja edistämistä vahvistetaan osana kaupungin toimintaa. Lisäksi marraskuussa 2021 hyväksytyn kaupunkistrategian osalta tehdään keväällä 2023 arviointi, ja toteutetaan mahdolliset päivitystarpeet strategiaan. Koulutuspolitiikkaa tarkastellaan palvelualueiden yhteistyönä. Koulutuspoliittisen kokonaistarkastelun jälkeen arvioidaan tarve rakenteellisille muutoksille sivistyspalveluiden osalta ja laajemmin koko kaupunkiorganisaatiossa. Arvioinnin pohjalta mahdollisesti toteutettavat muutokset rakenteisiin valmisteltaisiin siten, että ne tulisivat voimaan valtuustokauden vaihtuessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampere 2023 -kokonaisuudesta kevään 2022 aikana käydyistä keskusteluista laadittu yhteenveto merkitään tiedoksi.

Tampereen kaupunki valmistautuu vuoden 2023 muutoksiin painottamalla kaupungin toiminnassa Tampere 2023 -keskusteluissa esiin nousseita teemoja.

Strategian arviointi ja strategian mahdollinen päivittäminen toteutetaan vuoden 2023 keväällä ja mahdolliset rakenteelliset muutokset tehdään siten, että ne ovat voimassa valtuustokauden vaihtuessa vuonna 2025.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Ilmari Nurminen saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Reija Linnamaa, Nina Mustikkamäki, Heidi Ilvonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)